El titremesi şikayeti olan kişinin, nöroloji polikliniklerine başvurması gerekir. Nöroloji uzmanı doktor, öncelikle hastanın ayrıntılı olarak öyküsünü dinler. Hangi durumlarda el titremesi şikayetinin arttığını sorgular.
Nöroloji uzmanı el titremesinin altında yatan sebepleri belirleyerek uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Titreme bazı durumlarda normal olarak kabul edilir. Çok fazla stres altında olmak, endişe veya korku yaşamak titremeye yol açabilir. Duygusal yoğunluk azaldığında titreme de genellikle durur. Tremor, aynı zamanda beyni, sinir sistemini veya kasları etkileyen tıbbi bozuklukların bir parçası da olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi? Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur.
Meditasyon ve yoga gibi çeşitli rahatlama tekniklerinin uygulanması; başta titreme olmak üzere stres kaynaklı rahatsızlıkların çözümünde etkili olabilir. Kan şekeri değerinin düzenli takibi bu konuda önemlidir. Masaj; kol ve bacaklardaki titreme şikâyeti için uygulanabilir.
Bununla birlikte, D vitamini eksikliğinin kas gücü ve fonksiyonları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, bu eksikliğin dolaylı yollarla kas kontrolü ve kas gücü üzerinde etkili olabileceği ve bu durumun da el titremesi gibi belirtilere yol açabileceği öne sürülebilir.
Hiperkinetik hareket bozukluklarından biri olan tremor; vücudun bir ya da birden fazla bölümünde görülen istem dışı, kontrol edilemeyen hareketlerdir. Ritmik hareketler nedeniyle titreme hastalığı olarak da bilinen tremor çok farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremorun en yaygın nedenleri, genetik yatkınlık, multipl skleroz, parkinson hastalığı, inme, travmatik beyin hasarı gibi nörolojik sorunlar, böbrek yetmezliği ve hipertiroidizm gibi hastalıklar yanı sıra alkol yoksunluğu, anksiyete ve paniktir.
Titreme hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığa sebep olan sebep ortadan kaldırılırsa hastalık tedavi edilebilir. İlaçlar, yardımcı cihazlar, botulinum toksini, derin beyin stimülasyonu ve odaklanmış ultrason tedavi yöntemleri arasında yer alır.
B12 vitamini eksikliği el titremesine neden olabilir. B12 vitamini, sinir sistemi sağlığı için önemlidir, bu nedenle eksikliği sinir sistemi sorunlarına yol açabilir. Bununla birlikte, el titremesinin tek nedeni vitamin eksikliği olmayabilir.
Demir seviyesi düşük olduğunda kemik iliği yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretemez, bu da kan hacminin düşük olmasına ve dokulara kan akışının azalmasına neden olur. Ellerinize ve ayaklarınıza kan akışının azalması da karıncalanma hissi yaratır.
Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü el titremesini artırırken, bazen ciddi hastalıklar da bu durumu tetikleyebiliyor. Genç, orta ya da ileri yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Sağlık sebepleri nedeni ile titreme görülebileceği gibi aşırı yorgunluk, kas spazmı, kas yorgunluğu, kan şekerinin düşmesi gibi nedenlerden dolayı da bacak titremesi ile karşılaşılabilir. Bacak titremesinin birçok sebebi vardır ve eğer titreme geçmiyor ise bir sağlık kuruluşuna başvuru yapmak gerekir.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Halk dilinde titreme olarak da bilinen Tremor; Bir vücut parçasını hareket ettiren karşılıklı kasların değişken veya uyum içinde kasılmasıyla oluşan istemsiz, ritmik salınımlardır. Tremor (titreme) birçok hastalıkla birlikte görülen istemsiz meydana gelen kas hareketleridir.
El Titremesi Tedavisi Nasıl Yapılır? El titremesi şikayeti olan kişinin, nöroloji polikliniklerine başvurması gerekir. Nöroloji uzmanı doktor, öncelikle hastanın ayrıntılı olarak öyküsünü dinler. Hangi durumlarda el titremesi şikayetinin arttığını sorgular.
Kafanın titremesi (başın titremesi) tremor hastalarında sık görülmektedir. Tremor; Parkinson hastalığının, beyin ve beyincik rahatsızlıklarının, alkol yoksunluğunun belirtisi olabilir ve herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da titreme meydana gelebilir.
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır.
B12 vitamini eksikliği, bir kişinin ruh halini etkileyerek potansiyel olarak sinirlilik veya depresyona neden olabilir.
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur? B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.
Su ağırlıklı bol sıvı tüketmek. Adaçayı, ekinezya, nane-limon ve yeşil çay gibi sıcak bitki çayları içmek. Tavuk suyu veya et suyu çorbası soğuk algınlığına birebirdir. Dinlenip, istirahat etmek.
Kan şekerinin düşmesi: Düşük kan şekeri kaslarda kasılma problemlerine yol açarak ellerde titreme ile sonuçlanabilir. Hipertiroidi: Tiroit hormonlarının normalden fazla üretilmesine bağlı olarak ellerde titreme ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri