Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılı verilerine göre en fazla su stresi çekecek ülkeler arasında Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino gibi ülkeler yer alıyor.
Buna göre çok yüksek su stresi yaşayan 17 ülke bulunuyor: Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana. Bu ülkelerden 12'si Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yer alıyor.
Türkiye “yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler” içerisinde. Ama yine de kaynak konusunda tamamen fakir değil ve ülkemizde yaklaşık 25 verimli su havzası olduğu biliniyor. Fakat havzalarda kirlilik sorunu ve tarımda aşırı sulama gibi problemler de var.
12.226.000 ton (%20,81) ile ilk sırayı alırken bunu Brezilya ve Çin izlemektedir. Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır.
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.
İlgili 43 soru bulundu
İsviçre. Daha önce İsviçre'ye gittiyseniz, dağ ülkesinin dünyanın en temiz musluk suyundan bazılarına ev sahipliği yapması sizi şaşırtmayacaktır. İsviçre'nin temiz musluk suyu, hem iyi coğrafyadan hem de iyi politikadan kaynaklanmaktadır.
Türkiye'de 2.950 belediyenin 2.928'i su hizmeti veriyor. Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor. Belediyeler değişik kaynaklardan temin ettikleri suyun, yüzde 55'ini arıtıyor.
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir. En büyük kullanıcı yüzde 70'e varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörüdür.
Su kaynaklarını etkileyen diğer faktörler de dikkate alındığında, 2030 yılına kadar gerekli önlemler alınmazsa içme ve kullanma suyu kaynakları yeterli olmayacaktır. Dünya 2021 yılı nüfusu 7,8 milyar olarak açıklanmıştır.
Dünya nüfusunun %18'i ise temiz suya ulaşamıyor. Su kaynaklarının azalması, göç ve salgın hastalıklar gibi olumsuz etkilere yol açıyor. Dünya'daki temiz tatlı su kaynağı sınırlı.
2050'ye gelindiğinde dünyada 5,7 milyar insanın yılda en az 1 ay suyun kısıtlı olduğu yerlerde yaşıyor olabileceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte 2040 yılına gelindiğinde su talebinin yüzde 50 artabileceği ve bu durumun da bu önemli yaşam kaynağı üzerindeki baskıyı artıracağı düşünülüyor.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Bugün dünyada yüzde olarak en çok kirli su havzasına sahip olan ülke Amerika Birleşik Devletleri'dir. Son zamanlarda yapılan ulusal bir araştırmada bu ülkedeki nehir havzalarının yüzde kırk beşi, göl havzalarının yüzde kırk yedisi, liman ve haliçlerin yüzde otuz ikisi kirlenmiş durumdadır.
Su kaynakları
KKTC'nin, 27 milyon m3/yıl akarsu, 1,4 milyon m3/yıl kaynak, 89,1 milyon m3/yıl yeraltı suyu olmak üzere yıllık 117,5 milyon m3/yıl miktarında su potansiyeli bulunmaktadır. Ülke sularının kaynağı genelde Trodos Dağları'dır, 38 derenin 10 tanesi bu dağdan kaynaklanır.
Türkiye'de, 30 büyükşehir içinde en pahalı mesken su ve atık su ücreti İzmir'de ödeniyor. İzmir'de suyun m3 fiyatı 33,13 TL.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Desalinasyon işlemi oldukça enerji gerektiren pahalı bir işlem. Örneğin Suudi Arabistan bu yöntem ile temiz su elde edebilmek için her gün 300.000 varil petrol kullanıyor.
Golan Tepeleri'nden geçen Yarmuk ve Banyas nehirleri ile Tiberya Gölü, İsrail'in yıllık su tüketiminin yaklaşık %25'ini karşılamaktadır. Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki yer altı su havzaları ve tekeline aldığı Yukarı Ürdün suları da, İsrail için hayati önem taşımaktadır.
'Sıfır yağış diye bir öngörüm yok'
Şubat 2023'te BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz'a göre İstanbul'un su kaynaklarının uzun vadede tükenmesi mümkün değil.
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de sanayi sektöründeki su kullanımı, tarıma oranla daha düşüktür. Bununla birlikte sanayi sektörünün yarattığı su kirliliği ciddi bir sorundur. Kirliliğin ve kirle- tici kaynakların yeterince denetlenip kontrol edilememesi, su kaynakları üzerindeki olumsuzluğu artırmaktadır.
Dünyada en büyük su kaynakları Brezilya'da bulunuyor. Su kaynaklarına göre ülke sıralamasında ilk sıra yenilenebilir su miktarı 8233 m3 ile Brezilya olurken, 4508 m3 ile Rusya iki, 3069 m3 yenilenebilir tatlı su miktarı ile ABD üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye 211,6 m3 ile 42. sırada.
Dünyanın en fazla doğalgaza sahip ülkesi olan Rusya, bilinen rezervlerin yüzde 25'ine tek başına sahip. 2016'da dünyanın 1 numaralı petrol üreticisi de Rusya'ydı. Su kaynakları Brezilya'dan sonra dünya ikincisi. En fazla ormana sahip ülke yine Rusya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri