Ağırlıklı olarak yapılan yapılarda tünel kalıp sistemi kullanacağız. Tünel kalıp sistemi dışında çerçeve kalıp sistemi de kullanacağız. Şehir merkezlerinde tarihi de taşıyacak bir tasarım da yapılacağından dolayı tünel kalıbın dışında çerçeve sistemini de kullanacağız. Çerçeve sistemi de depreme dayanıklı sistemlerdir.
TOKİ'nin kullandığı sistemde tünel kalıp, radye temel ve yüksek beton dayanımı kullanılıyor. Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşuyor. Alanında uzmanlar, tünel kalıp olduğu zaman bir binanın yıkılmasının çok zor olduğunu dile getiriyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde TOKİ eliyle inşa edilen binalarda yıkım olmadığı, TOKİ konutlarının hiçbirinde yapısal hasarın oluşmadığı belirlendi.
Tüm dünyada kamunun kullandığı binalarının servis ömrü 50 yıl olarak kabul edilir. Bunun anlamı en az 50 yıl boyunca binalarımızın bizden bakım onarım ve güçlendirme istememesidir.
Birçok bina yerle bir olmuşken bazı ortak özellikteki binalar yıkılmadı. TOKİ binaları da uzun süredir sağlam kalan yapılar arasında yer alıyor.
İlgili 15 soru bulundu
TOKİ konutlarını plan açısından beğenen katılımcıların oranı yüzde 68,5 olurken, yüzde 63,4'ü konutların ısı ve ses yalıtımından memnun olduğunu kaydetti. Ankete katılanların yüzde 65,5'i aldıkları evi güvenli buluyor.
Depremin yaşandığı 10 ilde TOKİ tarafından inşa edilen 133 bin 759 konut, depreme karşı uygulanan çözülmeler sayesinde yapısal hasar görmedi.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
Depremlerde yıkılan binaların yanı sıra çoğu binalarda hasar meydana gelirken TOKİ konutlarının hasarsız çıkması TOKİ'nin sağlamlığını kanıtladı. Birçok noktada TOKİ tarafından inşa edilen konutlar, vatandaşların güvenli limanı haline geldi.
Standart konut projelerinden satın alınan konutlar kiraya verilebilir mi? Standart tip konut sahipleri konutlarını kiraya verebilmektedir. İstisnai durumları olan 3+1 konutlarda ise kiraya verilebilmesi hususu İdaremiz inisiyatifindedir.
DASK'ı olan bir afetzede; hem DASK'tan para alabiliyor hem de hak sahipliği koşullarını taşıması kaydıyla AFAD tarafından kendisine konut yapılabiliyor. Afetzedenin kaç tane ağır hasarlı konutu olursa olsun AFAD tarafından hak sahibi olmak kaydıyla kendisine bir adet konut yapılabiliyor.
Toplu Konut İdaresinin 2985 sayılı Kanunla tanımlanan/belirlenmiş görevleri şunlardır; Yurt içi ve yurt dışında doğrudan veya iştirakleri aracılığıyla proje geliştirmek; konut, altyapı ve sosyal donatı uygulamaları yapmak veya yaptırmak.
TOKİ arsalarına ev yapılmazsa ne olur, arsalar geri mi alınır, ödenem paralar geri alınır mı? Konut için de 2 yıl şartı olacak, iki yılda konutu bitiremeyen hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın yüzde 10'u kesilerek geri alınacak.
TOKİ 3+1 EVLERİNİN İÇ GÖRÜNÜMÜ NASIL? Konutların metrekareleri hususunda da , 3+1 konutların 110 ile 125 metrekare arasında olacağı, her dairede balkon bulunacağı ve alaturka alafranga tuvaletlerin olacağı, yatak odasında ebeveyn banyosunun da olacağı ifade edildi.
TOKİ konutlarında hazır betona yer veriliyor ve en az C-20 beton kullanılıyor. 2018'de yayınlan deprem yönetmeliği sonrası deprem bölgesine bağlı olarak en az C-25 ve genellikle C-30 beton kullanılıyor.
Yatay mimariyle inşa edilecek konutlar beş katlı. Doğal gaz ve ısı yalıtımın olacağı binaların altında kapalı otopark bulunuyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir canlı yayında, "TOKİ 2+1 konutların büyüklüğü 75 ila 85 metrekare arasında değişecek. 3+1 konutlar ise 105 metrekare olacak." açıklamasında bulundu.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Özellikle 1996 öncesi yapılan bütün binalar riskli. Bu risk 2001 sonrası yapılan binalarda yok. Birinci deprem kuşağında yer alan binalardan özellikle 4 ve 8 katlı arasındaki binalar deprem yüklerine daha çok maruz kalıyorlar ve hasar durumu çok daha büyük oluyor, yıkım ile karşılaşabiliyor.
Yorulma Kavramı ve Betonarme Yapılardaki Önemi
Beton yorulması, çevrimsel yüklerle karşılaşan yapıların zarar görmesine yol açan bir durumdur. Yapıdaki gerilme derecesi, statik dayanımının çok altında olsa bile zamanla yorulma hasarı görülebilir. Aslında, mekanik yapıların yaşadığı hasarların başlıca nedeni yorulmadır.
“İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Birçok konut projesine imzasını atan Toki evlerinde asansör var mı sorusunun yanıtı belli oldu. Yatay mimari ile tasarlanmış konutlar üreten Tokide asansör var mı sorusunun yanıtı şu şekilde; Toki'nin ürettiği projelerde 4 katın üzerindeki bloklarda asansör yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri