Tiroit bezinin hasarlı bölgesinden kana geçen hormonlar nedeniyle çarpıntı, terleme, sinirlilik, saç dökülmesi, ishal gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Çoğunlukla yavaş seyreden hastalık süresi 6-8 haftayı bulabilir. Kan dolaşımındaki hormonların tedaviyle temizlenmesinin ardından buna bağlı şikayetler giderilir.
Tiroid bezi bölgesinde kulağa vuran, yutkunmakla artan ağrı, boyna dokunmakla ciddi ağrı ve hassasiyet söz konusudur. Ağrının yanı sıra yorgunluk, kas-eklem ağrıları, ateş gibi grip benzeri semptomlar vardır. Hastalık genellikle yavaş seyirli olup, bir iki haftada ortaya çıkar ve beş altı hafta, bazen aylarca sürer.
Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Tiroid Krizi
Yaşamı tehdit eden ve acil olarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmediğinde mortalite -15 kadardır. Tedavide yüksek doz PTU (200-250 mgX 6), iyot ve beta blokerler kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Tiroid fırtınası olan hastada en belirgin ve en erken bulgu “çarpıntı”dır. Hasta sol göğüs bölgesinde kalp atışlarını bariz bir şekilde hisseder. Hastalar bize bunu “adeta kalbim dışarı çıkacakmış gibi oluyor” şeklinde ifade ederler.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroit şiş ve basmakla duyarlıdır. Bu sırada ölçülen kan çökme hızı saatte (sedimantasyon hızı) 50mm'den yüksek bulunur. Tiroit sintigrafisinde tiroit ya görülmez ya da silüet şeklinde görülür. Bu hastalık genellikle dört devreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Klinik olarak boyunda tioid bezi üzerinde ağrı, halsizlik, ateş şikayetleri vardır. Kas ağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı görülebilir. Ağrı şiddetli, sürekli olup, çeneye, kulağa yayılabilir. Hastalık genellikle 3 veya 4 evreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla 8-16 haftada kendiliğinden iyileşir.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Hastanın metabolizma hızının yükselmesine, zihinsel ve fiziksel değişikliklere neden olan hipertiroidizmin en sık görülen belirtileri arasında; çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunuyor.
Haşimato hastalığı ise bu tirod bezinin vücudumuzdaki müdafaa sistemi tarafından yabancı bir organ olarak tanımlanıp orta ve uzun dönemde tirod bezinin hormon üretme yeteneğinin kaybına dolayısı ile yüzde 85-90 tirod hormon yetmezliği ile sonuçlanan otoimmün bir hastalıktır.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Hipotiroidi, beyninizdeki serotonin hormonu seviyesini etkilemektedir. Bu nedenle depresif hissetme, hafızanın zayıflaması, zihnin bulanıklaşması gibi şikayetler oluşmaktadır. Hipertiroidizm ise fazla tiroid hormonu nedeniyle; panik atak, anksiyete ve düşük konsanstrasyon gibi şikayetlere sebep olur.
TSH hormonunda düşüklük, T4 ve T3 düzeylerinde ve CRP tetkikinde de yükseklik (iltihabın şiddetine göre) vardır. Tiroglobulin tetkikinde yükselme saptanır. Ayrıca SGOT, SGPT, alkalen fosfataz ve ferritin tetkiklerinde erken dönemde yükseklik olabilir.
Tiroit İltihabı Belirtileri
Sinüzit, kabakulak, bademcik enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar tedavi edilmiş ve iyileşmişlerdir. Daha sonra boyun bölgesinde ani başlayan bir ağrı oluşur. Bu ağrı genellikle sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmadan, çeneye ve kulak bölgesine de doğru yayılarak kendini gösterir.
Tedavide salisilatlar (aspirin), nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, ileri vakalarda ise kortizon kullanılabilir. Hiper tiroidi bulgular varsa hastalara betabloker verilir.
Tiroid bezindeki hücrelerin kansere dönüşmesiyle oluşan bir kanser türüdür.
Halsizlik, saç dökülmesi, kilo alma, depresif hal, unutkanlık, çarpıntı, kabızlık, ödem, algıda zorlanma, cilt kuruluğu gibi belirtileri vardır. Tedavisinde uzun süre, hatta ömür boyu tiroid hormon verilir.
Büyüklük arttıkça nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı şikayetlerine sebep olabilirler. Kana çok fazla tiroid hormonu salgılayan hiperaktif nodüller kalp hızında artış, sinirlilik, kilo kaybı, ellerde titreme ve terleme, uykusuzluk, ishal ile kendini belli eder.
Hipertiroidi, tiroid bezinin aşırı çalışmasına bağlı olarak gelişen ve kan dolaşımına çok fazla tiroid hormonu (TSH) salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Herkeste görülebilir ancak kadınlarda erkeklerden yaklaşık 10 kat daha yaygındır ve tipik olarak 20 ila 40 yaşları arasında başlar.
Hastanın tiroid hormon yetersizliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkayabilir, kalp krizi ve inme olasılığı artar.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri