Epilepsi gibi beyin hastalıkları öfke kontrol bozukluğuna sebep olabilir. Bazı epilepsi türleri tipik bayılmalarla değil de öfke patlamalarıyla seyreder. Eğer tedavi edilmezse çocukta davranış sorunları gelişir. Psikiyatride “Epileptik Karakter” dediğimiz bir tipleme vardır.
Öfke kontrol bozukluğu; stres, aile problemleri, zayıf iletişim becerileri, finansal sorunlar, depresyon, sevilen birinin kaybı, madde ve alkol kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.
Aşırı gergin ruh hali, kan basıncının artması, düzensiz nefes alıp verme, kalp atışlarında hızlanma, enerji hormonlarının adrenalin ve noradrenalin seviyelerinde yükselme gibi belirtiler, öfkenin fiziksel belirtileri olarak değerlendirilmektedir.
Öfke kontrol bozukluğu tedavisine geçmeden önce "Öfke kontrolü bozukluğu için hangi doktora gidilir?" sorusuna cevap verelim: Öfke nöbetleri yaşıyorsanız teşhis ve tedavi için bir psikoloğa ya da psikiyatriste gitmelisiniz.
Öfke kontrolü merkezimizde ilaçsız olarak psikoterapi ile tedavi edilmektedir. Ancak probleme eşlik eden başka rahatsızlıkların tanısı ve ihtiyaç durumunda danışanlar psikiyatriste yönlendirilebilmekte ve tedavi ilaçla desteklenebilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Öfke kontrol tedavisi birkaç şekilde olabilmektedir. Yaşanılan durumun yoğunluğu ve şiddeti tedavinin gidişatını belirler. Bazı durumlarda psikoterapi yeterli olacaktır. Diğer durumlarda ise psikoterapinin yanı sıra ilaçla tedavi de gerekebilir.
Stres, finansal sorunlar, istismar, kötü sosyal veya ailevi durumlar ve zaman ve enerjinizdeki emen gereksinimler, öfkenin oluşumuna katkıda bulunabilir. Alkolizm gibi bozukluklarda olduğu gibi, aynı bozukluğa sahip ebeveynler tarafından yetiştirilen bireylerde öfke sorunları daha yaygın olabilir.
sinir sıkışması için Beyin ve sinir Cerrahisi uzmanlarının muayenesi ve tedavisi yeterlidir.
Bastırılmış veya tedavi edilmeyen öfke sorunları, beraberinde bazı fiziksel hastalıklara sebep olabilir. Bu durumun sebep olabileceği bazı hastalıklar ise yüksek tansiyon, kalp sorunları, baş ağrısı, cilt bozuklukları ve sindirim sorunları olarak sayılabilir.
Dürtü kontrol bozukluklarında;
Kendine ya da başkalarına zararlı olduğunu bildiği halde dürtülerine karşı koyamama ve davranışlarını engelleyememe , Dürtüsel eylem öncesi artan bir uyarılma durumu vardır. Eylem sırasında rahatlama, haz hissederler. Davranış planlanmış ya da planlanmamış olabilir.
Derin nefes almak, rahatlamaya ve öfke seviyesinin düşmesine yardımcı olabilir. Egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz yapmak, öfke seviyesini azaltabilir. Spor yapmak, stresi azaltarak, vücuttaki gerilimi azaltır ve öfkenin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Öfke Anında Bunları Deneyin!
* Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. * Dediğini yaparak öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Dikkatini başka yere çekmek, nefes almasını sağlayın, sakinleşmesini bekleyin.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Ruhsal sorunlarla ilgili her türlü teşhisi koymak, tedaviyi planlamak, ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, uygun görülen psikoterapiyi uygulamak da tamamen psikiyatri uzmanlarının sorumluluğu ve yetkisi içindedir.
Uzun Süreli (Kronik) Öfke
Nedeni geçmişte ki olumsuz yaşantılara, travmalara, bilinçdışı çatışmalara dayanan derinde hissedilen öfkeye neden olan ikincil duygulara dokunulan durumlarda ortaya çıkar. Bu öfkeye sahip kişiler genelde çok gergin ve mutsuz olurlar. İçte patlamaya hazır bir volkan vardır.
1-Kendileri yada başkaları için zarar verici bazı eylemleri yapmak konusundaki dürtü yada tahriklere direnemezler. 2-Eylemi gerçekleştirmeden önce giderek artan bir gerilim yada uyarılma duygusu hissederler. 3-Eylemi uygularken zevk, memnuniyet yada rahatlama hissederler.
Öfke kontrolü terapisi, kişinin öfkesini anlamaya ve yönetmeye yönelik bir tedavidir. Terapi süreci, kişinin öfkesinin nedenlerini keşfetmesine, öfke duygularını tanımlamaya ve yönetme becerilerini geliştirmeye odaklanır. Terapinin amacı, kişinin daha iyi bir şekilde öfkesini anlamasını ve yönetebilmesini sağlamaktır.
Öfke sıklıkla ikincil bir duygu olarak görülür. Öfkenin altında yatan birincil duygular sevilmeme, kırgınlık, hayal kırıklığı, suçluluk, değersizlik, önemsenmemedir.
Amok hastalığının belirtileri, kişiden kişiye değişebilir ve farklı şiddetlerde görülebilir. Bununla birlikte, genellikle aşağıdaki belirtiler ve davranışlar amok sendromunu tanımlamak için kullanılır: Ani ve Kontrolsüz Öfke Patlamaları: Kişi, ani bir öfke ve öfke patlaması yaşayabilir.
Buna sebep genelde öfke kontrolünde de etkili olan serotonin hormonunun düşüklüğüdür. Yoğun çalışma hayatı, stresli iş ortamı, ailevi sorunlar, üst üste gelen hayal kırıklıkları ve sosyal hayatın kısıtlanması bu hormonun ve dolayısıyla öfke kontrolünün azalmasına sebep olabiliyor.
Öfke nöbetleri genellikle iki ila 15 dakika sürer. 15 dakikadan uzun süren şiddetli öfke nöbetleri daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. Çocuğunuzun uzun ve şiddetli patlamaları varsa, sağlık uzmanınızla konuşun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri