Mangala gitmeden önce eti kesinlikle terbiye ettirmelisiniz. Mümkünse yoğurt, zeytinyağı ve pul biberi bir kapta karıştırın ve isteğinize göre salça, sarımsak ekleyin. Bu şekilde terbiye ederseniz et çok güzel bir lezzete kavuşur.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Derince bir kaba kuşbaşı doğranmış etlerimizi koyalım. İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
İlgili 45 soru bulundu
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
En sık yapılan hatalardan biri de etlerin yapışmaması için ızgarayı yağlamaktır. Ancak bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetinin kaçmasına neden olur. Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 5-5,5 dk pişirin. Orta kısmın etrafı biraz pembe ama canlılığını yitirmeye ve kahverengileşmeye başlamış olan orta/iyi derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Köz iyiyse, harlıysa yellenmez, sadece mangala koymadan iyi bir yellemek lazım ki küller uçsun, ama mangalın sonuna dogru közler körelmeye başlayınca etkisi azalacağından yellemek lazım, ama yellerken hafif hafif nazikçe yellemek ve eti sık sık kontrol etmek lazım, yoksa et kurur.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Et marinesi yapmak için; öncelikle istediğimiz et çeşidini bir kaba koyuyoruz. Sarımsakları ince ince doğruyoruz ve baharatlarla birlikte ete ekliyoruz. Tuzunu ve zeytinyağını katıp, elimizle harmanlıyoruz. Üzerine kapak veya streç film çekerek, buzdolabında dinlendiriyoruz.
Dünyada yapılan son şeymiş gibi mangal yaksanız da etin lezzetinin bir kısmı seçimiyle alakalıdır. Çok yağlı et ateşin yağlanmasına ve etin zehirlemesine sebep olabilir. Yağsız et de kendi yağından yoksun pişeceği için mükemmel lezzetten uzak ve kuru olur.
Bu konuda daha fazla bilinen bir yöntem ise mangala soğan sürmek. Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Alevler dindikten sonra köz haline gelen kömürler kullanıma hazır hale gelir. En altta yanan çıralar en az 3 ya da 4 dakika yanar. Bu ateş kömürü 10 ya da 15 dakika içerisinde köz haline getirir. Mangal kömüründe sabit bir ısı olduğunda 3 saatlik yanma süresi olur.
Mangal yakmak; soba yakmanın tam tersi şeklindedir. Soba yakıldığı zaman öncelikle kömürler yanma kısmına konulur daha sonra kömürlerin üstüne kolayca yanan çıra, dal gibi malzemeler konur. Mangalda durum ise tam tersi olmaktadır. İlk önce kolayca yanan malzemeler, daha sonra da üstüne kömür konulur.
MANGALDA ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
İşte madde madde et alırken dikkat etmeniz gerekenler; -Mangalda en iyi pişecek et, kuzunun kaburgasından çıkan kalem pirzoladır. Dana etinde ısrarcıysanız antrikot ve bonfileden şaşmayın.
Derin bir kaba et alınıp domates salçası, sıvı yağ, pulbiber, tuz, kimyon, kekik, köfte harcı, su atılıp kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Aynı şekilde sucuklarda ortadan kesilip aynı sosa sürülür. Biberler, domatesler, patlıcanlar, sucuklar ve etler 10-15 dk mangalda arkalı önlü değiştirilerek pişirilir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Bunlara eşlik etmesi için mutlaka marinata yağ da eklenmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
Bu buz aküleri buzun klasik buz kalıplarından çok daha uzun süre erimeden kalmasını sağlıyor, bu da onları uzun yolculuklar için daha kullanışlı bir hale getiriyor. Bol bol alacağınız buz akülerini strafor kutunun hem altına, hem etlerin arasına hem de üstüne yerleştirmeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri