Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması) Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Tiroid hastaları, soya ürünleri, iyot, bazı ilaçlar, stres, yüksek lifli yiyecekler, guatrojenik ve gluten içeren besinlerden uzak durmalı ve hastalığın seyrinin iyileşmesi için genel beslenme önerilerine dikkat etmelidir.
Aşırı tiroid hormonu üretilmesi iyot gerektirir. Ne kadar fazla iyot alınırsa hastalarda hormon üretiminin kontrolsüz hali de o oranda artabilir. Tüm bu nedenlerle hipertiroidi veya başka bir deyişle zehirli guatr hastaları iyot içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Guatrojenik besinlerin tüketimine kota koyun
İyot emilimini engelleyip tiroit hormonunun çalışmalarını baskılayan besinler arasında ise çilek, şeftali, soya ürünleri, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar yer alıyor.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
İlgili 33 soru bulundu
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Antioksidan özellikte vitaminler A, C ve E vitaminleridir. Selenyum yetmezliğinde tiroid hormonları vücutta yeterince etki sağlayamazlar… Buğday ekmeği selenyumdan zengin olduğundan beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Diğer taraftan selenyum fazla alınırsa zararlı da olabilir.
Guatr (Tiroid bezinin büyümesi)
Guatr hastalığına sahip kişiler; ıspanak, badem, incir, kuru fasulye gibi kalsiyum yönünden zengin besinler tüketmelidir. Selenyum yönünden zengin besinler, beslenme listesinde daha da fazla bulunmalıdır. Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengin olduğundan kontrollü tüketilmelidir.
Tiroit değerlerini düzenler. Eğer düşük ve yüksek tiroid probleminiz varsa rahatlıkla ceviz suyu tüketebilirsiniz.
Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum açısından zengin besinlerdendir.
Acı biber kapsaisin maddesi ile dolaşım sisteminizi hızlandırmaya yardımcı olur. Alternatif Enzimler kullanılır ve enerji ve sıcaklık dengesinin korunmasına yardımcı olan redbiber de guatr hastaları için vazgeçilmezdir.
Yeşil Çay: Fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalttığı kanaatine varılmıştır. Günde 2 bardak yeşil çay tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Yeşil Çay Kimler İçin Sakıncalı? Kardiyovasküler hastalığı olanlar, böbrek hastaları, tiroit fonksiyon bozukluğu olan kişilerin hekimine danışarak tüketmeleri gerekir.
Özellikle hipotiroidi olan hastalar, kabızlıkla sık sık karşılaşır. Bu problemin gelişmesini önlemek için, gün içinde sık sık su içilmeli ve lifli besinlere yer verilmelidir. Günde en az 2-2,5 lt su tüketmeye özen gösterin. Tam tahıllı ürünleri tercih edin.
Testin sonucunda çıkan yüksek değerler tiroit bezinin az çalıştığını, hipofiz bezi tümörlerini ya da tiroit tedavi süreci devam eden hastalarda ilaçların alımıyla ilgili sorun yaşadığını göstermektedir.
Dereotunun hipotiroid, hipertiroid, Haşimato tiroidi için de etkili olabileceği bilinmektedir.
Tiroid Hastaları İçin Faydalı Öneriler
Tereyağı veya yağlı kırmızı et yerine zeytinyağı veya balık; bal veya meyve suyu konsantresi gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıllar veya meyve gibi kompleks karbonhidratları tercih etmek önemlidir.
Tiroit İlacı Kullananlar Oruç Tutabilir mi? Oruç tutmak isteyen tiroit ilacı kullanan hastaların, tedavilerinde özel bir değişikliğe ihtiyaçları olmayacaktır. Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler.
Bir hafta boyunca, öğünlerinize başlamadan önce tüketeceğiniz bir yemek kaşığı dolusu dereotu ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı mükemmel ve mucizevi bir önleyicidir. Bir yıl içerisinde üç-dört kez bir hafta boyunca her öğün öncesinde bir yemek kaşığı dolusu tüketmek en ideal ölçüdür.
Hipertiroidi hastaların antioksidan vitaminlerle (A, E, C vitamini) birlikte tiamin ve B6 vitamini kullanmaları da faydalıdır. Tiroid bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla yenmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroid bezinin iyi çalışmasını sağlar.
Karnabahar, brokoli, lahana ve soya ürünleri ile şalgam gibi ürünler bu konuda öne çıkar. Aynı zamanda elma, çilek ve avokado gibi meyveler de önemlidir. Brüksel lahanası, ıspanak, şeftali ve en önemlisi iyot barındıran deniz ürünleri düzenli olarak tüketilmelidir.
Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı,süt ve süt ürünleri, balık, patates,ceviz, badem, tam tahıllar, kuru fasulye, lahana, ay çekirdeği ve kuzu eti gibi gıdalarla beslenmek tiroid sağlığımız için gereklidir.
Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir. Tiroitte bulunan nodüller iyota aç olur ve dışarıdan aldıkları fazla iyotu hormona çevirerek aşırı çalışmaya (hipertiroidi) yol açabilirler. Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri