Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Stres tiroid başta olmak üzere tüm endokrin hastalıkları başlatabilir. Önemli olan süreci iyi yönetmektir” dedi.
Tiroid bezindeki hücrelerin kansere dönüşmesiyle oluşan bir kanser türüdür. Tiroid kanserleri genellikle boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak görülür. Nodül; bir bezelye tanesinden bir ceviz büyüklüğünde olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar yaratmasıyla oluşan hastalığa verilen isimdir.
Biz hastalarımızda en sık kaygı bozukluğu (anksiyete) ve depresyon görüyoruz. Tabi bu durum daha çok ciddi tiroid hastalıkları olanlarda görülüyor. Bu bulgular tiroid hastalığına bağlı olabileceği gibi, hastamızda daha önceden var olan psikolojik sorunların ortaya çıkması şeklinde de olabilir.
Bu durumu tetikleyen nedenler tam olarak bilinememekle birlikte genetik miras, stres, enfeksiyon, aşırı iyot maruziyeti gibi çevresel faktörler hastalığın sebepleri olarak düşünülür. Vücudumuz kendi tiroit dokusuna karşı, ANTİ-TPO ve ANTİ-TG denilen antikorlar üreterek tiroit hücrelerini yıkmaya başlar.
İlgili 36 soru bulundu
Aşırı aktif bir tiroid duygular üzerinde değişiklikler yapabilir. Hipertiroidizm, anksiyete, aşırı duygusallık hatta psikoz ile bağlantılı olabilir. Bununla birlikte, hipotiroidizm, depresyon duyguları ile ilişkilidir ve kişiyi sosyal yaşamdan uzaklaştırabilir. Bazı kişilerde unutkanlıkla da yaşanabilir.
Çarpıntı, ellerde ince titreme,sinirlilik, huzursuzluk, sıcağa tahammülsüzlük, aşırı sıcak basması, iştah artmasına rağmen kilo kaybı, saçların incelmesi, kırılması ve dökülmesi, ishal, gözlerin dışarı doğru çıkması, adet düzensizliği ve kısırlık hipertiroidinin belirtileri arasında yer alır.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Haşimoto hastalığı, tiroid hormonlarının düzgün üretilememesi sonucu metabolik süreçlerin yavaşlamasına ve enerji seviyelerinin düşmesine neden olur. Bu durum, beynin normal işleyişini etkileyebilir ve beyin sisi semptomlarını tetikleyebilir.
Testin sonucunda çıkan yüksek değerler tiroit bezinin az çalıştığını, hipofiz bezi tümörlerini ya da tiroit tedavi süreci devam eden hastalarda ilaçların alımıyla ilgili sorun yaşadığını göstermektedir.
Tiroid kanseri ise tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüzce büyümesiyle ortaya çıkar. Anormal bir şekilde çoğalan hücreler, bulundukları bölgede kitle yani tümör oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılında tiroid kanserinin dünyada görülme sıklığı yüzde 3 olarak açıklanmıştır.
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Tiroid kanseri sık görülmesine rağmen genellikle uygun tedavi ve takiple tam olarak tedavi edilebiliyor; ölüm riski yok denecek kadar az. Tiroid kanserlerinin tedavisinde ilk basamak cerrahi müdahale. Hasta için güvenli olan ve iyi sonucu verecek cerrahi teknikler, konusunda uzman cerrahlar tarafından uygulanıyor.
Tiroid hormonlarının az çalıştığı hipotriodi belirtileri şunlardır: Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık. Depresif bir hal ve mutsuzluk.
Tiroid bezi, sindirim sistemi ve kalp hastalıkları, kas dengesi, beyin gelişimi, dengesiz ruh halleri gibi faktörlerin yanı sıra vücudun metabolizma hızını da dengeleyen hormanlar salgılamaktadır. Fazla ya da az olmasında ciddi hastalıklara ve rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Beynin gelişimi sırasındaki tiroit hormon yetmezliği zeka geriliği ile sonuçlanır. Olgunlaşmış beynin işlevselliğinde de tiroit hormonlarının önemli bir yeri vardır. Depresyon ve bilişsel işlevlerin bozulması tiroit hastalıklarında en sık görülen psikiyatrik bozukluklardır.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroid hastalıklarının çoğunda ise unutkanlık, eklem ağrıları, kramplar, yorgunluk, isteksizlik, depresyona eğilim ve cinsel isteksizlik görülebilir.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Tiroid bezine sınırlı primer tiroid papiller kanseri olan hastalarda 10 yıllık sağkalım neredeyse %100'dür ve herhangi bir zamanda tiroid kanserine bağlı ölüm çok nadirdir. 45 yaşın üzerindeki, daha büyük veya agresif tümörü olan hastalar için prognoz yine çok iyidir ancak kanserin nüks etme riski daha yüksektir.
Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
Tiroid fırtınası olan hastada en belirgin ve en erken bulgu “çarpıntı”dır. Hasta sol göğüs bölgesinde kalp atışlarını bariz bir şekilde hisseder. Hastalar bize bunu “adeta kalbim dışarı çıkacakmış gibi oluyor” şeklinde ifade ederler.
Dünyagöz Ankara'dan Dr. Mehmet Ünal, göz çıkıklığının en sık bilinen nedeninin tiroid hastalığı olduğunu söyledi. Bu şekilde oluşan göz çıkıklığında göz kaslarında aşırı kalınlaşma ve sertleşme oluştuğunu anlatan Dr.Ünal, “Bu durum görme sinirine zarar verebilir ve görme kaybı ve körlük oluşabilir” diye konuştu.
Tiroit hiperaktif sıcak nodülü; hastada sıcak basması, kalp çarpıntısı, kilo kaybı, çabuk yorulma, cinsel performansta düşme, adet bozukluğu, sinirlilik ve kalp ritm bozukluğu şikayetlerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri