Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Guatr hastalığı şüphesi olan hastaların sağlık kurumlarında ziyaret etmeleri gereken bölüm genel cerrahi bölümüdür. Hasta genel cerrahi bölümüne gitmeli ve burada şüphelerini dile getirmeli, semptomlarından bahsetmeli ve sonrasında ise gerekli tetkikler yapılması amacı ile vakit kaybetmeden muayenesi yapılmalıdır.
Tiroid bezinin hastalıklarının tanı ve tedavisi için endokrinoloji, iç hastalıkları ve nükleer tıp uzmanlarına başvurulabilir.
Ateş, titreme, tiroit bölgesinde ağrı, şişme ve kızarıklık en önemli bulgulardır. Tanı için tiroit ultrasonuve beraberinde tiroit ince iğne biyopsisiyapılabilir. Alınan örnekte mikrop olup olmadığına bakılır. Tedavisinde antibiyotik adı verilen ilaçlar kullanılır.
TİROİD İLTİHABI ÖMÜR BOYU HİPOTİROİDİ'YE NEDEN OLABİLİYOR
Çarpıntı, titreme, sinirlilik, terleme ve kilo kaybı ile seyreden hastalık, aylar içinde tiroid bezinin çalışmasının yavaşlaması ile yerini kilo alma, kalbin yavaş çalışması, unutkanlık, ciltte kuruma, el ve ayaklarda şişme ve ödem gibi belirtilere bırakıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Bu ağrı genellikle sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmadan, çeneye ve kulak bölgesine de doğru yayılarak kendini gösterir. Ağrı, çiğneme ve yutkunma sırasında oldukça şiddetlenir. Boynun bir tarafından başlayıp diğer tarafına doğru yayılır.
Bu hastalık 6 hafta veya bazen 2-5 ay sürebilir ve çoğunlukla kendiliğinden düzelir. Hastalığın Gidişi veya Seyri: Başlangıçta iltihap nedeniyle tiroid bezinde hasar oluşur ve bezdeki tiroid hormonları kan dolaşıma dökülür. Bezde ağrı ve hassasiyet vardır.
Tiroidit. Tiroidit, tiroid bezinin şişmesi başka bir deyişle iltihaplanmasıdır. Tiroid bezinin iltihaplanması durumunda kanda anormal seviyelerde yüksek veya düşük tiroid hormonu seviyeleri ortaya çıkar.
Tiroid bezinin olduğu bölgede yumru, büyüme ve şişlik
Boynun alt kısmında yer alan tiroid bezindeki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi tiroid kanserine yol açar. Tiroid bezindeki hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesi de bezin olduğu bölgede yumru, büyüme ve şişlik ortaya çıkarır.
Tiroidin fazla hormon üretmesine bağlı gelişen “Hipertiroidi" durumunda hastalar çok fazla yemek yemelerine rağmen kilo alamayabilirken, tiroid hormonunun yetersiz salgılanmasından kaynaklanan “Hipotiroid" durumunda ise diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo alımı görülebilmektedir.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Tiroid bezinin yeterince iyi çalışıp çalışmadığını araştırmaya yönelik yapılan tiroid fonksiyon testleri, kanda T3, T4, T3RU ve TSH adlı hormon düzeylerinin ölçülmesi şeklinde uygulanır.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
Selenyumdan zengin besinlere örnek olarak;deniz ürünleri ve sakatatlar, kırmızı et, tavuk ve hindi eti, yumurta, ayçiçek çekirdeği ve tam tahıllar verilebilir. Selenyum eksikliğinde vücutta E vitamini düzeyi de azalır ve tiroit bezi iltihabı daha sık görülür.
Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Soluk borusunun önünde bulunmakta olup beyinden gelen uyarıya bağlı bir şekilde tiroid hormonu salgılamaktadır. Tiroid hastalığı ise bezin yeterli oranda hormon yapamaması, aşırı hormon üretmesi, tiroid bezinde nodüller oluşması ya da tiroid bezinin iltihaplanması anlamına gelir.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Bunun için boynun ön kısmında Adem Elması'nın hemen altında genişleme veya şişlik olup olmadığına bakılmalıdır. Tiroid bezi bu bölgede yer alır. Bu kontroller başı geriye yaslayarak yapılmalıdır. Şayet bu bölgede genişleme veya şişlik görülürse bir hekime başvurulmalıdır.
Tiroid bezi tamamı ile veya asimetrik olarak büyümüştür. Hastalarda birden bire gelişen halsizlik, ateş, tiroid glandının bulunduğu bölgede ağrı, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı saptanabilir. Geçici hipertroidite bağlı çarpıntı, terleme, titreme, sinirlilik oluşur.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Hashimoto tiroiditi tek hastalık olarak izlenebileceği gibi, tiroid nodülü, multinodüler guatr ve tiroid kanserleri gibi pek çok tiroid hastalığı ve diğer bazı otoimmun hastalıklalarla birlikte olabilir. Bunlar içinde en sık rastlanılan yine bir tiroid patolojisi olan Basedow-Graves hastalığıdır.
Genellikle rutin bir muayene sırasında tespit edilirler. Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler.
Tiroit iltihabı (subakuttiroid) geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan 8 hafta sonra bile ortaya çıkabilir. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden olur.
Ses kısıklığı, boyunda kitle, yutkunma güçlüğü gibi şikayetler de tiroid nodülü kanserinin çok ileri evre belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri