Çağatay ulusunu oluşturan kabilelerden Barlaslar'ın reisi olan Turagay ile Tekina Hatun'un çocuğu olarak 1336'da Semerkant yakınlarındaki Şehr-i-Sebz'e bağlı Hoca Ilgar köyünde dünyaya gelen Timur, 1370'te Çağatay Hanlığı'nın batısını kontrol altına alan askeri bir lider olarak kendini göstermiştir.
Timurlu hanedanının kurucusu olan Emîr Timur, 1336'da Semerkant'ta Keş (Şehrisebz) civarında Hoca Ilgar köyünde doğmuştur. Barlas boyuna mensup olan Timur'un babası Emîr Turagay annesi ise Tekina Hatun'dur.
Timurlu Devleti'nin kurucusu Emir Timur, 25 Şaban 736/ 8 Nisan 1366 tarihinde bugünkü Özbekistan'ın Keş (Şehr-i Sebz) bölgesinin civarında olan Hoca Ilgar köyünde dünyaya geldi (Aka, 2000: 3).
2 Aralık 1402'de (6 Cemaziyelevvel 805) Timur'un kendisi, orta ordusunun başında İzmir kapılarına geldi. Ardından torunu Muhammed Sultan Mirza komutasındaki sol ordusuyla Oğlu Miranşah komutasındaki sağ ordusuna oona katılma emri verdi.
Timur'un tasavvufî eğilimleri
Timur hükûmetinin Sünnî olmasına rağmen Şiîliğin etkileri altında uzun süredir yaşamış olan bu muhitler kendilerini ayni akidelerin tezahürlerinden kurtaramamaktaydılar. Bu nedenle bizzat Timur bile tasavvufî eğilimlerle tanışmıştı.
İlgili 37 soru bulundu
Timur (Çağatayca: تیمور - Temür) (8 Nisan 1336 - 18 Şubat 1405) sonrasında Timur Küregen (Çağatayca: تيمور کورگن Temür Küregen), Timurlu İmparatorluğu'nun kurucusu olan Türk-Moğol asker ve komutan.
Bizler her ne kadar Timur'u Anadolu da ”Fetret!” devrine sebep olan kişi olarak bilsekte aslında o, tarihin gördüğü en büyük Alevi hükümdarıdır.
Osmanlı egemenliğine girdiği dönemde küçük bir kasaba konumunda olan İzmir, Osmanlı Barışıyla birlikte nüfusu artmaya başlayınca, 1528-1529 yıllarında Türkler, tepedeki yerleşim yerlerinden limana doğru yönelerek, Yukarı Kale ile Liman Kalesi arasında kesintisiz bir Türk yerleşim kuşağı oluşturmuşlardır.
Savaşın nedeni, Timur'un Çin Seferi öncesi Anadolu işgal etmek istemesidir. Timur'un techizat ve askeri güç bakımından üstün olması ve Anadolu Beylerinin Osmanlıya ihanet etmesi sonunda savaşı Timur kazandı. Anadolu birliği bu savaşla birlikte ortadan kalktı. Osmanlı fetret dönemine girdi.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir.
Yapılan çalışmaların birçoğunda Timur, zalim, katil, barbar, kültür ve medeniyetten uzak, din ve inanç yönü zayıf bir hükümdar olarak tanıtılmıştır. Hâlbuki Timur, küçük yaşından itibaren memleketi Keş'te mutasavvıflarla tanışarak Ehl-i Sünnet Hanefî çizgisinde siyaset izleyen bir emirdir.
Köken. Timur, Türk kimliğini gururla benimsemiş ve kendisine yakıştırılan "Moğol" ifadesinden nefret etmiştir. Timur'a atfedilen otobiyografide, Timur'un babasının Ebu'l-Atrak (Türklerin babası) soyundan geldiğini ifade ettiği yazılmıştır.
Karısı Despi- na'yı dahi getirtti. Sonra, Despina'ya önünde durmasını ve kendi- sine [Timur] içki sunmasını emretti. Bunu yapmasının nedeni, sul- tan Bayezid'in böyle bir rezalete katlanması ve bir daha karısını savaşa beraberinde götürmemesi içindi.
Sürekli elinde taşıdığı ve aynı zamanda mühür olarak da kullandığı yüzüğün üstünde “Rasti, Rusti” yani “Kurtuluş Doğ- ruluktadır” ifadesi yer almaktaydı (Yüksel, 2004, 88).
Timur, Mart 1398'de Hindistan Seferine çıkmış ve Nisan 1399'da başkenti Semerkant'a geri dönmüştür. Hindistan Seferi büyük bir hızla gerçekleşmiş ve sefer başarıyla sonuçlanmıştır. Hindistan Seferine katılan Timur'un ordusu ondalık sisteme (decimal) göre organize edilmiştir.
Mezarı defalarca tahrip edildi. 1400'lü yılların başında Ortadoğu seferine çıkan Timur, Yezid'in mezarına yakın oldukları için Şamlılar'ı kılıçtan geçirdi ve Yezid'in kemiklerini mezarından çıkarıp yaktırarak, mezarı askerlerinin pislikleriyle doldurttu.
Timur, Bayezid'in ele geçirdiği topraklarını Anadolu beylerine iade etti ve Anadolu'daki siyasi birlik bozuldu. Kalan topraklar Osmanlı şehzadeleri arasında paylaştırıldı. Böylece Osmanlı Devleti, Fetret Devri olarak adlandırılan ve 1413 yılına kadar süren bir iktidar boşluğu dönemine girdi.
beyazıtın cevabı: ey ihtiyar köpek, tekfurdan daha şiddetli kâfirsin. mektubunda bizi korkutmak ve hile ile kandırmak istemişsin. osmanlı sultanlarını, acem padişahlarına benzetme .
Girdiği Hiçbir Savaşı Kaybetmeyen Tarihin En Büyük Dehalarından Biri: Timurlenk. 1336-1405 yılları arasında yaşayan ve Timur İmparatorluğu'nun kurucusu olan Türk-Moğol kökenli komutan Timurlenk (Timur), tarihin gördüğü en büyük askeri dehalardan biriydi.
Bayraklı/Tepekule Höyüğü'nün MÖ 1050 yıllarında kurulmaya başlayan yerleşmesinin Hellas kökenli olduğu anlaşılmaktadır. Kazılarda fazla miktarda çıkarılan keramik ürünlerden anlaşıldığına göre, Demir Çağı boyunca Eski İzmir'de bugünkü Yunanistan bölgesinden göç eden Aioller ve İyonlar yaşıyordu.
Bu kutlu fethi gerçekleştiren Çaka Bey, Malazgirt'ten sonra Anadolu'ya akın eden Türklerden bir bey olarak anılmaktadır. Türk Tarih Kurumunun verdiği bilgilere göre Emir Çaka Bey, Malazgirt Zaferi'nden 10 yıl sonra Efes ( Selçuk) 'ten tarihi İzmir limanına girerek 25 Mart 1081 şehrimizi fethetmiştir.
İzmir'de yaşayan 4 milyon 168 bin 415 kişinin yalnızca 1 milyon 704 bin 855'i İzmir nüfusuna kayıtlıyken İzmir'de 201 bin 522 kişi ile en çok Manisalıların yaşadığı belirlendi. Manisalıları, 147 bin 839 kişi ile Mardinliler, 139 bin 313 kişi ile Erzurumlular, 125 bin 307 kişiyle ise Konyalılar takip etti.
Maveraünnehir'in ilmi ve tasavvufi ikliminde yetişen Timur, bölgede Ehl-i Sünnet itikadı ve Hanefî mezhebinin ağırlığını üzerinde hissederek, kendini İslam'ı ihya eden biri olarak görürdü (Kasım 1987: 799).
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
İzzeddin Şêr ordusuyla Van kalesine geldiğinde Timur ve adamları çoktan kaleyi terk ederek Bağdat'a doğru yola çıkmışlardı. Bu savaş sonucunda Timur Gürgan'ın bir bacağı sakat ve bir kolu da felçli kalır. Bu yüzden Kürtler tarafından artık Timur Leng ismi ile anılmıştır. LENG Kürtçe de TOPAL demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri