Harama bakmak zina olmasa da büyük günahtır. Bununla beraber abdesti bozmaz. 3. Namaz kılmak için de olsa yalan söylemek caiz değildir.
Hz. Peygamber (S.A.V) de; "...Gözlerin zinası şehvetle bakmaktır..." buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir. Ancak, gözün harama tesadüfen ilişmesinin kasıtlı bakmak hükmünde olmadığı da hadis-i şeriflerde belirtilmiştir.
Hem dünya hem ahirette ağır cezası vardır. Göz zinası evlenilmesi caiz olan bir evli ya da bekâr kadının bakılması haram olan azalarına şehvetle bakmaktır. Hükmü küçük günahtır. Israrla yapılırsa büyük günah olur.
Rivâyette “Gözyaşından ve burun akıntısından dolayı abdest gerekmez.” denilmiştir (Abdürrezzâk, el-Musannef, 1/146 [559]). Ancak gözden, dinen necis sayılan kan, irin ve iltihap gibi şeylerin çıkmasıyla Hanefî mezhebine göre abdest bozulur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/17).
Önce, bize verilen göze ve görme nimetine sevinmeliyiz, onu bize vereni tanımalı, yüce zatına kalp, dil ve halle şükretmeliyiz. Kalple şükür, O'nu tanıyıp sevmektir. Dille şükür, nimeti vereni zikretmek ve O'ndan bahsetmektir.
İlgili 32 soru bulundu
Bunun gibi zinanın mukaddemesi de bir nevi zina gibi tabir edilmiştir. Göz zinası, gayrimeşru cinsel ilişki gibi değildir. Göz zinası da haram olmakla beraber normal zina gibi aynı derecede bir günah değildir.
dokunmak, öpmek, bakmak, göz kırpmak gibi, insanı zinaya götürecek şeylerden alıkoymayı ifâde eder. Sonra, bir şeye yaklaşmaktan men etmek, o şeyi yapmayı menetmekten daha beliğdir.”13 demek sûretiyle konuyu biraz daha açarak hemen hemen aynı şeyleri söyler.
Bu konuda Hz.Peygamber (asm) şöyle buyurmaktadır: "Birinci bakış sana, ama ikincisi aleyhinedir." Yabancı erkek ve kadınların birbirine göz kırpmaları, kadının gözlerini süzmesi, gözlerin zinasıdır.
el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz.
Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir. Cinsel ilişki halinde sünnet yerinin veya o kadar bir kısmın duhulü ile, büluğ çağına ermiş erkek ve kadının gusletmeleri gerekir.
TV, hiç değilse vakit zayiatıdır. Göz zinası için şart başkadır. Bakılması haram olan şeylere bakıldığında göz zinası denen şey gerçekleşir. TV'de de bu her pozisyonda olmayabilir.
Dinlenme, eğlenme gibi sebeplerle görsel yayınlar izlenecekse bu takdirde gözün, avretten sakınılması şarttır; bunu yapamayan veya yapılması mümkün olmayan durumlarda izlemek caiz olmaz. Kadının ve erkeğin avret (örtülmesi farz olan) yerlerine, şehvetsiz de olsa zaruret hâli dışında bakmak caiz değildir.
Son olarak ölüyle, hayvanla veya eşyayla cinsel ilişkide bulunma zina sayılmadığı gibi, iradi olmayan şekilde cinsel ilişki yaşanması (örneğin kaçırılarak veya bayıltılarak tecavüze uğrama) veya kadının yapay döllenme yoluyla hamile kalması durumları da zina olarak değerlendirilmemektedir[8].
Bu konudaki ilke nettir; erkeğin namahremi, yabancısı olduğu bir kadına somut bir gereklilik veya zaruret dışında özellikle bakması, onu izlemesi, bakarken dalması hangi hislerle olursa olsun caiz değildir.
Zinanın söz konusu olabilmesi için eşlerden birinin bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir. Sarılmak, öpmek zina sayılmaz ancak teşebbüs aşamasında kalan zinadan bahsedebilmek adına ispat kolaylığı sağlar.
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve spermi boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül zorunludur; ancak, eğer sadece mezi (boşalma öncesi sıvılar) salınırsa, o zaman sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak zorundadır.
Dokunulan yerin, cinsel bölgenin bir kısmı veya çoğu/tamamı olması arasında da fark yoktur. Kişinin sadece ön değil, arka tarafına dokunması da abdestinin bozulmasına yol açar. Aynı şekilde kendisinin değil de meselâ eşinin veya bir çocuğun ön veya arkasına dokunması da abdestini bozar.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.
Nitekim sevgili Peygamberimiz Hz. Ali'ye hitaben, “Bir baktığında arkadan bir daha bakma, birinci bakış hoş görülür ama ikinci bakışa hakkın yoktur” (Ebû Dâvûd, “Nikâh”, 43) buyurarak bu mânaya açıklık getirmiştir.
Yürürlükte olan Türk Medeni Kanunu'na göre zina, evlilik birliği içerisinde, eşlerden birinin, eşi dışındaki bir karşı cinsle cinsel ilişki yaşaması olarak kabul edilmektedir. Bu tanıma göre, evlilik dışı bir cinsel ilişkinin “zina” olarak kabul edilebilmesi için, mutlaka karşı cinsle yaşanma şartı aranmaktadır.
Bu konuda (21784) ve (20229) nolu soruların cevaplarına bakabilirsiniz. Müslümanın, özellikle de oruçlu kimsenin, haramların orucuna zarar vermemesi için yabancı kadınlara bakmaktan gözünü sakınması gerekir. Bu günaha düşenin ise, Allah Teâlâ'ya tevbe etmesi gerekir.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Şehvetten emin olan kadının yabancı erkeğe bakması, erkeğin erkeğe veya erkeğin, mahremi olan kadınlara bakması gibi caizdir, yani günah değildir. Şehvetle bakması ise, haram olur. Ancak ben şehvetsiz bakıyorum diyerek, yabancı erkeklere bakmayı âdet haline getirmesi, ihtiyaçsız bakması uygun olmaz.
Kur'ân-ı Kerîm'de zina kelimesi beş âyette geçer. Bunlardan birinde (el-İsrâ 17/32) zinaya yaklaşılmaması gerektiği, onun çirkin bir iş ve kötü bir yol olduğu belirtilir; ikisinde (el-Furkān 25/68; el-Mümtehine 60/12) zina şirk ve adam öldürme gibi büyük günahlar arasında zikredilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri