Sürüş sırasında araç kullanıcısına seçim özgürlüğü sunan tiptronik şanzımanlar, yarı otomatik vites sınıfına dahil ediliyor. Kökleri 1989 yılına uzanan bu şanzıman türü, ilk olarak Porsche markasının 964 model yarış aracıyla birlikte hayatımıza dahil olmuş.
Tiptronik, bir otomobilde birden fazla vites kutusunun aynı anda kullanımını temsil eden bir sistemdir. Bu tür viteslere sahip araç sürücüleri, aracı gerektiğinde kendileri kullanabilir veya otomatik vites olarak kullanabilirler.
Tiptronik vites sistemlerine sahip araçlarda motor devri yükseldikçe vites otomatik olarak kendisini yükseltir, devir düştükçe de vites düşer. Devir sayısı sınırı, markalara ve modellere göre değişiklik gösterir. Spor araçlarda devir sınırı daha yüksek seviyelere göre ayarlanmıştır.
Bu tip araçların vites geçişleri oldukça hassastır. Sarsılmadan ve seri bir şekilde vites değişebilen araçların diğer bir avantajı ise yokuşlarda geri kaçma sorununun olmamasıdır. Tam otomatik araçların yarı otomatik araçlardan farklarından biri de yakıt tüketimidir.
İlgili 39 soru bulundu
Tiptonik vites ya triptonik vites araçlarda tıpkı otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi debriyaj yoktur.
Tiptronik kullanımı
Bunun için vites sadece küçük hareketlerle devreye sokulmaktadır. Vites değişimi, işletim sisteminden gelen sinyallerle harekete geçirilmektedir. Vites artı yönüne doğru hareket ettirildiğinde vites büyütülüyor, şayet vites düşürülmek istenirse, eksi yönüne doğru hareket ettirilmesi yeterlidir.
Triptonik vites ya da Triptonik şanzıman
Araçta debriyaj pedalı olmasına rağmen otomatik modda kullanım söz konusudur. Yani isterseniz otomatik konuma alıp tıpkı otomatik vitesli bir araç gibi kullanabilirsiniz. Benzer şekilde istediğiniz zaman da manuel şanzımana geçiş yapıp debriyajı ve vitesi kullanabilirsiniz.
Bu özellik, sürücünün vites geçişlerini minimum seviyede hissetmesini sağlar. Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir. Ancak birçok araçta bu özellik bulunmaktadır.
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Hangi Audi modeli olduğuna bağlı olarak, vites sayısı sekizi bulan tiptronic sayesinde tüm vites değişimleri, güç akışında sadece çok küçük bir kesintiyle gerçekleştirilir. tiptronic®, her an kendiliğinden vites değişimlerine izin veren, dişli donanımlı bir otomatik şanzımandır.
Tiptronik şanzımanlar tam otomatiktir.. DSG ise yarı-otomatiktir.. farkı ne derseniz tam otomatikte motordan gelen hareketi aktaran organ "tork konvektörü" adı verilen bir aparattır..Çalışan bir vantilatörün karşısına pasif durumda başka bir pervane koyarsanız onu döndürür ( ama aynı şiddette değil)..
Otomatik Vitesli Arabalarda El Freni Çekilmeli Mi? Pek çok kullanıcı otomatik vitesli arabalarda el frenini çekmek yerine vitesi “P” yani park moduna almanın yeterli olacağını düşünür ancak bu yanlış bir yaklaşımdır. El freni, araç park edildiğinde ve durdurulduğunda mutlaka çekilmelidir.
Manuel vites arabalarda en solda debriyaj pedalı bulunmaktadır. Vites değiştirmek için bu pedala basmak yeterlidir. Otomatik vites ile manuel vites arasındaki fark burada meydana gelmektedir. Otomatik vites araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz.
Trafikte beklerken veya aracı çalışır halde bırakırken vitesin D konumunda olmaması gerekir. Bulunulan senaryoya göre P ve N konumlarını kullanmak gerekir. Park halinde beklerken P konumu oldukça idealdir.
DSG Şanzıman
DGS şanzımanın tiptronic şanzimanın farkı vites kolunun belli bir konuma getirilerek ileri darbelerle vites büyütülmesi ve geri darbelerlede vites küçültümesi sağlanarak manuel kullanılmasıdır.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Tam otomatik vitesler çift kavramalıyken; yarı otomatik vitesler tek kavramalıdır. Yarı otomatik vitesler yalnızca debriyaj görevi görür. Tam otomatiklerde ise debriyajla birlikte geçirilecek vites de kontrol edilir. Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri çok sessiz ve sarsıntısız şekilde gerçekleşir.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Farkı ise, manuel vites sisteminde debriyaja basıp vitesi değiştirmeniz gerekirken, yarı otomatik viteste bunu sizin yerinize iki adet vites robotu yapar. Birçok sürücü, araçta debriyaj pedalı olmadığını görünce otomobilin tam otomatik vitesli olduğu kanaatine varsa da bu yanlış bir düşünce olacaktır.
Yarı Otomatik Vitesli Araçlar
Bu araçlar, uzun mesafe yollarında, sürücülerin yardımcısıdır. Aynı zamanda trafik yoğunluğu olan şehirlerde ise oldukça kullanışlıdır. Sürücünün bütçesine çok yardımı olan bu araçlar, sürüşü de kolaylaştırmaktadır.
Otomatik şanzıman çeşitleri tam otomatik, tek kavramalı otomatik, CVT otomatik ve çift kavramalı otomatik şanzıman olarak dörde ayrılır.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Vitesin ileri ve geri olarak iki hareket koşulu mevcuttur. Güç ve hızı dengeleyerek kullanıcıya doğru sürüşü sunan vites günümüzde manuel vites, otomatik vites, triptonik vites ve yarı otomatik vites olarak dört gruba ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri