Oruç tutmak isteyen tiroit ilacı kullanan hastaların, tedavilerinde özel bir değişikliğe ihtiyaçları olmayacaktır. Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler. Bu süreçte hipotiroit hastaları ve tiroit hormonu için ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını boş karna almalıdırlar.
- Tiroid bezi hastalıklarından hipotiroidi (tiroid tembelliği) için kullanılan ilaçlar aç olarak alınmalıdır. Sahura kalkınca ilaç hemen alınıp en az yarım saat bekledikten sonra yemek yenmelidir.
Şeker hastalığı olanların, düzenli hipoglisemik atak geçirenlerin, tansiyon ve kalp hastalarının, vücut direnci düşük kişilerin, hamilelerin, yeni ameliyat olanların, kemoterapi tedavisi görenlerin ve düzenli ilaç kullananların Ramazan ayında oruç tutması önerilmez.
Tiroid hormonu kullanan hastalar, Ramazan ayında oruç tuttuklarında ilaçlarını sahurda içebilirler. Sahur yemeklerini hazırlamadan önce ilaçlarını içip, sonrasında 20 dakika sonra yemeklerini yiyebilir.
En erken 30 dk sonra yemek yenilmeli ve diğer ilaçlarla birlikte alınmamalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Ameliyattan sonra tiroid hormon ilacı kullanıyorsanız, bir tablet almayı unutursanız ilk 12 saatte hatırladığınız anda ilacınızı kullanınız.
Doktorun haberi olmadan ilaç kesilirse hastalık tekrar alevlenir ve nüks eder. Böylece o zamana kadar yapılan tedavi de boşa gitmiş olur. O nedenle ilaç tedavisi doktorunuza danışılmadan kesilmemelidir. İlaç tedavisi sırasında ateşiniz çıkar ve boğazda ağrı olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Tiroit İlacı Kullananlar Oruç Tutabilir mi? Oruç tutmak isteyen tiroit ilacı kullanan hastaların, tedavilerinde özel bir değişikliğe ihtiyaçları olmayacaktır. Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler.
Tiroid ilaçları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? L-Thyroxin etken maddeli tiroid ilacı, sabah aç karna, kahvaltıdan en az yarım saat önce, günlük doz tek seferde, yalnızca suyla alınmalı, başka ilaçla aynı anda birlikte alınmamalıdır. İlacı içer içmez hemen kahvaltı edilmemelidir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Kadınlar hayız ve nifas hâllerinde oruç tutmazlar (Buharî, ”Hayz”, 1; Müslim, ”Hayz”, 14, 15). Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler.
Düzenli ilaç kullanan bazı kronik hastalık gruplarının oruç tutabileceğini belirten uzmanımız, “Hipotirodi, kansızlık veya kortizon kullanmayan romatizma hastalarının genel sağlık durumları iyi ise doktorlarının bilgisi dahilinde oruç tutabilir.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Aç kalmak veya diyet yapmak tiroid hormonlarını azaltır:
Ancak günlük karbonhidrat miktarı 200 gram olursa tiroid hormonlarında bu şekilde bir düşme olmadığı da saptanmıştır.
İştahı, metabolizmayı ve aktiviteyi kontrol eden faktörler çok karmaşıktır ve tiroid hormonu bu kompleks sistemde yalnızca bir faktördür. Bununla birlikte, hipertiroidi daha şiddetli olduğunda gözlenen kilo kaybı da o kadar yüksektir.
Kahvaltıdan en az yarım saat önce alınması gerekmektedir.
Halsizlik, saç dökülmesi, kilo alma, depresif hal, unutkanlık, çarpıntı, kabızlık, ödem, algıda zorlanma, cilt kuruluğu gibi belirtileri vardır. Tedavisinde uzun süre, hatta ömür boyu tiroid hormon verilir.
Tiroid hastaları, soya ürünleri, iyot, bazı ilaçlar, stres, yüksek lifli yiyecekler, guatrojenik ve gluten içeren besinlerden uzak durmalı ve hastalığın seyrinin iyileşmesi için genel beslenme önerilerine dikkat etmelidir.
Tiroidin fazla hormon üretmesine bağlı gelişen “Hipertiroidi" durumunda hastalar çok fazla yemek yemelerine rağmen kilo alamayabilirken, tiroid hormonunun yetersiz salgılanmasından kaynaklanan “Hipotiroid" durumunda ise diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo alımı görülebilmektedir.
Uzun süren açlık ve susuzluk, hormon seviyelerini etkileyerek regl döngüsünü değiştirir. Ramazan boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler, hormon seviyelerini etkiler. Özellikle yetersiz beslenme veya aşırı açlık, hormonal dengesizliklere yol açar. Oruç tutarken su içmek sınırlı olup, dehidrasyon riski artar.
Yetişkinlerde tiroid bezinin az çalışması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.Kilo alma,şişmanlık,uyku hali,kolesterol ve trigliserit yükselmesi gibi bulgular ortaya çıkar. Tiroid hormonları gereğinden fazla salgılanması durumunda ise aşırı terleme,zayıflama,titreme gibi bulgular ortaya çıkar.
Düşük tiroid hormonu seviyeleri serbest testesteron ve steroid bağlayıcı hormon seviyelerini düşürebilmekte bu da erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme güçlüğü, erken ya da geç boşalma, kadınlarda ise yine cinsel isteksizlik, orgazm güçlükleri, adet düzensizlikleri ve yumurtlama sorunlarına sebep olabilmektedir.
Bazı tiroid hastalıklarında (Sessiz lenfositik tiroidit , Subakut tiroidit gibi) tiroid bezi kalıcı olarak tahrip olmadığı için oluşan hastalık geçicidir dolayısıyla hipotiroidi de geçici olabilir.
Tiroid nodülü hastada hiçbir şikayet yaratmıyorsa ve ultrason kontrollerinde büyümüyorsa tedavi gerekmez, sadece takip yeterlidir. Ancak, iyi huylu nodül belli bir çapın üstündeyse, şikayet yaratıyorsa ya da büyüme gösteriyorsa genellikle tedavi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri