TESLA MODEL Y'NİN BATARYA DEĞİŞİM ÜCRETİ: 490 BİN TL
Tesla'nın Türkiye'de satılan modelleri 2 milyon 252 bin TL'den başlıyor, bu da batarya değişim ücretinin araç fiyatının yüzde 21'ine kadar çıkabileceği anlamına geliyor.
Yerli otomobilin standart menzilli modeli 953 bin, uzun menzilli modelin fiyatı ise 1 milyon 215 bin lira olarak belirlendi. Aracın iş yerinden şarj edilmesi halinde ticarethane kademesindeki kilovat birim değeri 4,45 liraya çıkacak. Batarya 426 TL'ye dolacak.
Her ne kadar teknolojinin ilerleyişi ve batarya-pil üretim tesislerinin sayısının katlanarak arttığı bir dönemde yaşıyor olsak da bugün itibariyle vergiler dahil Türkiye'de 150 bin TL ila 300 bin TL arasında pil değişim ücretleriyle karşılaşacağımızı söyleyebiliriz.
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
İlgili 31 soru bulundu
Mevcut Tesla modellerindeki bataryaların ömrünün, şarj kapasitesi yüzde 20'den fazla düşmeye başlamadan önce yaklaşık 320 bin kilometre veya 20 yıldan fazla olacağı tahmin ediliyor.
Elektrikli otomobillerin batarya ömürleri ile ilgili net bir açıklama yapılmasa da ortalama veriler baz alınıyor. Yapılan araştırmalara göre batarya ömürleri yaklaşık 160.000 kilometreye kadar uzayabiliyor. Yani bir aracın alındıktan 160.00 kilometreye kadar bataryalarının sorunsuz çalıştığı ifade ediliyor.
Bununla birlikte Tesla CEO'su Elon Musk, bataryaların ömrü hakkında birkaç yıl önce açıklamalarda bulunmuştu. Musk'a göre bataryalar 300 bin ile 500 bin mil (yaklaşık 480 bin km ila 800 bin km) ömre sahipler. Bataryaların tamamen değiştirilmeleri gerekmeden 21 ila 25 yıl çalışacak şekilde tasarlandığı da belirtiliyor.
"Depoyu" tam doldurmak için 85kWh enerjiye ihtiyacım var. Bunun için sistemden 100kWh enerji çekmem lazım. Yani 31 TL'ye tüm depomu doldurmuş oluyorum 31Krş/kWh maliyet ile. Bu, standart değer.
Elektrikli araba bataryasının kullanım ömrü
Mevcut tahmin, ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeksizin 10 ila 20 yıl dayanacağı yönündedir. Kia, elektrikli araç portföyü için 5 yıl veya 150.000 km (hangisi önce dolarsa) batarya kapasitesi garantisi sunar.
TOGG'un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL'ye, işyerlerinden 334,5 TL'ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo'dan 707,1 TL'ye tamamen deposunu dolduruyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Nisan 2023 itibarıyla belirlediği yeni fiyatlara göre, 240 kWh'ın üzerinde enerji tüketen konutlar için vergiler dahil kWh başına 2.21 TL ücretlendirme uygulanıyor. İşyerleri için ise tarife 1 kWh/3.78 TL olarak belirlenmiş durumda.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Kasım 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×2,13 TL = 37,27 TL.
Yeni yapısal pil paketi mimarisi, yeni nesil elektrikli araç modellerinin ayrılmaz bir parçası olacağından, markanın uzun vadeli büyüme planıyla da uyumlu oluyor. Şimdi elektrikli araç üreticisi, pil hücrelerini Fremont, California'daki pilot fabrikasında üretiyor.
Tesla Model S batarya
Tesla Model S'te kullanılan batarya, toplam 540 kg ağırlığında 7104 adet Panasonic markalı yoğunlaştırılmış Lityum-iyon pilden üretilmektedir. 5 kWh kapasiteli bir batarya elde etmek için bu pillerin 74 tanesi birbirine paralel olarak bağlanıyor.
Garanti süresince minimum %70 Batarya kapasitesini koruyarak 8 yıl veya 160.000 km (hangisi önce gerçekleşirse). Garanti süresince minimum %70 Batarya kapasitesini koruyarak 8 yıl veya 192.000 km (hangisi önce gerçekleşirse).
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
Geçtiğimiz Cumartesi günü twitter adresinde yaptıkları duyuru ile tüm yeni satılacak Tesla Model S ve Model X araçları Tesla'nın Supercharger ağından sınırsız ve ücretsiz olarak faydalanabilecek.
Tesla Süper Şarj Cihazları; Yaklaşık 40 Dakikada Tam Şarj
Bu başarının bir kısmı, en son modellerini yaklaşık 40 dakikada tam şarj edebilen özel Tesla Supercharger ağı oldu. Tesla'nın İngiltere'deki süper şarj cihazlarının çoğu 150kW olarak derecelendirilmiştir.
Elektrikli araçların menzil hesaplamalarında 1 kW'nin kaç km gidebileceği, batarya verimliliği ve aracın enerji tüketimiyle doğrudan ilişkilidir. Genel bir yaklaşım olarak, ortalama bir elektrikli aracın yaklaşık 5-8 km kadar yol kat edebilmesi için 1 kWh enerjiye ihtiyaç duyduğu söylenebilir.
Tesla Semi'nin yanı sıra Model 3 ve Model Y gibi modellerde de LFP piller kullanılacak. Tesla'da LFP piller kullanmaya başlıyor. Lityum – iyon pillere göre çok daha ucuz olan LFP pil paketleri genelde kompakt otomobillerde ve maliyet odaklı elektrikli otomobillerde kullanılıyor.
Türkiye'nin küresel mobilite markası Togg ile Çinli enerji firması Farasis ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojilerinin Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla inşaat başlangıç töreni yapıldı.
Yerli otomobil'de bataryalar TOGG ve Farasis Energy ortaklığında temiz enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri (Siro) tarafından üretilecek. Tesiste üretilen ilk batarya, yapılan testler sonucunda başarılı bulundu.
Kısacası batarya ömrü için 160.000 km en doğru sınır olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri