Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Özellikle büyük nodüller, nodülün tiroid bezi içerisinde yerleşim yerine göre çevre yapılara bası oluşturabilir. Nefes borusuna olan bası nefes darlığına, yemek borusuna olan bası yutma güçlüğüne, ses sinirlerine olan bası ses kısıklığı ve kalınlaşmasına yol açabilir. Bası oluşturan nodüller sıklıkla 4 cm üzerindedir.
Tiroid nodülleri, tiroid bezinin dokusunda meydana gelir. Büyük çoğunluğu iyi huylu ve zararsız olan nodüller genellikle 2 cm olunca fark edilir. Normal boyutları ise 1 ila 2 mm ile 2 cm arasıdır. 3 ila 4 santimetreyi geçen nodüller hastada şikayetlere neden olur ve tehlikeli olmaya başlar.
Tiroid Bezinde Nodül Kaç Cm Olursa Tehlikelidir? Nodüllerin normal büyüklük 1 ila 2 milimetre ile 2 santim arasındadır. 2 santim ve üzerindeki ebatlara ulaşan nodüller dışardan da görünür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 santim çapına geldiğinde genellikle ameliyat gerekmektedir.
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tirod kanserinin en yaygın belirtisi, boyun ön kısmında tiroid bezinin olduğu bölgede büyüme, şişlik hissidir. Bazı durumlarda yutkunma sırasında takılma hissi, yutma güçlüğü, nefes almada zorluk, öksürük ve ses kısıklığı gibi bası bulguları da gelişebilir.
Tiroid nodülü 4 cm üzerinde olan kişilere, tiroid biyopsisi yapılmaz. Çünkü bu hastaların ameliyat olması gerekir ve yapılacak olan biyopsi nodül büyük olduğu için teşhis şansını düşürür. Paratiroid adenomları, tiroid kanseri ile karıştırılabilmektedir.
Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır. Ancak 4cm (40 mm) nin üstündeki nodüller; ultrason ve sitoloji bulguları negatif bile olsa ameliyat edilir.
Tiroid Nodül Kendiliğinden Yok Olur mu? Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir.
Tiroid nodülü, tiroid bezinin içinde bezi oluşturan hücrelerin aşırı çoğalması sonucu oluşan kistik (içi sıvı dolu) veya katı kitlelerdir. Tiroid nodüllerine genel populasyonda oldukça sık rastlanır. Toplumun yaklaşık % 5-10'unda muayeneyle saptanabilen tiroid nodulü bulunmaktadır.
Tiroid ultrasonografisinde nodülün görünümünün kanser açısından şüpheli olması veya büyüklüğünün 1.5 cm'in üzerinde olması , nodülden iğne biopsisi yapılmasını gerektirir. İğne biopsisi sonucunda kanser saptanan veya kanser şühesi bulunan nodüller ameliyat edilmelidir.
Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler. Bazı nodüller tiroid bezinin çalışma fonksiyonunu bozabilmektedir.
Tek sıcak nodül varsa 'radyoaktif iyot' verilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak sıcak nodül 2 cm veya daha büyük bir ölçüdeyse veya çok sayıda sıcak nodül varsa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir. Kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü kişilerin, kanser kuşkusu nedeniyle ameliyat edilmesi öneriliyor.
Tiroid nodülleri büyük olduğunda hastanın boynunun ön tarafında gözle fark edilebilir. Yutkunma sırasında aşağı ve yukarı yönde hareket ederek fark edilebilir. Ancak küçük boyutta olduklarında gözle fark edilemeyip doktor muayenesi veya ultrasonografi çekildiğinde tespit edilmektedir.
Tiroid nodülleri oluşumu için kesin bir neden bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörleri nodüllerin gelişimine katkıda bulunabilir. Bu risk faktörleri; genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet, radyasyona maruz kalma ve yetersiz iyot alımı şeklinde sıralanabilir.
Sintigrafide soğuk görünen, solid olan ve iki cm den büyük olan troid Nodüllerinde kanser riski %20-25 kadardır.Çocuklarda görülen Nodüllerin yaklaşık olarak %50'si kanserdir. Böyle riskli nodüllerde ameliyat gerekli olmaktadır.
Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.
Tıpkı bir kabağın içini oyar gibi tiroid bezinin içini oyarak nodülün çıkartılması kolay, hızlı ve komplikasyon riski düşük bir işlemdir. Ancak böyle bir cerrahi sonrası nüksler kaçınılmazdır çünkü nodülün alındığı tiroid bezinde sonradan nodül oluşma riski oldukça yüksektir ve bunun için tekrar ameliyat gerekecektir.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
İğnenin içeride kalacağı örnek toplama işlemi ortalama 10-15 saniye sürer. Sonrasında iğne çıkartılarak küçük kanamalar olmaması için cilde 3-5 dakika bası uygulanır. Örneğin miktarı, nodülün boyutu ve biyopsi yapılacak nodül sayısına göre birden çok girişim yapılabilir.
Tiroid biyopsisi acı verir mi? Tiroit biyopsisi, genellikle cildin lokal anestezi ile uyuşturulması ile birlikte yapıldığından acı veren bir yöntem değildir. Hasta rahatlıkla, herhangi bir acı hissetmeden “tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisini” yaptırabilir.
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Tiroid ultrasonu ile tiroid kanserinin de teşhisi mümkün olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri