Parlayıcı ve çok kolay yanabilen sıvıdır. Her türlü selülozik sonkat boya, astar ve verniklerin inceltilmesinde ve uygulama araçlarının temizlenmesinde kullanılır.SELÜLOZİK TİNER ÜRETİMİ için, ana hammadde olarak % 90 üzerinde toluen ve % 5 oranında ise değişik solventler kullanılarak yapılır.
Fırın Tiner, toluen ve benzen'in metilasyonu ile üretilir. Fırın Tiner , çözücü olarak kullanılır. Solvent Xylene genellikle küçük bir yüzdesine kadar etilbenzen içerir.
Sentetik tiner, C7 ila C12 hidrokarbonlarının bileşimi neticesinde üretilir. Oluşan reaksiyon sonucunda şeffaf renkli, yağlı ve temizleme özelliğine sahip bir tiner elde edilir.
Tiner çeşitleri, endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılan kimyasal çeşitleri arasındadır. Söz konusu kimyasalın özellikle boya sektöründe kullanıldığını görebilirsiniz. Ev ya da işyerlerinin boyasının yapılmasında, otomotiv sektöründeki boya çalışmalarında tiner çeşitlerinin kullanımı gerekir.
Bir diğer alternatif yol ise bayat ekmek ve bulaşık deterjanı ile sirke yöntemlerini kullanarak tiner kokusunu engellemektir. Selülozik tiner içilirse ne olur? Cilt için bile tahriş edici olabilen bu maddenin içilmesi son derece zehirli bir etkiye sahiptir. Bu madde kesinlikle içilmemelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Tiner ve balinin içeriğine, etken maddesi olarak bilinen 'toluene' maddesi bulunmaktadır. Bu madde, tinerde %50-60 oranında, balide %35 oranında bulunmaktadır. Kullanıldıktan hemen sonra etkisini gösteren bu maddelerin etkisi, 45 dakikaya kadar sürmektedir.
İçkiden daha mı etkili tiner? Evet. Nasıl kafa yapıyor? Ya tiner kafa yapmıyor.
Tiner kokusu insanı zehirler mi? Evde tiner bulunmasına rağmen, çıkan dumanlar sağlığınıza zararlı olabilir. Hava yolları ve akciğerler özellikle daha boyadan zehirlenmeye eğilimlidir.
Aseton tutkal, benzin, gaz yağı, tiner gibi uçucu bir maddedir.
Mesela selülozik tinerin içinde yaklaşık %75 oranında toulen ve %25 oranında diğer solventler vardır. Sentetik tinerin ise %90-95'i beyaz ispirtodan ve kalan %5-10'u toulenden oluşur.
Tinerin zararları denildiğinde akla gelen hususlardan biri de söz konusu maddenin merkezi sinir sistemine zarar vermesidir. Akciğer spazmına neden olan tinerin aşırı dozda alınması durumunda kokunun akciğerdeki oksijen ile yer değiştirmesi söz konusu olur. Bu da kişinin boğularak ölmesi demektir.
Tiner koklamak bağımlılık yapar çünkü tiner uçucu bir madde olarak kabul edilir ve beyindeki kimyasal dengeyi bozar. Tiner koklayan kişiler dopamin adı verilen bir nörotransmiter salgılarlar ve bu da zihinsel ve fiziksel haz duygusu yaratır. Bu haz duygusu tekrar yaşanmak istenir ve bu da bağımlılığa yol açar.
Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Amaç: Tiner içimi ile olan akut zehirlenmelere oyun çocukluğu döneminde sık rastlanmaktadır. Sanayide ve evlerde boya incelticisi olarak kullanılan tinerin özellikle merkezi sinir sistemi (MSS) ve solunum sistemi üzerine toksik etkileri vardır.
Genel olarak terebentin yağı, tinerden daha büyük bir çözücü kapasitesine sahiptir.
Arabada oluşan lekelerin temizlenmesi için kullanılacak en son tiner çeşidi selülozik tinerdir.
Bünyesinde bulunan kimyasalların kolayca alevlenme özelliklerinden dolayı boya ve tiner gibi sıvı maddeler, tehlike sınıfı açısından yanıcı ve parlayıcı sıvılar içerisinde değerlendirilmektedirler.
Sıvı veya toz halindeki bu maddeler ağız yoluyla alındıklarında ağız içi, yemek borusu ve mide üzerine yakıcı etki yapabilir, ayrıca solunum yollarına, göze ve deriye de zarar verebilirler. Erken dönemde yemek borusu veya midede delinme ortaya çıkabilir ve bu durum şok tablosu ile ölüme yol açabilir.
Genellikle küçük işletmelerde çalışanlar iş aralarında ısınmak için tenekelerin içerisine dökülerek ateşe verilen tiner bir anda alev alarak el ve yüzlerin yanmasına neden oluyor. Bu yanıklar ölüme kadar götürüyor. Isınmak için tiner kullanılmamalı ve ateşi çoğaltmak için alevlere asla tiner dökülmemeli.
Bir şey olmaz dediğin gibi yoğurt yiyebilirsin. Dumandan zehirlendiğimde bana yoğurt yedirmişlerdi iyi gelmişti. Eğer yuttun ise işaret parmağını bademciklerine kadar sok ve kusmaya çalış. Geçmiş olsun.
Yapıştırıcıların ve tinerin içeriğinde ise ana uyuşturucu madde toluene'dir. Tiner deyince selülozik tinerin kast edildiği unutulmamalıdır. Yapıştırıcılar boş torbalara dökülür ve oradan buharı içe çekilir. Bunları kullananların ağız çevresinde torbanın kenarının bıraktığı izler görülebilir.
Tiner: Kişide yoğun koku, el ve kolda kesikler görülebilir. Özel eşyalar arasında bitmiş tiner ve bali kutularına rastlanılır. Dudak çevresinde izler oluşabilir.
Gramına 20 milyon lira ceza uygulanacak. Cinayet, kapkaç ve gasp gibi suçları tetikleyen, özellikle çocuklar için tehdit oluşturan tiner ve bally gibi sentetik maddeler, 'uyuşturucu' kapsamına alınacak. Bu maddeleri amaç dışı üreten ve satanlar hakkında, 10 yıldan 24 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak.
Uçucu Madde Bağımlılığı Nedir? Uçucu madde, oda sıcaklığında buharlaşabilen maddeler için kullanılır. Uçucu madde bağımlılığına neden olan ürünler çok çeşitlidir ancak ülkemizde ilk sırada yapıştırıcılar ve tiner kullanılır, düzenli kullanım uçucu madde bağımlılığı ile sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri