Sınırlarınızı açıkça ifade edin ve yoruma yer bırakmayın. Toksik aileniz bundan hiç hoşlanmayacaktır ve sınırlarınızı esnetmek, size ne yapacağınızı söylemek isteyecektir; ama kontrolü elinize almak size iyi gelecek. Sınırlarınız konusundaki iletişiminizde tutarlı ve net olun.
Toksik annelerin kimisi, sevgisini göstermez, sarılmaz, kucaklamaz, güzel sözler söylemez, sevgi vermez. Ulaşılamayan bir anne modelidir o ve çocuğun kalbini üşütür. Kimi toksik anne çocuğuyla rekabete girer, kıskanır. İnanılması çok güç ama çocuğunun mutluluğundan mutsuz olur.
Toksik ebeveynler, duygusal açıdan kontrol dışıdırlar. En küçük sorunları bile dramatize etmeye eğilimlidirler ve her müsait durumu, saldırgan, öfkeli ve yıkıcı olmak için bir neden olarak görürler. Empati yoksunluğu: Toksik ebeveyn, başkaları ile empati kurma becerisine sahip değildir.
Manipülatif bir kişi, başka bir kişinin düşüncelerini, duygularını veya davranışlarını kendi çıkarları için değiştirmeye çalışır. Bu genellikle sinsi bir şekilde yapılır. Örneğin, anneniz sizden daha büyük bir isteği olduğu için size bir iyilik yapmayı teklif edebilir.
Toksik anne babalar çocuklarının yetişkin olduklarında bile doğru kararlar alabileceğine güvenmez, sürekli sorgular, yargılar ve kendi doğru bildiklerini empoze ederek çocuklarının hayatlarını kontrol etmeye çalışırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Toksik insan kime denir? Toksik insan, genellikle kendi başarısızlıklarını ve kendi mutsuzluklarını karşısındaki kişiyi ayna olarak görüp yansıtan kişidir… Çoğu zaman sadece bununla da yetinmez. Mutsuz etmek, üzmek, dibe çekmek için elinden ne geliyorsa yapar. Çıkarı için zarar vermekten de asla çekinmez.
Çocuğu yük olarak görür, baş belası ya da ayak bağı olarak algılayabilir. Kendi hayatını engelleyen, değersiz, bir birey değil de ezilmeyi hak eden işe yaramaz birşey olarak düşünebilir. Görüldüğü üzere narsist annenin çocuğunda “yük gibi hissetmek”, “değersizlik”, “beceriksizlik” gibi duygular yaygın görülür.
Narsisistik anne kızının eğitim ve fiziksel gereksinimlerine duyarlı ve özverili olabilir ama onu duygusal olarak yalnız bırakır. Kızının duygularını paylaştığı her durumda, kendi duygularından bahsederek onu susturur; konu dönüp dolaşıp yine anneye gelir.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
Baskıcı ve Otoriter Anne Baba Tutumu
Çocuğa ihtiyacı olan sevgi ve kabul gösterilmez. Böyle ailelerde yetişen çocuklar, zihinsel ve sosyal açıdan yetersizdirler. Genellikle olumsuz kişilik sergileyen bu aile çocuklarının arkadaş ilişkileri zayıftır.
Çocuğun kendi başına yapabileceği işler için fırsat tanımamak, 2 yaş döneminde çocuğu desteklememek (bu dönem özerkliğin oluştuğu yaştır ve anne bağımlılığı oluşmasının olasılığı fazladır), Çocuğa öz güven vermemek, Bakım verenden ayrılma (ayrışma) sürecinin olması gereken zamanda gerçekleşmemesi.
Toksik insanlar, ne yazık ki, değiştirilemezler.
Sonuç Olarak. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan insanlar başkalarını mutlu görmekten nefret ederler. Çünkü kendileri iç mutluluğu hissedemezler. Sizin mutluluğunuzun neden onlara karşı bir eylem olduğunu açıklamak için zihin büken sanrılara ve haklı çıkaran gerekçelere sahiplerdir.
Narsist bireyler yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğuna sahip kişilerdir.
İşte çocuklarının ihtiyaçlarını görmezden gelen, onlara koşulsuz sevgi ve duygusal destek sağlayamayan, kendi duygularını bencilce çocuğunun ihtiyaçlarının önünde tutan annelere narsist anne , bu çeşit bir ebeveynliğe de maternal narsizm adını veriyoruz.
Narsistik kişilerin en büyük özelliğinden birinin de en değer verdiği şeyi kaybetmekten korkmak olduğunu belirten Tarhan, “En değer verdiği şey, paraysa onu kaybetmekten korkarlar.
Başkalarının duygularını, isteklerini, ihtiyaçlarını okuyamaz, anlayamazlar. Karşısındaki bir insan ağlar neden ağladığını anlayamaz. Narsistik kişilere teflon adam deniliyor.
Toksik kadınlar genellikle çeşitli ailevi problemleri olan, anne baba da aldatma geçmişi yaşamış; bunları atlamamış, anne-babasından şiddet veya aile yakınlarından taciz görmüş bu sebeple genetik olarak muhtemel kişilik bozuklukları ortaya çıkmış şanssız bireylerdir.
Toksik ilişki, bir veya daha fazla kişinin duygusal, fiziksel veya psikolojik olarak zarar gördüğü, sağlıksız, zararlı ve dengesiz bir ilişki türüdür.
Toksik iletişim, sadece dedikodu ve söylenti gibi sözel ifadeleri içer- memekte, aynı zamanda kişilerin birbirlerine karşı gerçekleştirdiği olumsuz ve yıkıcı davra- nışları da kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri