Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kadın kendi soyadını kullanmak için ne yapmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kadın kendi soyadını kullanmak için ne yapmalı?

TMK madde 187'nin kadına tanımış olduğu tek imkân eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını da kullanabilmesidir. Kadın, evlilik işlemleri sırasında yahut nikâhtan sonra nüfus müdürlüğüne yapacağı başvuru ile bekârlık soyadını muhafaza edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kızlık soyadımı da kullanmak için ne yapmalıyım?

Nüfus müdürlüğüne başvuru ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak mümkündür. Fakat kocanın soyadı da kullanılmaya devam edecektir. Bu durumda kadın, çift soyisme sahip olacaktır. Dolayısıyla nüfus müdürlükleri, sadece kızlık soyadını, evlenme ile kazanılan soyadın önüne eklemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: simyahukuk.com

Evlendikten sonra kendi soyadını kullanmak için ne yapmalı?

Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmanın iki yolu vardır: kadın ya yalnızca bekarlık soyadını ya da bekarlık soyadını eşinin soyadıyla birlikte kullanacaktır. Yalnızca bekarlık soyadını kullanmak isteyenler aile mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunarak dava açmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Kadın sadece kızlık soyadını kullanabilir mi?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve kadının soyadı olarak yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen hükmü eşitliğe aykırı bularak iptal etti. Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Çift soyadını kullanmak için ne yapmak gerekir?

Türk Medeni Kanunu 187. maddeye göre; kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Evlilikte Kadının Kendi Soyadını Kullanması

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kadın tek soyadını kullanabilir mi?

Türk Medeni Kanunu madde 187:

“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanma dilekçesi nasıl olur?

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE/EVLENDİRME DAİRESİNE, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak bekarlık soyadım olan ...'yi, eş soyadımın önüne yazılmak suretiyle eşimin soyadı ile birlikte kullanmak istiyorum. Gereğini arz ederim.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Bir erkek kadının soyadını alabilir mi?

Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Kadın soyisim değişikliği nasıl yapılır?

Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kadının kendi soyadını kullanması ne zaman?

Türkiye'deki durum. Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

E devlet üzerinden soyadı değişikliği nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Evlilik nedeniyle soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eliteworldhotels.com.tr

Kocanın soyadını almamak mümkün mü?

Kadın Kocanın Soyadını Almak Zorunda Değildir, Bekarlık Soyadını Tek Başına Kullanabilir. Osmanlı döneminde babadan geçen soyad uygulaması, Türkiye'de 1926 yılından itibaren kocadan kadına geçmektedir; Türk Medeni Kanununa göre evlenmekle birlikte kadın kocasının soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Sadece kızlık soyadını kullanma davası ne kadar sürer?

Herhangi bir süreye tabi değildir. Dava sonuçlandıktan sonra mahkeme, değiştirme kararını ilgili nüfus müdürlüğüne tebliğ eder ve soyisim değiştirme işlemi gerçekleşir. Bu aşamadan sonra nüfus müdürlüğü, soyismi değiştirme kararı doğrultusunda varsa kişinin eşi ve ergin olmayan çocuklarının da soyadını değiştirecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Kızlık soyadı kullanma dilekçesi nereye verilir?

EVLİLİKTEN SONRA KIZLIK SOYADINI KULLANMA İSTEĞİ

-Evlilikten sonra eşinin soyadı ile birlikte kendi kızlık soyadını da kullanmak isteyenler evlilik esnasında ilgili evlendirme memurluğuna veya evlilikten sonra ilgili Nüfus Müdürlüğüne dilekçe ile başvuracaklardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: armutlu.gov.tr

Evlendikten sonra kızlık soyadı eklenebilir mi?

Evlendikten sonra sadece kızlık soyadını kullanmak isteyen kişilerin soyadı dilekçesini doldurması gerekir. Nikah öncesi başvuru yaparken bu konuda da dilekçe doldurarak teslim edildiği zaman işlem çok daha kolay bir şekilde gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Kişi kendi soyadını değiştirebilir mi?

Dava açmadan soyadı değiştirilebilir mi ? Kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Soyadımı değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?

İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Neden soy isim babadan gelir?

Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Bu başlıkta boşanmış bulunan ancak çocuğu babasının soyadını kullanan velayet sahibi kadının (annenin) çocuğa kendi soyadını verme hakkını uygulamada nasıl kullanacağı ele alınacaktır. Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Soyadı değişikliği belgesi nereden alınır?

14- Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nvi.gov.tr

Evlenince eşin soyadını almak zorunlu mu?

Kadınlar evlilik sonrası erkeğin soyadını almak zorunda kalmayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Evlendikten sonra soyadı ne zaman değişir?

22 Şubat 2023 tarihinde alınan ve 28 Nisan 2023'te resmi gazetede yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararına göre kadınların evlenirken eşlerinin soyadını alması artık zorunlu değil. Karar, 28 Ocak 2024 tarihinde uygulanmaya başlayacak. Bu tarihten itibaren evlenince kimlik değiştirmeye gerek kalmayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Evlendikten sonra kadının Kütük değişir mi?

Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT