Açık konuşmak gerekirse, yapılan araştırmalar mutfağınızın banyonuzdan çok daha mikroplu olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma sonucunda ortaya çıkan verilerden birisi; tuvaletinizde santimetreye 100 mikrop düşerken bu miktar lavabonuzda 100.000!
- Mutfakların en çok kullanılan alanlar olduğu için mikropların en fazla olduğu yerlerdir. Yemek artıkları, Mutfak süngerleri ve mutfak lavaboları en çok bakteri üreten yerlerin başında geliyor. Bulaşık süngerini her gün değiştiremiyorsanız her gün çamaşır suyunda bekletin.
Islak ortamlarda bakteriler çok çabuk üreme imkanı bulurlar. Çeşme muslukları da mikropların bolca bulunduğu yerlerdir. Musluğu açtığınızda elinizdeki tüm mikroplar musluğun üstünde kalır. Bundan dolayı da toplu kullanım alanlarında elle açılıp kapanan musluk yerine sensörlü musluklar tercih edilmelidir.
Dünyanın en büyük bakterisi keşfedildi: Bir santimetre uzunluğunda. Yaklaşık bir cm uzunluğundaki Thiomargarita magnifica, bilinen tüm diğer dev bakterilerden kabaca 50 kat daha büyük. Üstelik ilgi çekici tek özelliği boyutu değil.
Ancak termit (beyaz karınca) gibi bazı böcek türlerinde bu rakamlar biliniyor: Dünyada 2,4x1017 kadar termit vardır; bir termitin bağır- sağında 2,7 milyon bakteri olduğun- dan termitler 6,5x1023 bakteri taşırlar. Bu sayı çok büyükse de dünyadaki toplam bakterilerin ancak yüz milyon- da 12'sidir (% 0,000012).
İlgili 41 soru bulundu
Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyu daha temizdir ancak mikroorganizmalar tuzlu suda hemen yok olmaz. Atık sularının denize karıştığı, şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde yüzülmesi pek çok rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor.
Mikroorganizmaların keşfinin tarihi. Antonie van Leeuwenhoek, ilk mikrobiyolog ve mikroskop kullanarak mikroorganizmaları gözlemleyen ilk kişi.
Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkisi bulunan çeşitli alkol türleri bulunuyor. En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür.
Mikroskobun daha icat edilmediği bir dönemde mikrobu keşfeden ve kanser hastalığını bulan Akşemsettin Hazretleri, aynı zamanda Konstantiniyye'nin manevi fatihidir. Asıl ismi Muhammed bin Hamza, lakabı da Akşeyh'tir.
Ağızda bulunan mikroorganizmaların çoğu, biyofilm olarak adlandırılan bir yüzeye yapışık halde bulunur ve çoğunlukla bakterilerden ve az sayıda mayalardan oluşur. Çok temiz olmayan bir ağızda, tek bir dişteki bakteri sayısının 100 milyon - 1 milyar arasında olduğu belirtiliyor.
Açık konuşmak gerekirse, yapılan araştırmalar mutfağınızın banyonuzdan çok daha mikroplu olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma sonucunda ortaya çıkan verilerden birisi; tuvaletinizde santimetreye 100 mikrop düşerken bu miktar lavabonuzda 100.000!
Makinenizdeki bakterilere karşı önlemler. Çamaşır makinenizde bakteri oluşumuna neden olan en önemli etken içinde yıkadığınız kirli çamaşırlar. Bu çamaşırlardan makinenize bulaşan bakteriler, zamanla kendilerini çoğaltabiliyor.
Huffington Post internet sitesine konuşan Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden William Schaffner, “Tuvaletler enfeksiyon geçişi için bir araç değildir. Hiçbir hastalığa yakalanmazsınız” diyor. Tuvaletler ile ilgili bir diğer önemli bilgi de sifonu çekerken klozet kapağını kapatmanız gerektiği.
Yararlı bakteriler, vücutta bulunan mikroflorayı oluştururlar. Bu mikroflora, vücutta bulunan bakteri, maya ve mantarların bütünüdür. Yararlı bakteriler, genellikle vücudun doğuştan itibaren vücutta bulunur ve vücut sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlar.
Mikropları ve Bakterileri Öldürür
Ütü yapmanın faydalarından biridir.
Enfeksiyonların bulaşma yolları
Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
İbn-i Sina gözle görülmeyen mikropların olduğunu ileri sürerek mikrop kavramını tıp literatürüne sokmuştur. Hacamat tedavisini ilk yapan hekim İbn-i Sina olarak belirtilmektedir. Ameliyatlarda hastayı ilk uyuşturan ilk hekim olmaktadır.
Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler.
TÜBİTAK'ın yaptığı araştırmaya göre insan vücudunda yer edinmiş bakteri ve virüslerin insan yaşamının devamı için gerekli olduğunu ortaya koydu. Özellikle bağırsaklarda yer alan mikropların insan vücuduna zararlı organizmaların vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Bu yararlı mikropların özellikleri fazla bilinmemektedir.
Kullanılmış ürünlerin tekrar tekrar kullanılmaması mikropların bulaş durumunu en az seviyeye indirebilir. Eşyaların ortak kullanılmaması ve gereksiz temaslara girilmemesi mikroplardan korunmanın önemli yollarından biridir.
Mide mikrobu olan ne yememeli sorusunun herkes için cevabı aynı olmayabilir. Genel olarak mide problemi yaşayan kişilerin acılı baharatlardan, kızartmalardan, portakal gibi mide ekşimesi yapabilen meyvelerden, özellikle çiğ domates ve soğandan uzak durmaları önerilmektedir.
Mikroskop ile görülebilir. Sorumuz: Mikrop canlı mıdır? Cevabımız: Evet, mikrop canlıdır.
"Mikrop" terimi, hastalığa neden olabilecek mikroskobik bakteri, virüs, mantar ve protozoa anlamına gelir.
Büyüklükleri gözünde canlandırabilmen için insanı bir dağ olarak düşünebilirsin. Bakteriler onun üzerindeki dağcılar kadar küçüktür. Virüsler de dağcı eldiveni kadardır. Bakteriler tek hücreli canlılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri