Toklu: 6-12 aylık yaştaki koyun türüne ait bireylere denir. Cinsiyete göre erkek toklu veya dişi toklu olarak adlandırılmaktadır. Şişek: Bir yaştan itibaren doğum yapana kadar koyun türüne ait dişi bireylere denir. Koç: Damızlık olarak aşımda kullanılan koyun türüne ait erkek bireylere denir.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir.
1 yıllık kuzulara toklu adı verilmektedir. Toklu kelimesi aynı zamanda TDK sözlük kullanımı bakımından boynuzsuz hayvan olarak da adlandırılmaktadır. Oldukça fazla kişinin araştırdığı bu kelime 1 yaşını dolduran boynuzsuz hayvan ya da koyunlara verilmektedir.
Kuzu alırken en çok meraka edilen sorulardan biri de dişi kuzu yenir mi sorusudur. Uzmanlara göre kuzu da dişi erkek fark etmez ayrıca dişi kuzu daha makbul ve eti lezzetli sayılmaktadır. Ama dikkat edilmesi gereken noktalardan biri çiftleştikten sonra, yani koyun olunca kesinlikle erkek tercih edilmesi gerektiğidir.
Erkeklerde beyaz renkli kıvrımlı boynuz olup, dişiler boynuzsuzdur. İnce uzun kuyruğu vardır. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-42 kg., süt verimi 60-90 Litre, kirli yapağı verimi 1,5 kg. dır. 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Koyunlar, sürüdeki arkadaşları, çobanları ve yakın çevredeki tanışları derken 50-60 resmi belleklerine kaydedebiliyorlar. Yani, eğer tanıdığınız bir koyunu kesiyorsanız, bilin ki, o da sizi çok yakından tanıyor.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Çelikoğlu, Romanovların dördüz ve beşiz doğurabildiğini, etinin kokmadığı söyleyerek, "Dünyada eti kokmayan tek koyun cinsi bu" dedi. Karacahöyük Mahallesi Muhtarı Burhan Çelikoğlu, geçen yıl Eskişehir Ziraat Odası'nın düzenlediği etkinlikte Ukrayna'daki tarım fuarına katıldıklarını belirtti.
En lezzetli koyun eti hangisidir? Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor. Ayrıca açık renk etleri kolaylıkla ayırt edilebiliyor.
Koyun eti, Türk mutfağında en çok tercih edilen etlerden biridir. Lokum gibi kıvamıyla birçok farklı yemekte kullanılan koyun etinin kendine has bir kokusu vardır. Koyun etinin kokmasındaki en temel neden ise, yediği yemlerle alakalıdır. Otlatılan koyun eti daha az kokar.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir.
Sözcük, şişek biçiminde okunmalıdır.
Koyunun yavrusuna kuzu, 1 yaşındaki dişi kuzuya ise şişek adı verilir. Erkek koyuna ise koç denir.
Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ve Belediye tarafından da onaylanan fiyatlar şu şekilde belirlendi: dana 140 TL, düve 132 TL, iğdiş 120 TL, erkek toklu 125 TL, dişi koyun 100 TL ve dişi keçi 90 TL olarak satışa sunuldu.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır. Kuzunun but kısmından çok güzel kızartma, fırın yemekleri ve şiş yapılır. Ancak kuzu külbastı ve kuzu şiş en lezzetli olanlarıdır.
Genel fiziki özelliklerinin yanı sıra, burnuna, tüylere ve gözlerine dikkat ederek seçilmelidir. Bel ve sırt bölgesinin dolgun olması gerekmektedir. Sağlığı açısından düzenli veteriner kontrolünün yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Kulak küpesi olan hayvanlar güvenilir olduğunu temsil etmektedir.
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır. Koç katımı ekim ayında olur, koyunun hamileliği 150 gün sürer, sultan nevruzda doğurmaya başlar.
But. Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir.
İşte neden koyunlar yağmur yağdığında çekmezler sorusunun cevabı: kıl-tüy-yün aslında canlı vücudundaki kitin tabakasıdırlar ve canlıdırlar. Ancak kesildiklerinde kurusalar bile esnekliklerini ve şekillerini yitirmezler. Dolayısıyla koyunlar-insan tüyleri canlının üzerindeyken çekmezler.
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri