ENKESİT TANIMLAR Karışık tip enkesitlerde, doğal arazi ile platform kırmızı çizgisinin kesiştiği noktaya Geçiş Noktası denir. Enkesitlerde, dolgu olan kısımlarda dolgu malzemesinin, yarma olan kısımlarda ise doğal zeminin taşıyıcılığını koruması için dolgu şevi ve yarma şevi yapılır.
Boykesit, proje ekseni boyunca, arazinin kırık ve dalgalı biçimini gösterir. Enkesitler çoğunlukla hacim hesaplarının yapılmasında kullanılırlar. Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir.
En son tanımlanan tip kesit noktası ilerde anlatılacağı gibi arazi modelinden üretilen kesitle kesişecektir. Aynı şekilde sağ tarafta oluşturulur. Arazi yapısına göre dört ayrı tip kesit üretilmesi genelde gerekmektedir. Bunlar dolgu-dolgu, dolgu-kazı, kazı-dolgu ve kazı-kazı tip kesitleridir.
Bir yolun arazide, yeryüzünde izlediği doğrultuya geçki, yol geçkisi denir. Bu doğrultu, iki noktayı birbirine bağlamak için pek çok çeşit var gibi görünse de esasında çeşitli engel ve zorluklar nedeniyle azdır.
3. BOYKESİT Ulaşım yollarının eksenlerini izleyen bir kesitin açılımı boykesit diye adlandırılır.
İlgili 23 soru bulundu
Boykesitte: -Geçki üzerindeki noktaların kotları -Noktaların başlangıca uzaklıkları -Boyuna eğim -Kurbalar -Arazinin zemin durumu -Yer altı suyu durumu -Menfez, köprü -Diğer ulaşım yapıları ile kesişmeler gösterilir. “siyah kot” denir.
Boykesitte, yatay eksen ölçeği düşey eksen ölçeğinin 10 katı olarak alınmaktadır. Ayrıca, düşey ölçek geçkinin uğradığı tüm kotları kapsayacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Her enkesite ait arazi üzerindeki geçki kot değeri boykesitte yerleştirilir.
c) Yolun temas etmesi zorunlu noktalar, ç) Sahipli arazi, bulunması hallerinde, en fazla 1000 metre içinde kalmak şartıyla % 9, daha uzun mesafeler için ise % 7 aksi eğime izin verilebilir. (3) Yol güzergâhının tayininde yol boyunca çok zorlayıcı sebepler olmadıkça % 0 ve % 1 eğimler kullanılamaz.
Some noktasından her iki tarafa ( t ) kadar gidilerek To ve Tf noktaları bulunur. Bunlardan A'ya yakın olana To, B'ye yakın olana Tf ismi verilir. Bu iki nokta hem teğetlerin hem de yatay kurbanın üzerinde yer alan geçiş noktalarıdır.
Türkçe karşılığı dönemeç olan ve düz devam eden yolların ardından gelen kıvrımları temsil eden virajlar, çoğu sürücü için korkulu bir rüya. Çünkü normal sürüşlere göre daha fazla dikkat gerektiren viraj dönüşleri birçok sebepten dolayı ölümcül kazalara davetiye çıkarabiliyor.
Kesit görünüş çeşitleri, kesit düzleminin sayısı ve parçanın hangi kısımlarını kestiği esas alınarak belirlenir. Buna göre kesit resimler altı farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bunları tam kesit, yarım kesit, kısmi kesit, kademeli kesit, döndürülmüş kesit ve profil kesit olarak sayabiliriz.
Some noktalarına göre aliyman ve kurpların işaretlemesi yapılır (piketaj). Her 20-25 m de (maksimum 50 m) piketaj kazığı çakılır. -Araziye çakılan kazıklar üzerinde boykesit ve enkesitler için arazi ölçüleri yapılır. Hem kot okumaları hem de yatay konum ölçmeleri tüm piketaj kazıklarında yapılır.
Aynı doğrultuda bulunmayan kısımlar hakkında daha fazla bilgi ve ölçü verebilmek için kesit düzlemi kademelendirilir. Bu kesitlere kademeli kesit denir (ġekil 3.1).
Kret Noktası, Kret Çizgisi: Yarmalarda yarma şev düzleminin arazi ile kesiştiği noktaya kret noktası, bu noktanın geometrik yerine de kret çizgisi denir.
Bir doğru üzerindeki arazi noktalarının yükseklik farklarının bulunmasına profil (kesit) nivelmanı denir.
ARAZİ (SİYAH) PROFİLİ ELDE EDİLMESİ
Demiryolu, karayolu, kanal, dere, yüksek gerilim hattı vb. inşaat projelerinin hazırlanmasını ve herhangi bir neden ile bir yerdeki toprak hacminin bulunması amacıyla kesitler alınır. Enkesit ve boykesit olarak gerçekleştirilen işlemler sonucunda arazi profili elde edilir.
Dever, demiryollarında 'mm' cinsinden (dış kenarın yükseltilme miktarı), karayollarında '%' cinsinden (yol enine eğimi) verilir.
Lase: Kısa mesafede yükselmek gerektiğinde birbirini kısa aralıklarla izleyen çok sayıdaki küçük yatay kurplar ile oluşturulan yol kesimidir.
Merkezkaç kuvvetleri karşılamak ve zararsız hâle getirmek için yatay kurplarda dış ray dizisinin iç ray dizisine nazaran belirli bir miktarda yükseltilmesine dever denilmektedir. Demiryolunda uygulanması gereken dever yolun özelliğine göre farklılık göstermektedir.
Yüzde 10 eğim demek; çatı eğiminin başlangıç noktasından mahya noktasına yani tepe noktasına kadar olan dik ve yatay uzaklığının birbirine oranının 1/10 olması demektir. Yani çatının eğiminin başlangıç noktasından itibaren mahya noktasına kadar gelindiğinde 10 metre ilerleyip 1 metre yukarı çıkmışsınız demektir.
Orta refüj genişliği, normal olarak şehiriçi yollarda minimum 4 m, kırsal yollarda 7 m olmalıdır.
Yol ekseni-eksen çizgisi; yol kaplamasının ortasından geçtiği varsayılan çizgiye denir. Kaplamanın ortasında trafik şeritlerini ayırmak için yol üzerine çizilen çizgiye de eksen çizgisi denir.
Boy kesitte kırmızı kotu hesaplamak için o noktanın kilometresinden daha önceki düĢey kurp noktasının kilometresi çıkarılır. Böylece düĢey kurp ile kırmızı kot hesabı yapılacak nokta arasındaki yatay mesafe bulunmuĢ olur. kotundan çıkarılarak o noktaya ait kırmızı kot bulunur.
Boyuna kesit doğrultusuna dik, sağ ve sol yana doğru belirli genişlikte enine kesitler alınır. Kesiti çıkarılacak hat üzerinde eğimin değiştiği noktalara ve gereken duruma göre 25, 50, 100 m de bir kazık çakılır. Bu kazıklara başlangıçtan itibaren numara verilir ve başlangıca olan uzunlukları ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri