Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır. Genel cerrahi hastalıkları uzmanı hekimler ilk etapta tanı koyma amacı ile hastayı muayene ederler. Bu muayene hastanın tiroid organının bulunduğu boyun bölgesinden yapılır.
Endokrinoloji, hormon üreten bezlerin hastalıklarını teşhis ve tedavi etmekle ilgilenen bir tıp dalıdır. Tiroid bezi de endokrin sisteminin bir parçasıdır ve endokrinolojik sorunlarla ilgilenen uzmanlar tarafından tedavi edilir.
Guatr hastalığı şüphesi olan hastaların sağlık kurumlarında ziyaret etmeleri gereken bölüm genel cerrahi bölümüdür. Hasta genel cerrahi bölümüne gitmeli ve burada şüphelerini dile getirmeli, semptomlarından bahsetmeli ve sonrasında ise gerekli tetkikler yapılması amacı ile vakit kaybetmeden muayenesi yapılmalıdır.
İç hastalıkları; hipertansiyon, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroid, böbrek ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın teşhisinde ilk başvuru yapılan kliniktir.
Tiroit bezinin büyümesine guatr denir. Guatr değişik şekillerde bulunabilir. Nodülsüz guatrda her iki tiroit bezi simetrik olarak büyümüştür ve tiroidin yüzü düz ve yumuşaktır. Nodüler guatrda ise tiroit bezi büyümekle beraber içinde bir veya daha fazla nodül vardır.
İlgili 20 soru bulundu
Tiroid bezinin T3 ve T4 hormonlarını yeteri kadar üretememesinden kaynaklı olarak oluşan bir hastalıktır. Halsizlik, kabızlık, ses kısıklığı, ciltte kuruluk, regl düzensizliği, kilo alımı, soğuğa karşı aşırı hassasiyet ve anemi gibi belirtileri vardır.
Testin sonucunda çıkan yüksek değerler tiroit bezinin az çalıştığını, hipofiz bezi tümörlerini ya da tiroit tedavi süreci devam eden hastalarda ilaçların alımıyla ilgili sorun yaşadığını göstermektedir.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
Hasta doktora başvurduğunda tiroid bezi el ile muayene edilir. Muayene sırasında hastanın yutkunması istenir, o sırada tiroid bezi yukarı ve aşağı oynar, o anda parmak uçları ile tiroid bezinin kıvamı anlamaşılmaya çalışılır. Tiroid bezinin düzgün ya da pürüzlü olup olmadığı saptanır.
TSH yani tiroit stimülan hormon, hipofiz bezinden salgılanır. Kan dolaşımıyla tiroit bezine gelir ve bezin uyarılmasını sağlar. Sonraki aşamada tiroit bezinden tiroit hormonları serbest kalır ve fonksiyonlarını yerine getirmek adına vücudun her yerine dağılırlar.
Boyunda genellikle tedavi edilebilen ve iyi huylu tümöral kitleler olmakla birlikte kötü huylu kitleler de azımsanmıyacak kadar çok görülür. Bu nedenle herhangi bir boyun kitlesi 2 haftadan uzun süredir var ise mutlaka Kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Tiroid bezinin yeterince iyi çalışıp çalışmadığını araştırmaya yönelik yapılan tiroid fonksiyon testleri, kanda T3, T4, T3RU ve TSH adlı hormon düzeylerinin ölçülmesi şeklinde uygulanır.
En belirgin belirtisi sıcağa karşı hassasiyet ve tahammülsüzlüktür. Graves hastaları sağlıklı bireylerin üşüdüğü havalarda bile çok sıcak hissederek ince giysilerle dolaşmak ister. Guatr tipi boyun kalınlaşması, gözlerin patlaklaşması ve deride birtakım belirtiler ile de kendini gösterebilir.
TİROİD BİYOPSİSİ (İİAB) NASIL YAPILIR? Tiroid biyopsisi diğer adıyla İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB) deneyimli girişimsel radyologlar tarafından saniyeler içinde yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir.
TSH testi, damardan alınan kan örneğinin laboratuvarda incelenmesi şeklinde yapılır. TSH testi için 8-12 saat açlık gibi herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Ancak doktor, TSH ile birlikte açlık kan şekerine de bakmak isterse hastanın kan verirken 8-12 saattir aç olması gerekir.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Tiroid hormon testi; diğer yürütülen biyokimyasal testlerde olduğu gibi aç karna yapılması tavsiye edilen tahlillerdendir. Bunun nedeni, diyetle alınan besin maddelerinin vücuttaki düzenlenmesinden sorumlu hormonların düzeylerini etkileyebilmesidir.
Serbest T4 Yüksekliği Nedir? Normal değerler olan 1.7 ng/dl aralığından fazla olduğu serbest t4 yüksekliği, tiroidin aşırı aktif olduğu (Hipertiroidizm), tiroidit veya toksik tiroid problemleri bulunduğu anlamına gelir.
Hipertiroidi hiç tedavi edilmezse ne olur? Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalbte ritm bozukluğu, kalb yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroid bezi, sindirim sistemi ve kalp hastalıkları, kas dengesi, beyin gelişimi, dengesiz ruh halleri gibi faktörlerin yanı sıra vücudun metabolizma hızını da dengeleyen hormanlar salgılamaktadır. Fazla ya da az olmasında ciddi hastalıklara ve rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Tiroit İltihabı Belirtileri
Bu ağrı genellikle sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmadan, çeneye ve kulak bölgesine de doğru yayılarak kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri