Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
İslam alimleri arasında kripto para birimlerinin dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda tartışmalar devam ediyor. Türkiye'de de Diyanet 2017 yılında verdiği bir fetvada kripto paraların kullanımının caiz olmadığı yönünde bir karar vermişti.
Bitcoin ile ilgili tüm detaylar. Seyircisinden gelen, “Kripto parayla hacca ve umreye gitmek haram mı?” sorusuna Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu “Uzak durulmasını tavsiye ediyorum.
Aynı şekilde kripto para madenciliği de fıkhen yasaklanmamıştır.
Binance'den USDT satın alıp stake edip USDT kazanmak haram mıdır? Değerli kardeşimiz, Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
İlgili 41 soru bulundu
Kripto parada belirsizlik, kumar yönü, sahibinin olmaması ve mağdur olanların müracaat edecek yer bulamaması gibi hususiyetlerden dolayı mevcut haliyle kullanmak kesinlikle caiz değildir."
Yanıtı merakla beklenen o sorunun cevabını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş şunları söyledi; Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için Caiz diyemeyiz ama Caiz değildir de diyemiyoruz.
Elektronik para temelde sıradan para ile aynıdır, aynı işleve ve değere sahiptir, ancak farklı bir biçimdedir. Bu e-para, işlem yapılan madde ve mallara bağlıdır. Dolayısıyla elektronik para ile muamelâtın, şeriat ilkelerine uygun olduğu sürece caiz, meşru ve meşru olduğu sonucuna varılabilir.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Diyanet 'fetvayı verdi': Sanal para birimleri Bitcoin ve Ethereum 'caiz' değil. Diyanet, sanal para birimleri Bitcoin ve Ethereum'un 'caiz' olmadığını açıkladı.
Bir şeyi yemek ya da kullanmak konularında "caiz değildir" sözü, haramdır ve helal değildir demektir. Örneğin "domuz etini yemek, içki içmek caiz değildir" derken, haramdır ve helal değildir, anlamında kullanılır. Mekruh olan bir şey için de "keraheten caiz" ifadesi kullanılır.
Şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, bu tür şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinin ve sahiplerine- belirli süreler sonunda dağıtılan kâr hissesinin alınmasında dinen bir sakınca yoktur."
Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto para ile zekat ve fitre verilip verilemeyeceği konusunda sorularımızı yanıtladı. Başkanlığın açıklamasına göre, kripto paralar ile zekat ve fitre verilmiyor ancak elinizde bulunan dijital varlığın karşılığı üzerinden hesaplanan miktar ile zekat vermek gerekiyor.
Yazar Nureddin Yıldız, Borsa caiz değildir gibi net bir ifade kullanmıyor. Ama Borsa konusunda helal olan bir şirketten hisse alınmasının da haram olmayacağına değinen Yazar Yıldız, mevcut sistem de borsanın net ve açık bir zeminde olmadığı görüşüne yer veriyor.
ASELSAN'ın net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ASELS), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre Aralık 2023 itibarıyla katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır ve BIST katılım endeksine dahildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olacağı değerlendirilmektedir.
BORSA VE HALKA ARZ GÜNAH MI, CAİZ Mİ? Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caizdir. Hisse senedi almak bir şirkete ortak olma anlamına gelmektedir. Fakat sürekli olarak bu konularla ilgilenmemeli, kumar oynar gibi sürekli bu konularla meşgul olunmamalıdır.
"BONUS PARA CAİZDİR"
(Bazı bankalarda chip para, para puan gibi) Bu paraları günlük hayatta kullanmak dinimiz açısından günah mıdır?" sorusunu cevaplandıran Bursa Müftülüğü vaizleri, bu tür paranın kullanımının caiz olduğuna hükmetti.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Özetle: Stake ödülleri faizden gelir çünkü stake edilen tokenler, blokları doğrulamak için kullanılır ve bu da ağ güvenliğine katkıda bulunur. Stake ödülleri, faiz oranına benzer bir şekilde hesaplanır.
İslam dininde, faiz ve kumar gibi unsurlar haram kabul edilir. Bazı insanlar, Binomo'yu kumar olarak değerlendirir ve bu nedenle haram olduğunu düşünürler. Ancak, diğerleri ise Binomo'nun bir yatırım aracı olduğunu ve bu nedenle haram olmadığını savunur.
olmayan ve meçhulün satışı şüphesini içermesi gibi nedenlerle kaldıraçlı piyasalarda işlem yapmak, bu yolla kazanç temin etmek dinen uygun değildir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir? Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Dinimize göre bir kazancın helal ve temiz olabilmesi için dinen meşru olan iş ve faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir. Meşru olmayan iş ve faaliyetlerden gelir elde etmek haram olduğu gibi bu yollarla kazanılan mal veya paranın o kişilerce kullanılması da caiz olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri