olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir ceviz ağacı, ömrünün ilk 7-10 yılında meyve vermez. Niyetiniz her sonbahar tüketim için ceviz toplamak ise, bunun en hızlı ve kolay yolu, anaçları kalem aşısı veya yama göz aşısı ile aşılama yöntemi (Ceviz ağacı Çoğaltımı ile ilgili makaleyi okuyun) kullanmaktır.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5 yaşlarında) meyveye yatmaktadır.
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Ortalama olarak ceviz ağacı 8-10 sene sonra ceviz üretmeye başlar. Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır.
Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır. Ancak bu bilgiler 2 yaş fidanlar için geçerlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır. Dölleme – tozlaşma farkı: Kısaca tozlaşma bir polenin bir ağaçtan diğer ağaca yolculuğu anlamına gelir. Dölleme ise daha karmaşık bir yapı olup dişi ve erkek organların birleşip meyveyi oluşturma sürecine denir.
Chandler ceviz ağacı gelişim süresini tamamladığı 5.yılından itibaren 20 kilo meyve vermeye başlamaktadır. Yarı bodur gelişen 6-7 yaşındaki chandler ceviz fidanı 25 kilo meyve vermeye artarak devam etmektedir.
Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir. Dikildiği ilk yıllardan itibaren hemen verime başlayan Chandler ceviz ağaçlarından 10 yıla ulaştığında ağaç başına 40 ila 50 kilo arası ceviz toplamak mümkündür.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Türkiye'de En Çok Ceviz Yetiştirilen Bölgeler
Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
Eğer ceviz fidanı aşılanmadan dikilirse ürün verimi 10-15 yıl gibi çok uzun yıllar sonra başlamaktadır. Ayrıca aşısız dikilen fidanın ne tür bir meyvesi olacağı önceden kestirilemez. Aşılı fidan tercih ettiğinizde ise 1 sene gibi kısa bir sürede bile ağaç meyve verimine başlayabilir.
Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar. İlk birkaç yıl boyunca genç ağaçlar haftada bir veya iki kez sulama gerektirir. Sonrasında ise ağacın kök sistemi daha sağlam hale geldiği için ceviz sulama sıklığı azaltılabilir.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Chandler ceviz fidanı oldukça verimli bir çeşittir. Doğru koşullar sağladığında çok yüksek verim alınabilecek bir türdür. Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür.
Şili cevizi ayrıcalıklı bir ortamda yetişir. Doğal engellerinden dolayı Şili, bitki sağlığı açısından çok zengin bir ülke olarak kabul edilmektedir. Doğuda And Dağları, batıda Pasifik Okyanusu, kuzeyde Atacama çölü ve güneyde Antartika. Bunların hepsi tarımı zararlılardan ve dış hastalıklardan korumaktadır.
Kaman Cevizi; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği, alan özellikli oluşu ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verimi ile ( ağaç başına 50 kg, dekardan 500 kg ) önemli bir meyvemizdir.
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
Ceviz Fidanı Fiyatları 2023 sezonunda 20 TL'dir.
10×7 metre dikim aralığı 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
Ceviz çiçekleri bir cinslidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı sürgünde, ancak aynı ağaç üzerinde bulunmaktadır. Erkek çiçekler iki yıllık dallarda, dişi çiçekler aynı yılın sürgünlerinde bulunur. Tozlanma rüzgarla olmaktadır.
-Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir. -Cevizde elma iç kurdu için feromon tuzakları asılır. -Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır. -Fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. -Azotlu ve potasyumlu gübrelemeye devam edilir. -Yeşil sürgün budaması yapılır.
Tozlayıcı ceviz fidanı demek bahçedeki ana çeşit olan cevizdaki çiçek dönemindeki çiçeklerin ,meyveye daha fazla dönüşmesini sağlayan ceviz fidanı demektir. Bir başka deyişle döllenmeyi artırmaktadır.Tozlayıcı olan ceviz çeşitleride meyve vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri