Timsah evcilleşebilir mi bilemiyoruz ama bu timsah evcilleşmiş. Görüntüler Endonezya'dan. Doğu Kalimantan'da bir timsah, balıkçıların yanı başından ayrılmıyor. İnsanlar onu balıkla beslerken, o da sabırla yemeğinin verilmesini bekliyor.
Timsahlar vahşi hayvanlar olup, doğal yaşam alanlarına uygun bir ortamda yaşamak için özel gereksinimlere sahiptirler. Ayrıca, timsahlar büyüdükçe potansiyel olarak tehlikeli ve saldırgan olabilirler. Bu nedenle, evde timsah beslemek hem sizin hem de timsahın güvenliği ve sağlığı açısından uygun değildir.
Bilim insanları timsahları üç farklı gruba ayırarak inceler. Gerçek timsahlar, alligatorlar ve gavyaller. Bunların hepsi de dünyanın farklı yerlerinde yaşar. Ama hiçbiri ülkemizde yaşamaz.
Daha çok sıcak ya da ılıman iklimlerde yaşayan timsahlar, dünyanın en tehlikeli sürüngenlerinden biridir. Yılanlarda olduğu gibi timsahların da vücutları pullarla kaplanmıştır.
İnsanlara da saldıranları vardır. Timsahlar avına saldırmadan önce yaklaşık 2 metrelik bir alana girmesini beklerler. Avı saldırabileceği kadar yakına gelen timsah, yaklaşık 12 m/s bir hız ile avını yakalar. Bu hıza; vücutlarının yapısı, arka bacakları ve de en önemlisi kaslı kuyrukları sayesinde ulaşırlar.
İlgili 42 soru bulundu
"Timsahlar çok zeki hayvanlar. Su altında sabırla bekleyip, avlarına sessizce yaklaşırlar ve aniden saldırırlar.
🐊Ve timsahlar, ortalama 70-100 yıl yaşarlar.
Öncelikle birbirlerinin diyetlerinde yer almıyorlar. Ne su aygırları ne de timsahlar birbirlerini düzenli bir şekilde yemiyorlar. Diyetleri farklı olduğu için birbirlerine saldırmalarına gerek yok. Ayrıca su aygırları timsahlar daha büyük ve grup halinde yaşayan canlılar.
Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıradışı olan bir öldürme yöntemi kullanır.
Avustralyalılar timsah etinin iştah açıcı olduğunu ve diğer etlerle benzemediğini söylemektedir. Timsah eti yiyen bir diğer ülke ise Vietnam'dır. Özellikle timsah etinden yapılan hamburger ve timsah çevirme oldukça popüler yemeklerden biridir.
Fırat Nehri'nin Suriye'de bulunan kollarında timsah yaşadığı tespit edildi. Ancak bu bölgenin kuzeyinden itibaren böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi mümkün değil" diye konuştu.
Karada dinlenme sırasında timsahlar ağızdan nefes alırlar bu sırada palatal valve açıktır. Suda genellikle ağız kapalıdır burun deliklerinden havayı alırlar. Suda avlanma sırasında ağız açık olduğunda palatal valve kapanır suyun solunum yoluna gidişi önlenir. Burun deliklerinden nefes alınır.
Genellikle balık, kuş ve su için gelen memelileri avlayarak beslenirler. İnsanlara saldıran timsahlar da bulunur. Avlarına saldırmadan önce 2 metre yaklaşmayı beklerler. Daha sonra avlarını güçlü çeneleri ile suyun içerisine çeker ve boğarlar.
Amfibiyen sınıfının bir başka üyesi de timsahlardır. Aç kaldıkları dönemlerde fazla hareket etmeyerek metabolizmalarının enerji harcamasını en aza indirger. Aylarca açlığa dayanabilen timsahlar, avlarını beklerken hiç aceleci davranmaz ve sabırla bekler.
Timsahların boyutları kadar çok yemek yemediğini hatırlatan İnkaya, “Günde aşağı yukarı 50 kilo besin tüketiyorlar.
Buna göre mezheplere göre haram ve helal etler farklılık gösterebiliyor. Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal iken, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelîlere göre de timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal.
Timsahlar, diğer sürüngenler gibi dört odacıklı bir kalbe sahiptirler. Bu kalp, akciğerlere giden temiz kanı, vücudun geri kalanına pompalayan sol ventrikül ve aynı şekilde, oksijen bakımından fakir kanı akciğerlere gönderen sağ ventrikül gibi iki ayrı pompa içerir.
Bir tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus) olan Lolong, 6.2 metre uzunluğunda ve 1,075 kg ağırlığındaydı. Bu ölçüler onu, burundan kuyruğa ölçülen en uzun timsah yapmıştır.
Kalp çıkışında aort uçlarının birleşmesiyle temiz ve kirli kan birbirine karışarak vücudu dolaşmaya başlar. Kalbi dört odacıklı olan timsahın soğukkanlı bir canlı olmasının nedeni de budur. Kuş ve Memelilerde dolaşım sistemi: Kuş ve memelilerin kalpleri, iki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere dört odacıklıdır.
Mississippi timsahları genellikle doğada 30 ila 50 yıl yaşıyorlar. Satürn bir ihtimal dünyanın en yaşlı timsahı olabilir ama bunu belgelemek zor. Sırbistan'daki Belgrad Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Muja adındaki timsah da 80'lerinde ve halen sağlıklı.
Ne yazık ki timsahlar, bazı sürüngen kuzenlerinin aksine, yitirdikleri uzuvlarını geri üretemezler.
Timsah ve yılan gibi sürünler ise soğuk havalarda brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler. Bu evrede sürüngenler soğuk havaya bağlı olarak vücutlarındaki tüm işlevleri yavaşlatarak ya tamamen hareketsiz kalıyorlar ya da yavaş hareket ederler.
Timsah yumurtaları, annenin vücudundan çıktıktan sonra 2-3 aylık bir kuluçka süresinden sonra çatlar ve yavrular hayata başlar. Ortalama bir timsah, bir batında 35-50 yumurta üretebilir. Anneler, yumurtalarına bakacakları yuvaları özellikle nisan ve mayıs aylarında inşa eder.
Sırtlan: 6.89 MPa = 703 ton-kuvvet/metrekare. Timsah: 17.2 - 34.47 MPa = 1754-3515 ton-kuvvet/metrekare.
Ortalama bir timsahın karadaki maksimum hızı saatte 15 km civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri