Bir el ensede kalacak şekilde tokalaşmak: Bu tokalaşma şekli Türk kültüründe özellikle ergenlik dönemindeki gençler tarafından samimiyet göstergesi olarak kullanılır; fakat kişisel alanı istila etmek anlamına gelir.
Genellikle kendine güvensiz, çekingen, endişeli ya da isteksizce yapılan el sıkışmalardır. Parmak uçlarının diğer kişinin avucuna bırakılarak yapılan el sıkma çeşididir. Bazen özel duyguların yansıtılması, güven ve samimiyet hislerinin belirtilmesi amacıyla karşımızdaki kişinin elini iki elimizle sıkabiliriz.
Tokalaşma iki insanın birbirleriyle tanışmaktan/karşılaşmaktan duyduğu memnuniyeti gösterir. Dünyada tokalaşmaların hemen hemen hepsi sağ elle yapılırken; izciler, diğer izciler ile tokalaşmak için sol ellerini kullanırlar ve sağ elleriyle izci selamı verirler.
((Yunus 59; Nahl 116; Şûrâ 21.)) Sonuç olarak deriz ki tokalaşma sünnettir. Aralarında mahremiyet ve nikâh bağı bulunmayan kadınla erkeğin cinsel haz amaçlı tokalaşması haramdır.
İlgili 44 soru bulundu
İki elle tokalaşma çeşitleri genellikle kişinin karşısındaki insanı anlamak için çaba göstereceğine ve destek vermek istediğine işaret eder. Bu en basit haliyle 'ben seni umursuyorum' anlamına gelir. Bu tokalaşma çeşidinin farklı uygulanış şekilleri vardır ve her birinin arasında bazı belirgin farklar bulunur.
4. Delil: Peygamberimiz Bir Gereklilik Olmadıkça Yabancı Kadına Bakmayı Yasaklamıştır. Bu Çerçevede Her Bakılması Haram Olan Kadına Dokunulması Da Haramdır.
Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir. Ancak, üst el uzatmadan ast el uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir.
PARMAK UCUNDAN TOKALAŞMA: Bir başka yanlış tokalaşma şekli eğreti tokalaşmadır. Parmak ucundan hafifçe tutup çekmek. Bence insana kendini kötü hissettiren ve karşı tarafın bu şekilde tokalaşan kişiyle ilgili rahatsız olduğu bir şekildir.
Tokalaşmanın kökeni konusunda farklı fikirler var. Antik Yunan döneminde, iki insan arasında barışın sembolü, silah taşınmadığının göstergesi olarak ortaya çıkmış olabilir. Ortaçağ Avrupası'nda şövalyelerin tokalaşma sırasında kolu sallama yoluyla gizli silahları ortaya çıkarma çabası olarak görülebilir.
Alışveriş esnasındaki tokalaşma veya elleri hızlıca birbirine vurma âdeti “safka” kelimesiyle ifade edilir.
Her iki elin başparmaklarının birbirini kavraması ve avuç içlerinin de kenetlenmesi; seni dinliyorum artık istediğini konuşabiliriz anlamına gelir. Ayrıca hoş görülü olma ifadesidir. Bu hareket ile seninle artık her şeyi konuşabiliriz rahat ol güven duy biz dostuz mesajı verilmektedir.
El sıkmak için her zaman sağ el uzatılır; el dolu ise sol el uzatılabilir; bu da ancak sağ eldekileri sol ele çabucak geçiremeyecek olursanız uygundur; yalnız bunu yaparken bağışlanmanızı dilemelisiniz. Tokalaşırken muhatabın eli, iki ile beş saniye arasında tutulur ve birden değil, yavaşça bırakılır.
Bu tokalaşmada kişi iki elini kullanarak karşıdakinin elini sarar. Karşı tarafa güven verme ve samimiyete dayanan bir tokalaşma biçimidir. Bayanlarda kullanılması doğru değildir. Aslında doğru bir tokalaşma biçimi olmamasına rağmen samimi ortamlarda kullanılabilir.
Meallerini verdiğimiz bu hadislerden, bizim de tabiî olarak tatbik ettiğimiz şu sıralama çıkıyor: İki Müslüman karşılaştıkları zaman önce "Esselâmü Aleyküm" "Ve aleykümüsselam" diyerek selâmlaşırlar, musafaha yaparlar ve "Allahümme salli âlâ seyyidinâ Muhammed" diyerek Peygamberimiz (asm)'in üzerine salavat getirirler.
Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Tebrikatta tokalaşmaya daima en büyükten başlayın. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur.
Beden Dili Bize Ne Anlatır? Beden dili içinde bulunduğumuz ruh halini ve muhtemel düşüncelerimizi ifade eder. İçsel düşüncelerimiz ve duygularımız hakkında bizlere bilgi verir.
Parmak uçlarını birleştirmek, aynı zamanda otorite ve güç göstergesi olabilir. Bu hareket, bir liderin veya otorite figürünün kararlılık, güç ve inançlarını karşı tarafa aktarmak için kullanılabilir.
Kadın, elini erkekten önce uzatır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlük olarak kabul edilir. Bunun nedeni, kadın elini uzatmak zorunda değildir başı ile selam verebilir; böyle bir durumda erkeği eli havada kalacağından, kadın eğer sıkacak ise elini uzatması ve kimsenin zor durumda kalmamasıdır.
Toplum içinde nasıl davranacağını, hangi hareketin hangi durumlarda yapılacağını belirleyen şeyler nezaket ve görgü kuralları olarak isimlendirilir. Nezaket ve görgü kuralları yazılı olmayan ve uyma zorunluluğu bulunmayan kurallardır, yapılmadığı takdirde hiçbir cezai yaptırımı bulunmaz.
El sıkma (tokalaşma) sosyal yaşamda ve iş ortamında önemli ve etkili bir iletişim davranıştır. El sıkma, insan ilişkilerinde güven, sevgi ve samimiyet belirtisi olarak bir tür selamlaşma biçimidir.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Şafiî fakihlerinden İbn Hacer Heytemî ve Şirvanî'nin "Aynada veya suda görünen kadın görüntüsüne bakmak haram değildir. Ancak fitneye vesile olduğu takdirde haram olur." dedikleri, Kalyûbî'nin ve Büceyremî'nin ise aynadaki ve sudaki görüntüye şehvetle bile bakmanın haram olmadığını söyledikleri aktarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri