Genellikle başrol oyuncusunun yaptığı uzun konuşmadır.
Doğru yazımı ve okunması ise "tirat" şeklindedir. "Tirad" şeklinde söylenmesi ve yazılması yanlıştır.
Dekor: Tiyatroda sahneyi eserin konusuna göre döşeyip hazırlamada kullanılan eşyanın genel adı.
Tirat (monolog, parça), bir oyunda oyun kişisinin, çoğunlukla anlamlı bir bütünlüğü olan, uzun ya da uzunca konuşmasıdır. Bu konuşma kendi kendine, sahnede olan bir başkasına, sahnede olmayan bir başkasına ya da direk seyirciye yapılıyor olabilir.
Tiyatroya yeni başlayan kişiler için tirat çalışmaları oldukça önemlidir. Tirat konuşmaları sahnede olan bir başka kişiye karşı, oyuncunun seyircilere karşı veya kendi kendine yaptığı bir konuşma olarak da ifade edilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Tirat bir tiyatro oyununda oyuncuların yazı ya da konuşmada bir kez söylediği parça. Bir düşüncenin kesintisiz gelişimi; uzun ve tumturaklı konuşma olarak da tanımlanabilir. Genellikle başrol oyuncusunun yaptığı uzun konuşmadır.
Türk dil kurumuna göre tirat, tiyatro oyununda oyuncuların söylediği parçadır. Bu parça bir kez söylenmektedir. Tirat kelimesinin ikinci anlamı ise 'konuşma ya da yazıda düşüncenin kesintisiz olarak gelişimi' olarak gelmektedir. Tiratın üçüncü anlamı ise, tumturaklı ve uzun konuşmadır.
Başrol oyuncusu veya basitçe başrol, bir filmin, televizyon dizisinin veya tiyatro oyunun başkahramanı rolünü oynayan kişidir. Baş kelimesi aynı zamanda eserdeki en büyük role atıfta bulunur ve başrol oyuncusu tipik olarak sürekli bu tür rolleri oynayan bir kişiye de denilebilir.
Kulis: Tiyatroda, sahnenin arkasında bulunan kısım; sahne arkası.
Antrakt: a. Fr. entracte sin. ve tiy. Ara. ''Fransızca entr'acte "tiyatroda perde arası" sözcüğünden alıntıdır.
Erkek oyunculara aktör denir.
Kubbealtı Lugatı 1. Sinema ve tiyatroda asıl oyuncunun yerini alan yedek oyuncu. 2. Filimlerin tehlikeli sahnelerinde asıl oyuncunun yerine oynayan kimse.
"tirad" teriminin diğer terimlerle kazandığı İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç throwaway i.
Tiyatro oyunlarında oyuncuların bir defada söylediği parça yani tirat, bir düşüncenin kesintisiz aktarımını sağlaması bağlamında rap'in flow'uyla yakın bir ilişki kurar fikrinden yola çıkarak kurgulanmış yepyeni bir toplama albüm dinlemeye açıldı.
Dilimizde oldukça kullanılan tirat kelimesi, Fransızca kökenli olup, "tirade" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Doğru yazımı ve okunması ise "tirat" şeklindedir. "Tirad" şeklinde söylenmesi ve yazılması yanlıştır.
Diyalog: İki kişi arasında karşılıklı konuşma. Roman, hikâye ve tiyatroda kahramanların karşılıklı konuşmaları. Döşeme: Türk Halk Edebiyatında "başlangıç" karşılığı kullanılan bir kelime.
Dramaturji uzmanı kişilere Dramaturg denir. Fransızca dramaturge sözcüğünden gelmektedir. TDK'ye göre; Oyun yazma ve yönetme kurallarını bilen, bir oyun yazılır veya sahnelenirken bu bilgisinden yararlanılan kimse, oyun yazarı, tiyatro yazarı şeklinde açıklanmaktadır.
Aktris kelimesi, kadın oyuncu anlamına gelir.
sahnelenen oyun sırasında reaksiyon göstermesi gereken yerde donuk donuk, ifadesiz bakan, istenen reaksiyonu vermeyen, zor seyirciyi tanımlamak için oyuncuların kendi arasında kullandığı terimsel bir ifade.
Antrakt: Tiyatro oyununun oynanışı esnasında; sahnenin düzenlenmesi, oyuncunun diğer perde için hazırlanması ve seyircinin dinlenebilmesi amacıyla verilen kısa ara.
Dekor veya bezem, bir tiyatro oyunu sırasında sahnede kullanılan ve oyunu tamamlayan aksesuarların tümüdür.
tirad *, tiyatro terminolojosinde uzun soluklu konuşma; tirad atmak ise işte bu konuşmaları tiyatro sahnesinde oyunlaştırabilmek, seyircileri bu uzuuunnnn monologlar esnasında soluksuz bırakmak.
Oyunculara yönelik yazılmış bölümleri kurgu ve duygusal olarak canlandırma sanatıdır. Dikkat, algılama, dinleme, konuşma ve bedeni kullanma becerilerini geliştirir. Hayal gücünü zenginleştirir, problem çözme yeteneklerini fark ettirir ve neşelendirir. Saygı esaslıdır, yaşantılara dayanır, bir süreçtir ve sosyaldır.
“Var olmak mı, yok olmak mı, bütün sorun bu!” 💫 Hamlet, William Shakespeare'in en uzun oyunu. olmasının yanı sıra dünya edebiyatında da en tanınmış
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri