Boya çözücüyü, tineri lavaboya dökmemeniz gerekiyor. Bu yüzden kavanozun ağzına bir kapak kapatın ve 24 saat boyunca boyanın dibe çökmesi için bekletin.
Tiner Nasıl Kullanılır? Tiner çeşitleri, boyanın inceltilmesi ya da tekstil sektöründe temizlik malzemesi olarak kullanılır. Söz konusu ürün, aynı zamanda boyanın etrafta leke yapması ya da malzemelerin temizlenmesi maksadıyla da kullanılabilir.
Söz konusu tiner, etkili bir ürün olduğu için hassas yüzeylerde kullanılması tavsiye edilmez. Bu nedenle oto temizlik tineri olarak söz konusu tinerin kullanılması uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Diğer kimyasallarda olduğu gibi tinerin zararları da cilt üzerinde etkisini gösterir. Tiner kullanımı sonrasında ciltte kızarıklık, deri dökülmesi ya da kaşıntı gibi sorunlarla karşılaşılırsa tinerin zararlı etkisine maruz kalmışsınız demektir. Bu durumda elinizi bol su ve sabunla yıkamanızı tavsiye ediyoruz.
Sentetik tiner plastik şişelerde satılır plastiğe ve çoğu boyaya zarar vermez bazı araç boyalarını etkileyebilir. Selülozik tiner plastiği direk eritir bu yüzden teneke kutularda satılır daha güçlüdür ama elektronik kart üstündeki bütün plastik aksamı beyazlatır fazla durursa eritir.
İlgili 15 soru bulundu
Yüzey hazırlama ve boyama işlemlerinde, yüzeydeki kir, yağ, pas ve silikon artıklarının yüzeyden arındırılması için kullanılır. Metal, sac ve galvaniz yüzeylerde kullanılmaktadır.
Yağlı boyalar için de tiner uygulamasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle aynı prensip yağlı boyalar üzerinde de geçerlidir. Yani sentetik yağlı boya için sentetik tiner kullanılmalıdır. Farklı tiner çeşitleri kullanılarak sentetik boyadan istenen etki elde edilemez.
Ev kimyasalları arasında çamaşır suyu, amonyak ve tiner gibi maddeler bulunur. Bu maddeler aynı yükteki diğer kimyasallarla karıştığında yangına neden olabilir. Bu malzemeler, özel bir evsel tehlikeli atık toplama gününde imha edilebilir. Tüm sıvı kullanılmışsa, kap durulanabilir ve çöp kutusuna atılabilir.
Tinerin kullanımı ise kişiler üzerinde sedatif (yatıştırıcı) bir etki yaratmaktadır. Uçucu madde kullanımı, kısa vadede verdiği etkilerin yanı sıra, uzun vadede kalp ve dolaşım sisteminde ciddi tahribatlar yaratmaktadır. Solunum yollarında verdiği hasarla ani ölümlere neden olmaktadır.
Tiner koklamak çok tehlikelidir ve beyin hasarı, baş dönmesi, baş ağrısı, denge bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Selülozik tiner oksitlenmeyi temizlemek için kullanılır.
Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Genel olarak terebentin yağı, tinerden daha büyük bir çözücü kapasitesine sahiptir.
Metal bir kaba 5 cm kadar tiner dökün ve kirli fırçayı tiner içinde daireler çizerek temizleyin. Sonra fırçada kalan fazla tineri, fırçayı kabın kenarına sürterek kaba bırakın ve fırçanın kıllarını bir bezle kurulayın.
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Aseton, yaygın olarak kullanılan bir solventtir ve özellikle tiner veya yağ temizleyici olarak kullanılır. Bu maddenin en önemli avantajı, hızlı buharlaşma özelliğidir, bu da onu hızlı bir şekilde kurutmak istediğiniz yüzeylerin temizliği için ideal bir seçim haline getirir.
TİNER (İspirto)
Çok uçucudur. Cildi tahriş ettiği ve sürekli solunduğunda sağlık sorunlarına yol açtığı bilinir. Çok iyi havalandırılan ortamlarda çalışılması ve koruyucu eldiven giyilmesi önemle tavsiye edilir. Zararlı maddelerin oldukça azaltıldığı kokusuz tinerler de mevcuttur.
İçkiden daha mı etkili tiner? Evet. Nasıl kafa yapıyor? Ya tiner kafa yapmıyor.
Orijinal ambalajı ile saklandığında raf ömrü 1 yıldır.
Tinere dayanıklı bez olması lazım. Ayrıca tinere dayaıklı plastiklerde var pet şişe gibi madeni yağ bidonları gibi. Ama elektronik çihazların plastikleri ve birçok plastik çeşidi tinerde erir.
Evlerde kullanılan kimyasal ve tıbbı atıkların kontrolsüz kullanımı ve dışarıya atık olarak bırakılması ciddi anlamda çevreye zarar vermektedir. Bunlardan örnek vermek gerekirse; kullanılan tıbbi araç gereçler, ilaçlar, pillerden oluşmaktadır.
Genellikle küçük işletmelerde çalışanlar iş aralarında ısınmak için tenekelerin içerisine dökülerek ateşe verilen tiner bir anda alev alarak el ve yüzlerin yanmasına neden oluyor. Bu yanıklar ölüme kadar götürüyor. Isınmak için tiner kullanılmamalı ve ateşi çoğaltmak için alevlere asla tiner dökülmemeli.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Yağlı boyada genellikle sentetik tiner çeşitleri kullanılır. Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir.
Bu dönemlerde hava şartları daha ılıman olduğu için boyaların kuruması ve odaların havalandırılması daha kolay olacaktır. Kış aylarında yapılan boya badana işlemleri ise, soğuk hava ve nem nedeniyle boyaların kuruma süreçlerini uzatabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri