Avı saldırabileceği kadar yakına gelen timsah, yaklaşık 12 m/s bir hız ile avını yakalar. Bu hıza; vücutlarının yapısı, arka bacakları ve de en önemlisi kaslı kuyrukları sayesinde ulaşırlar.
Timsahın arka bacakları, ön ba- caklarından daha güçlüdür. Bir Avustralya timsahı yaklaşık bir insan kadar hızlı koşar. Yukarıda: Anne timsah yavrunun yumurtadan çıkma sına yardım etiyor.
Oltadaki yemleri kapabilmek için yaklaşık 3 metre zıplayan timsahlar, bir hayli ürkütücü görünüyor.
Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıradışı olan bir öldürme yöntemi kullanır.
Hatta 6,1 m uzunluğu erişebilen bir timsah kaydedilmiştir. Yetişkin bir erkeğin ağırlığı 500 kg civarındadır. Fakat 900 kg ağırlığa ulaşabilen devler de vardır. Dişiler erkeklerden yaklaşık % 30 oranında daha küçüktür.
İlgili 16 soru bulundu
Avı saldırabileceği kadar yakına gelen timsah, yaklaşık 12 m/s bir hız ile avını yakalar. Bu hıza; vücutlarının yapısı, arka bacakları ve de en önemlisi kaslı kuyrukları sayesinde ulaşırlar.
Aslan: 4.76 MPa = 485 ton-kuvvet/metrekare. Sırtlan: 6.89 MPa = 703 ton-kuvvet/metrekare. Timsah: 17.2 - 34.47 MPa = 1754-3515 ton-kuvvet/metrekare.
Timsahlar, diğer sürüngenler gibi dört odacıklı bir kalbe sahiptirler. Bu kalp, akciğerlere giden temiz kanı, vücudun geri kalanına pompalayan sol ventrikül ve aynı şekilde, oksijen bakımından fakir kanı akciğerlere gönderen sağ ventrikül gibi iki ayrı pompa içerir.
🐊Ve timsahlar, ortalama 70-100 yıl yaşarlar.
Bilim insanları timsahları üç farklı gruba ayırarak inceler. Gerçek timsahlar, alligatorlar ve gavyaller. Bunların hepsi de dünyanın farklı yerlerinde yaşar. Ama hiçbiri ülkemizde yaşamaz.
Mississippi timsahları genellikle doğada 30 ila 50 yıl yaşıyorlar. Satürn bir ihtimal dünyanın en yaşlı timsahı olabilir ama bunu belgelemek zor. Sırbistan'daki Belgrad Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Muja adındaki timsah da 80'lerinde ve halen sağlıklı.
Timsah atası, sauropodalar gibi zamanın dev dinozorlarıyla beraber yaşamış Paleontologlar, yaklaşık 148 milyon yıl önce Geç Jura devrinde Dünya'da dolaşan bir timsah türünün fosil kalıntılarını ortaya çıkardı. Söz konusu keşif, günümüz timsahlarının evrimine ışık tutan bir ilerleme niteliğinde.
Avları timsahın ağzında solunum kesilmeksizin uzun süre kalabilir. Soğuk mevsimlerde metabolizmaları yavaşladığı için beslenmeleri de durur. Aylarca, hatta bir yıl beslenmeden yaşayabilirler. Timsahların sindirim sistemi kanatlı sindirim sistemine benzer.
"Timsahlar çok zeki hayvanlar. Su altında sabırla bekleyip, avlarına sessizce yaklaşırlar ve aniden saldırırlar.
Öncelikle birbirlerinin diyetlerinde yer almıyorlar. Ne su aygırları ne de timsahlar birbirlerini düzenli bir şekilde yemiyorlar. Diyetleri farklı olduğu için birbirlerine saldırmalarına gerek yok. Ayrıca su aygırları timsahlar daha büyük ve grup halinde yaşayan canlılar.
Evet, bütün gün uykudaymış gibi gözleri yarım kapalı, kımıldamadan dururlar, ama beslenme saatleri geldiğinde de o uyur gibi duran hantal iri hayvanlar duvarlar üzerindeki minik kertenkeleler gibi, kendilerinden hiç beklenmedik bir çeviklikle adeta yerlerinden sıçrayıp hareketlenirler.
Bir tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus) olan Lolong, 6.2 metre uzunluğunda ve 1,075 kg ağırlığındaydı. Bu ölçüler onu, burundan kuyruğa ölçülen en uzun timsah yapmıştır.
Kalp çıkışında aort uçlarının birleşmesiyle temiz ve kirli kan birbirine karışarak vücudu dolaşmaya başlar. Kalbi dört odacıklı olan timsahın soğukkanlı bir canlı olmasının nedeni de budur. Kuş ve Memelilerde dolaşım sistemi: Kuş ve memelilerin kalpleri, iki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere dört odacıklıdır.
Timsahların boyutları kadar çok yemek yemediğini hatırlatan İnkaya, “Günde aşağı yukarı 50 kilo besin tüketiyorlar.
Timsah eti, özellikle Asya ve Avustralya da tüketilir. En çok tüketilen timsah ise, Avustralya tuzlu su timsahıdır. 7 metreye kadar büyüyebilen bu timsahlar, balıklar ve kaplumbağalar ile beslenir. Avustralyalılar timsah etinin iştah açıcı olduğunu ve diğer etlerle benzemediğini söylemektedir.
Tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus), timsahgiller (Crocodylidae) familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip yaşayan en büyük timsah ve sürüngen türü.
Sürüngen hayvanlar genellikle derileri ve etleri için yetiştirilir. Sürüngenler familyasından timsahlar da derilerinden ve etlerinden fayda sağlamak amacıyla çiftliklerde yetiştirilir. Timsahların özellikle tercih edilme nedeni gürbüz olmaları, hastalığa kolay yakalanmamaları ve derilerinin kaliteli oluşudur.
“Su ayısı” olarak da tanınan bir milimetre boyutundaki mikroskopik canlı türü tardigradlar, gezegenin en güçlü hayvanı.
Yeni çalışmanın yazarı Rodolfo Salas-Gismondi, söz konusu timsahın ısırma gücünün 7 tona ulaştığını söyledi. Bu rakam, hayvanlar aleminde şimdiye dek ölçülen en güçlü ısırığın 4 katına denk geliyor. Kaymandan sonraki en güçlü (1,6 tonluk) ısırıksa modern tuzlu su timsahı Crocodylus porosus'a ait.
Şurada Paylaş! 1 Asya Timsahı - 5000 psilik çene gücüyle herhalde jiletin sakalı kestiği gibi insan uzuvlarını kesebiliyordur. Küçük hipopotamlar, balıklar, zebralar kendilerinin en güzel avlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri