Normalden az olan tiroid seviyeleri infertilite (Kısırlık) sorununu beraberinde getirdiği gibi, gebelikte de erken doğum, düşük gibi sorunları arttırabilir. Bebeğin anne karnındaki gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Tiroid hormon bozuklukları, erkek kısırlığında % 30, kadın kısırlığında ise % 35 oranında etkilidir.
Yetersiz tedavi edilen gebelikte tiroit ve hipotiroidizm, olumsuz gebelik sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir. Tiroit hormon gereksinimleri gebelikle birlikte artar ve önceden hipotiroidizmi olan birçok kadın, gebeliğin ilk üç ayında tiroit hormon dozlarında bir artışa ihtiyaç duyar.
Gebelikte görülen fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen hipotiroidizm yani kanda tiroid hormonlarının azalması durumu, hiç belirti vermeden de görülebildiği gibi annede kansızlığa, kalp yetmezliğine, plasenta anomalilerine, kas güçsüzlüğüne, doğum sürecinde kanamaya, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmasına yol açabilir.
Oysa ki tiroid hastalığı olan hastalar hamilelik için endokrin uzmanları tarafında hazırlanır ve hamileliğe uygun olan tiroid hormonlarına ulaşılınca ve uygun tedavi altında hamile kalmalarında herhangi bir sorun olmamaktadır.
Gebelik hormonları tiroid fonksiyonlarını etkileyebiliyor
Gebeliğin ilk aylarındaki başka bir problem ise gebelik hormonları etkisi ile tiroid fonksiyonlarının etkilenmesidir. Gebelik hormonu beta HCG, yapısı TSH hormonuna benzediği için tiroid bezini etkiler, bazen tiroid hormon sentezini de artırabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.
Tiroid bezinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda metabolizma yavaşlar ve obezite ortaya çıkar. Obezite genellikle, göz çevresinde, göbek etrafında ve vücudun alt bölgelerinde kendini gösterir. Ayrıca tiroid hormon eksikliği kilo alımının yanısıra vücudun ödemli olmasına neden olur.
Gebelik öncesinde L-tiroksin kullanan kadınlarda doz, TSH < 2.5 µU/mL olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Hamilelikte normal kabul edilen TSH değerleri ise şu şekildedir: Birinci trimester (ilk 12 hafta): 0,18 – 2,99 uIU/mL. İkinci trimester (13 ile 27 hafta arası): 0,11 – 3,98 uIU/mL. Üçüncü trimester (28.haftadan doğuma kadar): 0,48 – 4,71 uIU/mL.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Tiroid hormonu ilaçlarının gebelikte ve emzirme döneminde kullanılmasının bebeğe zararı yoktur.
Doğumsal hipotiroidi yani tiroid hormonunun yetersizliği yenidoğan bebeğin beyin gelişimini negatif yönde etkileyerek zeka geriliğine neden olur.
Bu hormon, plasentayla bebeğe geçince, bebeğin tiroit bezini aşırı uyarıp çalıştırarak, bebekte, kalp atışı hızlanması, karaciğer dalak büyümesi, büyüme geriliği, kan yapımında anormalliklerle seyreden bir hastalık oluşur. Bu bebekler doğunca da, kavrama güçlükleri, hiperaktivite ve büyüme geriliği gösterebilirler.
İyot ve selenyum desteği ile TSH seviyesi dengelenebilir. Demir oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Özellikle de kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler tercih edilirse sağlıklı bir seçim olacaktır. Tüm hastalar için bol su tüketimi önerilmektedir.
T4 dozu, TSH'yı 1. trimesterde 2.5 mIU/litre; 2. ve 3. trimesterlerde ise 3 mIU/litre (ya da trimestere özgü TSH sınırları) altında tutacak şakilde ayarlanmalıdır.
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller.
Avrupa kaynaklı çalışmalar ilk üç ayda tsh seviyesinin 2,5 mIU/L olmasını desteklemektedir. Klinik hipotroidizm levatroksin sodyum ile tedavi edilir. TSH değerleri 4-6 hafta aralarla ölçülmelidir. Subklinik hipotroidizmin tedavi gerekliliği net değildir.
Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarına göre tiroit tedavi şekilleri değişir. Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L'nin üzerindeyse tedavi gerekir.
Hipotiroidi ve gebelik incelendiği zaman hamile kadınların yüzde 2'lik bölümünde hipotiroidi olduğu belirlenmiştir. Bu hastalığın en büyük nedeni, iyot seviyelerinin uygun olduğu yerlerde otoimmün tiroid hastalığı yaşanmasıdır. Öte yandan iyot eksikliği bulunan bölgelerde hipotiroidiye neden olabilmektedir.
Hipotiroidi, tiroid bezinin vücut için yeterli miktarda tiroid hormonu üretemediği bir sağlık sorunudur. Tiroid hormonları metabolizmayı veya vücudun enerjiyi kullanma şeklini düzenler. Tiroid bezinin az çalışması sonucunda tiroid hormon seviyeleri düşerse vücut fonksiyonlarının çoğu yavaşlar.
TSH seviyesi 2.5 mikro IU/ml normal bir değerdir ve hastada Tiroid bozukluğu yok denebilir ama bu gebeler 2.5 mikro IU/ml nin altındaki gebelere göre 2 kat daha fazla düşük yaparlar.2.5 mikroIU/ml altında olduğunda düşük riski %3 ken 2.5 -4.50 mikroIU/ml olduğunda düşük riski % 6.5 dir.
Tiroid hormonlarının az salgılanmasında, yani hipotiroidi durumunda ise istirahat sırasındaki enerji tüketimi azalır. Hipotiroidide enerji tüketiminde oluşan yüzde 7-8'lik değişiklik, yağ depolarında da değişikliğe neden olur ve kilo alımı meydana gelir.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Basit bir kan testi ile yapılan bu araştırma sonucunda TSH seviyesi sağlıklı ve yetişkin bireylerde 0,4-4,00 mIU/L aralığında olmalıdır. Hormon düzeyinin bu aralığın üzerinde tespit edilmesi hipotiroidizm, yani tiroid fonsiyonlarının yetersiz olması durumunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri