Tinetti Balance & Gait Test (TBT & TGT) Tinetti Değerlendirme Aracı, hastanın yürüyüşünü ve dengesini ölçen basit, kolay uygulanan bir testtir. Test, hastanın belirli görevleri yerine getirme becerisine göre puanlanır. Yürüme bileşeni için maksimum puan 12'dir. Denge bileşeni için maksimum puan 16'dır.
6 dakika yürüme testi (6DYT) bazı akciğer hastalıklarının takibinde kullandığımız ve hastalığın gidişatı veya ağırlığı hakkında bize bilgi veren bir testtir. Bu test hastanın başlangıç ve bitiş noktasının işaretlenmiş olduğu, belli bir uzunluktaki koridorda 6 dakika boyunca yürümesine dayanır.
2 Dakika Yürüme Testi Nasıl Uygulanır? Kişinin 2 dakika boyunca herhangi bir yardım almadan, güvenli bir şekilde yürüyebildiği kadar hızlı yürümesi teşvik edilir ve 15m ile belirlenmiş iki koni arasında test uygulanır. Gözlemci kişiye 2 dakika içinde mümkün olduğu kadar çok alanı yürümesi gerektiğini açıklar.
Dengeyi ölçmenin farklı farklı yolları mevcuttur. Statik dengeyi ölçmek için tek bacak üzerinde sabit durma benzeri testler yapılırken, dinamik denge testlerinden en yaygın kullanılanlarından biri Y balans denge testidir. -Y balans test dinamik dengeyi ölçmek için kullanılan basit ama güvenilir bir testtir.
Değişen baş hareketleri esnasında görsel keskinlik araştırılarak akut bir denge sorunu yaşayan hastanın tedavi sonrası kısmen ne kadar toparlandığı hakkında bilgi elde ediliyor. Bu test, ayrıca hastanın tedavisinin devam ettiği sırada tedavinin etkinliğini görmek adına kullanılıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Kulak Burun Boğaz (KBB) Bölümü ve Vertigo İlişkisi
KBB doktorları, kulak ve iç kulakla ilgili problemleri teşhis etme ve tedavi etme konusunda uzmanlaşmışlardır. İç kulak, denge organları (vestibüler sistem) ve işitme organı (koklea) gibi önemli yapıları içerir.
Yürüme analizi: Yürüme problemlerinin değerlendirilip gözlenmesinde fiziki yürüyüş kontrolüne yardımcı bir yöntemdir. Eklem hareketlerini sağlayan basınç, torq, moment, kuvvet gibi etkenlerin incelenmesi ve açısal büyüklükleri oluşturan hız, ivme, gravite doğrusal hız gibi etkenler bazında inceleme yapılmasıdır.
Selim Muğrabi yürüme analizi hakkındaki soruları yanıtlıyor. Yürüme Analizi Nedir? Yürüme analizi, ayaktaki baskı noktalarını ve ayak topoğrafyasını çıkaran cihazlara hastanın ayağının yerleştirilmesiyle yapılır. Bu sayede doktor ayağın yapısı ve işleyişi ile ilgili ayrıntılı bilgileri elde eder.
Normalde yürüyüş hızı 80m/dk'dır. Hızlı yürüme ve koşmada daha fazla anaerobik metabolizma gerekir. Yavaş yürümede ise dengeyi sağlayabilmek için ekstra enerji harcaması söz konusudur.
Bu sebeple, akciğer sertleşmesi, pulmoner hipertansiyon ve KOAH gibi hastalıklarda yapılan 6 dakika yürüme testi basitçe eforla ortaya çıkan nefes darlığını göstermekte kullanılır. 6 dakika yürüme testinde hasta en 30 metrelik düz bir koridorda yapabildiği kadar hızlı, ama koşmadan yürütülür.
Four Step Square Test
Hastanın oturup kalkma aktivitesini, alt ekstremite gücünü ve dinamik balansını değerlendiren bir testtir. Hastanın 30 saniye içinde oturup kalkma sayısı testin skorunu verir.
8 Adım Kalk Yürü Testi (8 foot Up-and Go Test): Deneğin, çeviklik ve dinamik dengesinin belirlenmesi için yapılan bu test; oturma yüksekliği 43.18 cm (17 in) olan düz arkalıklı kolsuz bir sandalye, Çin malı Tera 3 m/13mm'lik çelik şerit metre, koni, Casio HS-5 M marka 1/10 sn hassasiyette kronometre ve 2.44 cm'lik ...
Yürüme analizi özellikle serebral palsi hastası olan çocuklarda, başta Parkinson olmak üzere hareket bozukluğu olan hastalarda ve protez kullanan kişilerde uygulanır.
Sağlıklı bir bireyde normal değeri %70–80'dir ancak yaşla birlikte FEV1'in, FVC'ye göre daha hızlı düşmesine bağlı olarak oran azalır. Obstrüksiyon varlığı için KOAH'ta FEV1/FVC<%70 değeri, astımda <%75 değeri kullanılmaktadır [8–11].
VO2max ölçüm testi, kişiye önceden tespit edilmiş “egzersiz test protokolleri” kullanılarak yoğunluğu tercihen yükselen egzersiz testi uygulanarak, ekspire edilen gazların metabolik analiziyle yapılır. Ve çıkan sonuçlar neticesinde kişinin açığa çıkan oksijen kapasitesi tespit edilir.
Bunlar; doğumsal bazı hastalıklar, geçirilen nörolojik bir hastalık, bazı sinir sistemi hastalıkları, kas hastalıkları, Parkinson, Multiple Skleroz (MS), kalça ve diz protez ameliyatları, alt ekstremite kırıkları, ayaktaki sinir hasarı, tendon problemleri, inme ve ilerleyen yaş örnek olarak gösterilebilecek nedenlerden ...
Kantitatif Yürüyüş Analizi
Hareketin geometriside denir. Kinematik analizde gövdenin, pelvisi, kalça diz ve ayak bileklerinin, her üç düzlemdeki pozisyonu, eklem hareket açıklıkları, lineer ve açısal hız ile ivmeleri ölçülür ve sayısal veri olarak kaydedilir.
Yetişkinlerde normal yürüme hızı 60-100 m/dk'dır (1).Çalışmamıza katılan bireylerin tercih ettikleri hız ortalaması 84.27±11.88 m/dk olup, normal sınırlar içerisindedir. Yürüme çalışmalarında, bireyin kendi tercih ettiği hızda veya bütün bireyleri aynı sabit hızda yürüterek enerji sarfiyatı ölçümü yapılabilir (21-23).
Topuk ağrıları, Düz tabanlık, Ayağın içeri batması, Topuk dikeni sorunlarının kesin olarak tespit edilmesi için ayak analizi yaptırmak yeterli olur.
Ayak analizi, bireyin ayak tipini, yay destek ihtiyacını, ayak bileği hareketliliğini ve diğer faktörleri değerlendirerek, kişiye en uygun ayakkabıyı seçmeye yardımcı olur. Doğru ayakkabı seçimi, ayak sağlığını korur, ağrıyı azaltır ve yaralanma riskini önler.
Ayak analizi nedir? Ayak analizi, ayak tabanındaki basınç dağılımını hem durma ve adım atma hallerinde detaylı olarak gösterir. Bu nedenle ayak analizinde basınca duyarlı olan elektronik algılayıcıların yer aldığı özel bir tarayıcı bölümü kullanılır.
Doğru teşhis için ayrıntılı öykü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından detaylı kulak, burun ve boğaz muayenesini takiben iç kulak denge sisteminden kaynaklanan baş dönmesinin ve denge bozukluğunun nedenini araştırmak için işitme ve denge fonksiyonları ile ilgili detaylı testler yapılabilir.
Migren, beyin, beyincik gibi organlardan oluşan merkezi sinir sistemindeki kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı beslenme bozuklukları, multipl skleroz, çeşitli beyin tümörleri, parkinson hastalığı, v.b. hastalıklar dengenin bozulmasına neden olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri