Mutlak haklar, hak sahibinin herkese karşı ileri sürebileceği haklar iken, nisbî haklar ise hakkın doğası gereği sadece belirli kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır. Üçüncü kişiler nispi hakkı ihlal edemezler.
Nispi haklar kendi içinde alacak hakkı, yenilik doğuran haklar ve borç ilişkisi dışındaki hukuki ilişkilerden doğan nispi haklar şeklinde sınıflandırılmaktadır. Alacak hakkı borç ilişkisi neticesinde doğmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
belirli bir kişiye veya kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. satış sözleşmesinden doğan mülkiyetin devrini isteme alacağı nispi haklara bir örnektir. nisbi haklar herkese karşı ileri sürülmez. bu haklar tapuya şerh edildiğinde mutlak hak sayılmaz, kuvvetlendirilmiş nisbi hak adını alır.
Mutlak Hak: Herkese karşı ileri sürülebilen, hak sahibine en geniş yektiler veren haklar. Yararlanma, kullanma, bulunma yetkisi verir. Sınırlı ayni haklar hak sahibine, mülkiyet hakkının verdiği yetkilerden birisini veya ikisini sağlayan haklardır. Bu haklar irtifak hakkı, rehin hakkı, taşınmaz yüküdür.
- Herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. - Kişinin yaşamsal varlığını ortaya koyan ve hiç kimsenin mahrum edilemeyeceği haklardır. - Mutlak haklara yapılan haksızlıklar için mahkemeler görevlendirilmiştir. - Mutlak haklar başka kişilere devir yapılamaz ve yahut da miras olarak başka kimselere bırakılamaz.
Nisbi kelimesi, göreceli anlamında kullanılan önemli sözcükler arasındadır. Göreceli ve birbirine göre anlamlarıyla kullanılması gereken bir sözcüktür.
Mirasçının tereke üzerindeki miras hakkı, mutlak bir haktır.
Bağımlı haklar ise feri yani bağımsız bir hakka bağlıdır. Örneğin; Faiz kefaleti rehin. Sahibine tek taraflı bir irade beyanıyla hukuki durumda değişiklik yaratma imkânı verir. Bu hakların kullanılmasıyla yeni bir hukuki ilişki doğar.
İnsan Hakları Dokunulamaz, Devredilemez ve Ertelenemez Bir Bütündür ve Evrenseldir! Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilişinin 66. yıldönümü.
Özel hukukun kapsamına giren hakların bir türü olarak fikrî haklar, malvarlığına ait mutlak haklardandır ve sahibine inhisari yetkiler tanır.
Yaşama hakkı, en temel haktır. Bu hak karşısında diğer haklar türev, ikincil haklar konumundadır. Diğer tüm hakların kullanımı ve varlığı bu hakka bağlıdır. Bu yönüyle yaşama hakkı mutlak bir haktır.
Aynî hak, sahibine eşya üzerinde doğrudan doğruya (vasıta sız) bir hak bahşettiği halde; şahsî hak, hak mevzuu üzerinde borç lu vasıtasıyla tesis edilebilir.
Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar.
Nisbi Butlan Nedir? Yapılan işlemin baştan beri sakatlık ve geçersizlik olmayıp, taraflarca yapılacak olan irade bildirimi sonrası hukuki sonuç doğurmasına ” nisbi butlan ” (göreceli hükümsüzlük) denir.
Nisbi haklar, özel hukukun altındaki mutlak haklar gibi özel bir hak olarak bilinir. Nisbi hakların, mutlak haklardan tek farkı; herkese karşı değil, belli bir kişiye ya da topluluğa karşı sürülen bir hak olmasıdır. Bu haklar özellikle borç alacak kişiler arasında ortaya çıkar.
İzafi ve nisbi: Hakikatta var olmayıp, varlığı bir şeye izafe veya nisbet edilerek ortaya çıkan, demektir.
Bunun dışında egemenlik hakları kapsamında olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alır. Aynı zamanda intifa hakkı bir egemenlik hakkı olmasından ötürü mutlak haklar sınıfında yer almaktadır.
Bağımsız Haklar : Bağımsız haklar, doğrudan doğruya sahip olunan haklardır. Yani bu hakları kullanmak için başka bir hakka sahip olmak gerekmez. Örneğin mülkiyet hakkı ve alacak hakkı bu tür haklardandır.
Zira üst hakkının sahibine yüklü taşınmaz üzerinde sağladığı yetkiler bir irtifak hakkı; inşaat üzerinde sağladığı yetkiler ise mülkiyet hakkıdır. Dolayısıyla üst hakkı içeriğinde bir sınırlı ayni hak bir de mutlak hak olmak üzere iki farklı hak bulundurmaktadır.
Alacak Hakkı, bir kişinin başka bir kişiye karşı sahip olduğu Kişisel bir Haktır. Ayni Hak sahibi, Eşya üzerindeki yetkilerini doğrudan doğruya kullanır. Oysa Alacak Hakkı, Hak Sahibine, sadece Borçludan bir Edimi yerine getirmesini talep hakkı verir.
Özel haklar kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından, yani özel hukuktan doğan haklardır. Özel hakları mahiyetlerine göre biri mutlak haklar, diğeri ise nisbi haklar olmak üzere başlıca iki kısma ayırırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri