Madde 41 - Her asker, resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaatını söz veya yazı ile en yakın âmirinden başlıyarak silsile yolu ile yapabilir. Yazılı müracaatlar dilekçe ile yapılır. Dilekçeler iyi düşünülerek ve açık dille, maksadı en iyi ifade edecek surette kanun ve nizamlara uygun olarak yazılmalıdır.
Örnek vermek gerekirse Askeri Nezaket ve Görgü Kuralları (ANTK41) gereği: “Sokakta askeri personel sigara içemez, çiklet çiğnemez, yüksek sesle konuşmaz, laubali hareket etmez, şakalaşma vs. ciddiyete uymayan benzer hareketleri yapmaz, elini cebine sokmaz.
Yönetsel yaşamda üst (yönetici), astına teşekkür edince, ast ''sağ olun efendim” ya da “ görevim efendim” demeli; “rica ederim” dememelidir. Ast üst'üne teşekkür ettiğinde, üst kendisine “rica ederim” der.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
1- Üst/Amir; “Teşekkür Eder”, Ast “Sağ Ol” diye cevap verir. 2- Üst/Amir; “Rica” Eder, Ast “İstirham” eder. 3- Üst/Amir; “Rica Ederim”, Ast “Arz Ederim” der. 4- Üst/Amir; “Günaydın, Merhaba, Nasılsınız” der, Ast “Sağ Ol” diye cevap verir.
İlgili 37 soru bulundu
Askere gitmiş olan sevgiliyi bekleyen kız asker yareni olarak günümüzde kullanılır.
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir.
Zorunlu olmadıkça telefonla görüşmeyin, evrak imzalamayın ve başka şeylerle meşgul olmayın. Mecbursanız, en azından özür dileyin ve izin isteyin. 14-Üstlerinize ağabey, abla ve eşlerine de yenge v.b. gibi hitapları kullanmayın; beyefendi, hanımefendi diye hitap edin.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur.
Örnek; Astların, üstlerine “Sayın Valim”, “Sayın Müdürüm”; üstlerin de astlarına “Ayşe Hanım”, “Mehmet Bey” şeklinde hitap etmeleri en tabii bir nezaket kuralıdır.
Devletin üst kademesindeki kişilere gönderilen mektuplarda zarf üzerine sadece unvanın yazılması yeterlidir. “Sayın İçişleri Bakanı”. Resmi kişilere eşleri ile birlikte zarf üstü hitap “Sayın Cumhurbaşkanı ve Bayan Recep Tayip ERDOĞAN” şeklinde yapılır. “Eşi” sözcüğü asla kullanılmaz.
Madde 12 - Astların üstlere isimle hitap etmeleri caiz değildir. icap ettikçe (Mareşalım, Kumandanım, Generalim, Amiralim, Başkanım, Binbaşım, Yüzbaşım, Astsubayım) ve rütbesi olmayanlara bayım veya bayan tâbirleri kullanılmalıdır.
Asker selamı, saygı göstermek için kullanılan bir jest veya başka bir eylemdir. Yaygın askerî gelenek'lerden biridir. Komutan ve büyük rütbeli subayı selamlarken, bayraktan, İstiklal Marşından veya başka bir sembolik melodiden farklı olarak, bakış yönüne doğru olmalıdır. Böylece, saygıdeğer selamlama oluyor.
Boyundan bağlamalı ipli cüzdan : Askerde hırsızlık olmaz, ''yer değiştirme'' olur. Bundan dolayı gittiğiniz birlikte her türlü insanla karşılaşacağınız için dikkatli olmalısınız. Mutlaka boyuna asıla bilen askeri gömleğinizin, fanilanızın içinde saklayabileceğiniz cüzdan almalısınız.
yaygın kanının aksine astların tüm üstlerine "komutanım" diye hitap etme zorunluluğu yoktur. çünkü her üst komutan değildir. her üste komutanım diye hitap şekli -karacılarda- bir gelenektir o kadar. astlar sadece, amiri olan üstlerine (yani kendilerine emretme yetkisi olanlara) "komutanım" diye hitap etmek zorundadır.
Madde 10 – Üst tabiri, rütbe veya kıdem büyüklüğünü gösterir. Ast,üstün rütbece veya kıdemce aşağısında bulunan kimsedir.
Teşekkür etmek, teşekküre cevap vermek, lütfen kelimesini kullanmak, karşımızdaki bireye ismiyle hitap etmek, birisi geldiğinde ayağa kalkmak, selam vermek, empati kurmak, iyi bir dinleyici olmak nezaket kurallarından bazılarındandır.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
El Uzatma / El Sıkma / El Öpme
Her yönden büyük olan ilk önce elini uzatır, uzatılan el sıkılır. Eli çok hafif sıkmak da, acıtacak kadar sıkmak kadar yanlıştır. Resmi ilişkilerde el ve yanak öpmek yoktur. Batıda eskiden adet olan, centilmen erkeklerin, tanışılan kadının elini öpmesi artık terkedilmiştir.
bu hitap şekli hakimin, savcının şahsına değil makamınadır. yani devletedir. peygamber postu diye bilinen koltuğadır. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz. Hocam, abi, dayı vs. şeklinde hitap etmeyiniz. Duruşmaya girerken hakime selam verme, “Günaydın” ya da “İyi Günler” demeyiniz.
doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
Badi, bu gibi toplu yaşam ve çalışma ortamlarında "yoldaş, dost, kaderdaş" manalarına gelmektedir. Askerde badi sözcüğü, hastalık, zorlukta, alınan bir cezada dayanışma göstergesi, dostluğun ve arkadaşlığın adeta bir nişanesini ifade eder.
torun: Üst devre askerlerin alt dev- relere kullandığı tabir.
vefat eden askerin şehit (vazife malulü) sayılması için Avukat Serpil ÖZTÜRK tarafından yürütülen hukuki süreç sonunda müteveffa idare mahkemesi kararı ile şehit (vazife malulü) kabul edildi. 74 YIL aradan sonra şehit sayılan müteveffanın askere gittiği sırada yeni doğmuş olan kızı Rabia Hanım'a şehit maaşı bağlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri