TOKİ'den ev alanlar, borçlarını bitirmedikleri sürece evlerinin tapusunu alamıyorlar. Tapusunu alamayınca, aldıkları konutun hukuki anlamda maliki olamıyorlar. Emlak vergisine gelince; tapu kayıtlarında evlerin maliki TOKİ gözüktüğü için vergiyi TOKİ ödüyor.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait arazi ve arsalar daimi olarak arazi vergisinden muaf tutulmuş olup, TOKİ başkanlığına ait binaların bina emlak vergisi muafiyetine ilişkin yine aynı kanununda bir hüküm bulunmamakla birlikte; Geçici muaflıklar: Madde 5 – (Değişik: 17/7/1972-1610/2 md.)
Emlak vergisi, düzenli olarak belediyeler tarafından tahsil ediliyor. Mükellefler emlak vergisi taksit ödemelerini e-Devlet, EFT/Havale ve Gelirler İdaresi Başkanlığı (gib.gov.tr) ve bağlı bulunan belediyenin resmi sitesi üzerinden yapabilecek.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Emlak vergisi artış oranı 2023 yılı için nedir? 2023 yılı için artış oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. Örnek olarak 2022 yılında 100 TL olan vergi tutarı 2023 yılında 222,93 TL olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Türkiye sınırları içerisindeki Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisinden muaf olan kişiler emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlardır.
Taşınmazın tek bir meskene sahip olması gerekir. Kişilerin sadece bir meskene sahip olmaları gerekir. Eğer birden fazla mesken sahibi ya da birden fazla mesken üzerinde hisseleri bulunuyorsa emlak vergisinden muaf olamazlar. Bu durumda kişiler sahip oldukları her bir mesken için ayrı emlak vergisine tabii tutulur.
Ev vergisini sorgulamak isteyen kişiler bulunmuş oldukları belediyeye başvurarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesinden de yapılabilmektedir. Ev vergisi olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler e-devlet üzerinden de bakabilmektedir.
TOKİ ÖDEME PLANI 2023
Vatandaşlar ilk yıl yüzde 0.69 ile 4 bin 410 TL taksit ödeyecek. 4. yıl için ise taksitler 10 bin 315 TL'ye çıkacak. Ödemeler son 8 yılda 12 bin 697 TL olacak. Vade sonunda toplam ödeme tutarı 1 milyon 909 bin 570 TL'ye kadar çıkacak.
Borcumu tamamen kapatabilir miyim? Kalan borç bakiyesinin tamamını ödeyerek borcunuzu kapatabilirsiniz.
Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.
Dolayısıyla yeni bir gayrimenkul satın alanlar ilk yıl emlak vergisinden muaf oluyor. Bir başka deyişle, emlak vergisi ödemeleri bir sonraki yıl başlıyor.
Emlak vergisinin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin birinci fıkrasının 1. ve 6. bendinde yapılan açıklamalar uyarınca ticari kazançtan gider olarak indirilebileceği belirtilmiştir.
- Konutlarda muafiyet için ilk koşul; mülk sahibinin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olması gerekiyor. Tek konuta sahip olan vatandaşın; ücret, kira, faiz gibi gelir elde etmesi de muafiyeti engelliyor. Emekli maaşı dışında bir gelire sahip olmayan emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor.
Buna göre 2021 yılındaki söz konusu gelirleri 53 bin liradan az olan emekliler, 2022 yılında 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.
Alıcının ilk yıl sadece belediyeye bildirim yükümlülüğü zorunlu. Alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2023'de başlar. Bazı konut sahipleri için emlak vergisinde sıfır oran dikkate alınıyor, vergi istenmiyor.
Emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına devam etmeyen emekliler, 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken olan emeklilerden, dul ve yetimler, şehit yakınlarımız, gazilerimiz muafiyet kapsamında değerlendirilerek emlak vergisi alınmıyor.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yerdeki ikamet edilen yerdeki belediye başkanlığına başvurulması gerekmektedir.
2023 yılı emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs döneminde ödendi. Söz konusu verginin ikinci taksitleri Kasım ayında ödenecek. Mükelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit süreleri içinde ödemeleri, gecikme zamlarıyla karşılaşmamaları açısından önem arz ediyor.
Türkiye sınırları içerisinde tek konutu olup konutun brüt alanı da 200 metrekareyi aşmıyor ise ev hanımı olan bayan emlak vergisi ödemeyecektir. Bu uygulama ise 4962 sayılı kanun ile getirilmiş olup 2004 yılından beri uygulanmaktadır. Ancak bu koşulları sağlayan ev hanımları için geçerli olan bir kanundur.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Emlak vergisi ödemeleri iki taksit halinde belediyelere veya internet üzerinden yapılabilmektedir. Emlak vergisi ödeme zamanı mart ayında başlamaktadır. İlk taksitin mart ayının başından mayıs ayının son gününe kadar ödenmesi gerekmektedir. Emlak vergisi ikinci taksitleri ise kasım ayı sonuna kadar ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri