► 1.Teşhis İlişikli Gruplar (TİG) Klinik Kodlayıcı Sertifikalı Eğitimine klinik kodlayıcı ihtiyacı bulunan kamu, üniversite ve özel hastanelerden daha önce klinik kodlama temel eğitimine katılmamış kişiler alınacaktır.
Kodlamacılar sağlık alanında eğitim almış, ağırlıklı olarak sağlık bilimleri(Tıbbi sekreter, tıbbi teknolog, ebe, hemşire, sağlık memuru vb.)alt yapısı olan hastane bünyesinde çalışan personeldir.
TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR ? Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren yatan hasta sınıflandırma sistemidir. -Hastaları, benzer şartları oluşturan gruplara ayıran ve başlangıç noktası hastalıklar olan bir sistemdir.
Klinik kodlama, klinik faaliyetlerin bir ürünüdür. Dolayısıyla tıbbi terminolojiyi bilmeyi, hasta dosyasındaki tıbbi dokümanları incelemeyi gerektirir. Klinik kodlayıcı; sağlık alanında eğitim almış, tıbbi terminolojiye yatkınlığı olan hastanede bünyesinde çalışan personellerdir.
Kodlanmayan İşlemler
TİG veri girişinde bazı işlemler ise; • Tanı gereği rutin yapılması gereken işlemler, • Birçok hastaya yapılan işlemler, • Bir yatışta birden fazla yapılan işlemler olması sebebiyle sistemde kodlanmazlar[2,3].
İlgili 16 soru bulundu
Giriş: 2005 yılından itibaren ülkemizde pilot uygulamalarla başlayıp 2011 yılından bu yana ise Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uygulanan Teşhisle İlişkili Gruplar (TİG) önemli bir veri havuzunun oluşmasını sağlayacaktır.
Teşhis İlişkili Gruplar (TİG) faaliyetleri, tüm ülke çapında sayıları 900'ü aşan miktarda Sağlık Bakanlığı hastanesinin klinik verilerinin toplanıp incelenmesi, uygun gruplara atanması ve bu temellerde yatan hastalara yönelik geri ödeme oranlarının belirlenmesi çalışmalarının yapılmasını içermektedir.
• Read Klinik Sınıflandırması (RCC)
Sınıflandırma hiyerarşik bir yapıya ve 5 basamaklı kodlamaya sahiptir.
Başlangıçta değişik amaçlarla planlanan hasta sınıflandırmaları zamanla, ödeme sistemlerinin temelini oluşturmaya başlamıştır. İlk önemli sınıflandırma Teşhis İlişkili Gruplar (TİG)-Diagnosis Related Groups (DRG) şeklinde ortaya çıkmıştır.
Vaka Karma İndeksi (VKİ); Bir hastanenin vaka üretiminin bir başka hastane ile karşılaştırılmasını sağlayan orandır. Hastaların ne kadar “hasta” olduğunu ölçmenin bir göstergesidir.
Türkiye'de Gerçekleştirilen TİG (Teşhis İlişkili Gruplar) Çalışmaları Yatan hastalara yönelik bir ödeme yöntemi olan TİG konusunda 2005 yılında başlayan bir proje ile Ülkemizde ilk çalışmaları başlamıştır.
Gelen hastalara daha iyi bir hizmet sunmak için bu görevliler beraber çalışmaktadır. Hastanelerde beraber çalışan ve işleyişi sürdüren bazı görevliler şu şekilde sıralanabilir; doktor, hemşire, hemşire yardımcısı, temizlik personeli, hasta kayıt personeli, laborant, acil tıp teknisyeni ve hasta hakları birim sorumlusu.
Birimin temel görevi hastane bünyesindeki birimlerin ihtiyacı olan mal, hizmet alımları ile yapım işlerini gerçekleştirmektir. Bunun için birçok Pazar araştırma ve satın alma işlemleri başlangıçtan muayene kabul aşamasına kadar birim tarafından getirilmektedir.
Hastanenin tıbbi istatistikleri ile ilgili bilgilerinin toplanmasını sağlamak. 2. Tıbbi hizmetlerle ilgili toplanan sayısal verileri, kontrol edip düzenleyerek resmi istatistikleri yapmak. 3. Tüm resmi istatistikleri aylık, üç aylık ve yıllık dönemler halinde hazırlamak.
ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems), hastalıkların ve sağlık sorunlarının uluslararası sınıflama sistemidir. Uluslararası hastalık sınıflamasının (UHS) kısaltmasıdır. Bilinen hastalık ve yaralanmaların çok ayrıntılı tanımlanması ile oluşturulur.
M54.5: Bel ağrısı
Yapısal olarak ICD-10 dört karekter düzeyinde, üç rakamın takip ettiği tek harften oluşan, alfanümerik kodlama sistemine sahip tanıya dayalı bir sınıflandırma sistemidir.
Koruyucu gazaltı tungsten ark kaynağı (GTAW) ya da diğer adıyla tungsten asal gaz (TIG) kaynağı; bir ark kaynağı çeşididir. Kullanımda bir sarf malzeme olan tungsten elektrot ark üreterek iş parçası üzerinde kaynak operasyonu meydana getirir.
HF TIG Ateşleme nedir? HF (yüksek frekanslı ateşleme), operatörün tungsten elektrodu işin yakınına yerleştirmesine ve arkı başlatmak için torç tetiğine basmasına olanak tanır.
Bu kaynak yöntemi, reaktör inşası gibi kalite beklentisi yüksek olan uygulamalar için, ilk tercihtir. 1930'lu yılların başından beri bilinen TIG (argon) kaynağı genellikle, paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılır.
merkezlerindeki genel hastaneler ve güçlendirilmiş ilçelerde faaliyet gösteren hastanelerdir. C Grubu Hastaneler: Genel olarak güçlendirilmiş ilçe merkezlerinde kurulan sağlık kurumlarıdır. bulunan genel hastanelerdir. E Grubu Hastaneler: Hasta yatağı sayısı 25 yatağın altında olan entegre ilçe hastaneleridir.
Yapılan değerlendirmelerde 800-1000 puan alan hastaneler “A sınıfı hastane” kabul edildi. Tasarruf tedbirleri kapsamında global bütçe uygulamasına geçen SGK'nın özel hastanelere ayırdığı 5.4 milyarlık bütçeyi bu sınıflandırmaya göre yapacak olması tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.
b) Entegre ilçe hastanesi (E1). c) Bakanlığa bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri. ç) Kamu kurumlarına ait olup Bakanlıkça ruhsatlandırılmış olan hastaneler, tıp merkezleri ve dal merkezleri. d) Özel hastaneler.
Hastane müdürü; hastaneler, klinikler, kamu sağlığı kurumları veya benzer kuruluşlardaki sağlık hizmetlerini planlamak veya koordine etmekle sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri