TOKİ'den arsa başvurusunda bulunduysanız size çıkması halinde ister betonarme ister prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Ancak, TOKİ arsalarında bu tür yapılara izin verilip verilmediği, arsanın bulunduğu bölgenin imar durumuna, belediye yönetmeliklerine ve diğer kanunlara göre değişebilir. Ancak son zamanlarda yapılan açıklamalara göre bu tarz arazilere bu yapıların yapılması mümkün değildir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi belediyeden ruhsat izni alınması şarttır. Bu iznin alınması için belgelerin toplanması gerekiyor. Hisseli arsaya prefabrik ev yapılır mı sorusu hissedarların kafasını karıştırıyor. Eğer tüm hissedarlar onaylarlarsa hisseli arsa üzerine prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
Prefabrik ev yapımı için beton evlerde olduğu gibi belirli bir metre kare büyüklüğüne ihtiyaç bulunmamaktadır. Her büyüklükteki arsalara prefabrik evler kısa süre içerisinde beklentileri karşılayacak ölçülerde yapılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
TOKİ'den arsa başvurusunda bulunduysanız size çıkması halinde ister betonarme ister prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
İmar planında bahsi geçen arazinin konut alanında bulunması ve prefabrik ev yapımına izin verilmesi şarttır. İl özel idaresi ya da belediyeden izin çıkmazsa evin inşaatına başlanamaz. İzin alınması akabinde çalışmalara hız kazandırılacaktır.
Prefabrik için izin gerekir mi? Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Müşterek arsalara inşa edilecek binalar zemin artı 4-5 katı geçmeyecek. Arsalar evler iki yıl içinde tamamlanacak. Peki TOKİ arsa başvuru tarihlerinde son gün ne zaman, arsalara başvurular ne zaman bitiyor?
TOKİ arsalarına ev yapılmazsa ne olur, arsalar geri mi alınır, ödenem paralar geri alınır mı? Konut için de 2 yıl şartı olacak, iki yılda konutu bitiremeyen hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın yüzde 10'u kesilerek geri alınacak.
TOKİ tarafından ihtiyaç sahibi ailelere tahsis edilecek olan arsa, 2 yıl içerisinde konuta dönüştürülmek zorunda olacak. Bu süreçte konut olmayan arsalar, TOKİ tarafından geri alınacak.
– İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir. – Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) metreyi veya 2 katı aşmayacaktır.
Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Şuana kadar ki aldığımız bilgilere göre, yani belirtilen bilgilere göre bu tarz evlerin inşaatının yapılmayacağına dair herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Ancak bu arsalar imar planlarına göre toplu yapılaşmaya uygun olan müşterek taşınmazlar olacaktır. Bu durumda müstakil arsa tahsisi yapılamayacaktır.
Prefabrik Evler tarla statüsüne sahip arazilerede yaptırılabilir. Statüsü tarla olan arsalara toplam metre karenin ortalama olarak yüzde 8 ila 10 arası imar izni verilmektedir. 8 ila 10 diyoruz, çünkü bölge ve ilgili belediyeye göre bu durum çeşitli sebeplerle değişim göstermektedir.
Hemen söyleyelim ki evet, imarsız arsaya prefabrik ev yapılır; ancak sağlanması gereken bazı şartlar vardır. Kullanıcılar bu şartların hepsini karşılayabildiği takdirde, imarsız bir arsada da prefabrik ev sahibi olabilirler.
Prefabrik evler için şartlar sağlandığında 200 bin TL'ye varan devlet desteği de alınabiliyor.
Alt yapı TOKİ'den, proje desteği TOKİ'den, istenirse yapım desteği de TOKİ'den. Vatandaşlarımız müstakil arsaya başvurabilir, kendi evini yapabilir. Müşterek parsellerde ise 5 katı geçmeyecek binalarda oturabilir." ifadelerini kullandı.
Kura sonuçlandıktan sonra hak sahipleri başvuru yapıldıktan sonra tapu senedi tarihine bakılarak en geç 1 sene içinde evlerini yapmak zorunda olacak. Bahsi geçen konut yapımına başlandıktan sonra sunulan plan doğrultusunda en fazla 2 sene içinde zemin kat taban döşemesinin bitmesi şart olacak.
MÜSTAKİL ARSA : Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Tarlaya Prefabrik Ev Yapma Şartları Nelerdir? Yukarıdaki bölümde tarlaya ev yapmak için ilk şartın arsa büyüklüğü olduğunu vurgulamıştık. Diğer konut modellerindeki koşullar tarlaya prefabrik ev yapma şartlarında da geçerlidir. Arazi büyüklüğüyle ilgili temel şart 5 bin m2 ve üzerinde olması.
100 m2 prefabrik ev maliyeti ne kadar? 2022 yılı başlangıç fiyatları dikkate alındığında 3+1 kullanım planına sahip 100 m2 prefabrik ev fiyatı 150.000 TL olarak belirtebiliriz.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri