Tip 2 diyabet, tedavi edilmediği takdirde kalp sorunlarları, böbrek hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilse de tanı ve tedavisi günümüzde mümkün bir rahatsızlıktır.
Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler. Diyabeti olanların kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde yaklaşık 2-3, kadınlarda ise 4-5 kat daha fazladır.
Genelde kalp, sinir sistemi, böbrekler, cinsel sorunlar (sertleşme ve erken boşalma), göz ve periferik sinirlerde sorunlara neden olmaya başlamaktadır. Şeker hastası tedavi edilmezse diğer organların fonksiyonlarını kaybetmesine de neden olabilir.
Tip 2 diyabet geçer mi? Şeker hastalıkları ortaya çıktıktan sonra ömür boyu devam eden bir hastalıktır ve tamamen geçirmeye yönelik bir tedavisi yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
Kötü beslenme düzeni, yüksek kilo ve hareketsizlik vücudun insülin direnci üretmesine neden olabilir. Tip 2 diyabete sebep olan sağlıksız yaşam alışkanlıkları, kalp ve damar hastalıklarına da sebep olur. Tip 2 diyabet kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir hastalıktır.
Yüzde 15 veya daha fazla kilo kaybı komplikasyonları azaltabilir ve tip 2 diyabetin ilerlemesini yavaşlatabilir. Birçok durumda tip 2 diyabeti bile tersine çevirebilir.
Britanya'nın Newcastle ve Glasgow kentlerinde yapılan yapılan ve "dönüm noktası" diye tabir edilen araştırmada, hastaların yarıya yakını Tip 2 diyabeti (şeker hastalığı) geriye çevirmeyi başardı.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Tip 2 diyabet hastaları için anti diyabetik ilaç verilir. Bu sayede şeker hastalığı tedavisi başlamış olur ve kan şekerini uygun düzeye getirmeye çalışılır. Bunların dışında dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenerek de kan şekeri seviyesini uygun seviyelere çekebilirsiniz.
Vücut yediği yiyecekleri enerji için kullanamayacak duruma gelir ve tedavi edilmediği durumlarda tip 1 diyabet hastalığı ciddi riskleri beraberinde getirir.
7) Şeker Hastalığı İlk Nereye Vurur? Şeker hastalığı genellikle ilk etkilerini vücutta belirli bölgelerde gösterir. Bu bölgeler arasında genellikle gözler, böbrekler, kalp, sinirler ve cilt bulunur.
Açlık kan şekeri 126 mg/dL'den yüksek, rastgele ölçülen kan şekeri düzeyi 200mg/dL'den yüksek, şeker yükleme testi sırasında 2.saat kan şekeri düzeyi 200mg/dL veya üzerinde, HbA1c değeri % 6,5'tan fazla ise ise kişi diyabetli olabilmektedir ve vakit kaybetmeden uzmana başvurmalıdır.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
İnsüline bağımlı ve kötü kontrollü diyabet % 40 engel oranı belirlenir. Diyabete bağlı görme kaybı varsa görme alanından ayrıca puan alır. Balthazard formülü ile nihai engel oranı bulunur. Diyabet kalıcı bir durum olduğu için sürekli rapor verilebilir.
Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir. Bu değer 60'ın altında olduğunda hipoglisemi durumu söz konusudur.
Dokulara enerji üretimi için giremeyen şeker vücutta toksik etkilere neden olur. Uygun tedavi edilemeyen kan şekeri yüksekliği kalbiniz kan damarlarınız, sinir uçlarınız, böbrekleriniz ve gözlerinizde hasara neden olur” dedi.
Sıvı tüketimi, böbreklerden idrar çıkışını artırarak kandaki fazla şekerin vücuttan atılmasını sağlayabilir. Sıvı tüketiminde dikkat edilecek nokta ise şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiğidir. Vücudun sıvı ihtiyacının; su, soda gibi içeceklerden karşılanması faydalı olacaktır.
Diyabet tip 2'den cerrahi yöntemle kurtulmak da mümkündür. İleal interpozisyon ve transit bipartisyon ameliyatları ile tip 2 diyabetin tedavi edildiği bilinmektedir. Bu ameliyatların sonra hastaların çoğu şeker ilaçlarından kurtulabilmektedir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Sait Gönen, diyabet hastalarının tatlandırıcıları güvenle kullanabileceğini belirterek, "Ancak 'nasıl olsa şekeri yükseltmiyor' diye aşırı tüketilmesi de doğru olmaz. Ama haftada bir gün tatlandırıcıyla yenen bir porsiyon tatlının sakıncası yoktur" dedi.
Stres hormonlarının salgılanması, insülinin kan şekerini düşüren etkisine tam ters etki yapar. Bu nedenle kan şekerinin seviyesini yükseltir. Şeker hastalarında etkin bir tedavi uygulanmasına rağmen, kan şekeri kontrol altına alınamadığında, hastaların psikolojik değerlendirmeye alınması gerekir.
Tip 1 ve tip 2 diyabet nasıl teşhis edilir? Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet için birincil test, hemoglobin (A1C) testi olarak bilinir. A1C testi, son iki ila üç ay boyunca ortalama kan şekeri düzeyinizi belirleyen bir kan testidir. Doktorunuz kanınızı alabilir veya parmağınızı delebilir.
Örneğin kan şekerinizde ani yükselmeler buna bir örnektir. Yada sık hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) atakları geçiriyor olmak sizi yorgun düşüreceğinden cinsel gücünüzü azaltabilir. Cinsel istek ve arzularınız da azalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri