Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Kızı İstemeye Kimler Gider? Kız istemeye sadece çekirdek aile katılır. Bunun dışında çiftin babaanne, dede, hala, teyze, amca, anneannesi de bu törende yer alabilir. Aynı zamanda kız, isterse yakın arkadaşlarını veya kuzenlerini de kız isteme merasimine çağırabilir.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
Erkek tarafı kalabalık bir şekilde kız tarafının evine gider ve kızı isterler. Kız istenirken genellikle iki ailenin en büyükleri konuşur. Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Porto Riko Pasta. Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
Damat adayı kıyafet seçiminde şık bir takım elbise ve kravat tercih etmeli. Damat adayı kız isteme gününde saç ve sakal tıraşını ihmal etmemeli. Kız tarafının ailesi ve aile büyükleri de kıyafet seçiminde titiz davranmalı. Şık ve temiz kıyafetler tercih edilirken kişisel bakım da ihmal edilmemeli.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
Kız istemeye gidenlere ''elçi'', elçilerin sözcüsüne de ''elçibaşı'' denir. Uğurlu sayıldığından, kız istemeye perşembe günün akşamı veya cuma akşamı gidilir. Elçiler giderken bir altın yüzük götürürler. Kız babası, ilk istemede ''he'' derse, söz olarak yüzük verilir.
Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır. Kız isteme merasimi ise kahveler içildikten sonra aile büyükleri tarafından başlatılır.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Tepsi güzel kumaş ve isimli kurdelelerle süslenerek hoş bir hatıra haline getirilir. Ancak bazı bölgelerde erkek tarafının söz tepsisini alıp kız tarafına götürmesi de gelenekseldir. Bu jest, damadın ailesinin geleneklerini gelin ve ailesiyle paylaşma konusundaki istekliliğini ve bağlılığını sembolize eder.
Söz halk arasında ailelerin tanışması ve ilişkinin adının konulması olarak da bilinmektedir. Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir.
Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir. Kız beğenmeye gidildiğinde, kız beğenilmezse hiç konuşulmaz; eğer oğlan çok istiyorsa caydırmaya çalışılır. Kız, ailenin davranışları ve ev hali beğenilmişse, kız isteme hazırlıkları başlar.
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Kahveler içildikten sonra hatrı sayılır bir aile büyüğü “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz.” cümlesini biraz da süsleyerek söyler. Kız istenirken söylenen sözün, doğaçlama olması gerekir. Bunu bir kalıp şekline sokmak, olayı resmileştirir ve her ortama uymayabilir.
Konuşma damat adayının babası veya bir başka aile büyüğü tarafından gerçekleştirilir. Gençlerin birbirine olan sevgi ve saygısının belirtildiği konuşma “Allah'ın emri, peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” sözleriyle nihayete erdirilir.
Kız İstenirken Ne Denir? Muhabbet edildikten sonra, kahve ikramıyla kız isteme merasimi başlar. Kahve içerken damat adayının babası şu konuşmayı yapar: "Allah'ın emri, Peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz." Bu cümlenin ardından kızın babası tarafından gelin adayının fikri sorulur.
KIZ İSTEME
Eğer kız evi, kızı vermeye razı gibiyse oğlanın annesi ile aracı kadın tekrar kız evine giderler. Kadınlar arasında söz kesimi tamamlanınca oğlan tarafının ileri gelen büyükleri kızı istemeye giderler. Ve usule uygun olarak “Allah'ın emri peygamberin kavliyle” kız istenir.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor.
Genellikle bu tepsiyi gelinin yakın arkadaşı ya da nedimesi olacak kişi tutabilir. Bazen de evdeki kız kardeşi veya akrabalardan tepsiyi tutması tercih edilebilir. Tepsiyi taşıyacak kişilerin bekar olmasına dikkat edilir.
Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri