Gerçek dostlar birbirlerinin iyi yönlerini kamçılar ve yüreklendirir. Ancak “arkadaşınız” sizi devamlı olarak birileri ile karşılaştırıyor ve kendinize güvenmediğiniz, yetersiz gördüğünüz durumları öne çıkarıyorsa toksik arkadaşlıktan bahsetmek söz konusu olabilir.
Alıp, verme konusunun karşılıklı ve eşit oranda yapılmaması, toksik arkadaşlık belirtileri arasında yer almaktadır. Sürekli olarak kendinden bahseden ve sizi dinlemeyen kişi arkadaşınız değildir. Sadece kendi hayatına odaklanan ve sizin hayatınızı umursamayan toksik ilişkileri yol yakınken sonlandırmanızda fayda var.
Peki toksik bir arkadaşlığı nasıl sonlandırabilirim? Cole, bir senaryoya bağlı kalmadan önce, hemen yanıt vermeyerek ve planları kibarca reddederek mesafe koymayı öneriyor. Bu arada unutmayın: Aradaki arkadaşlık ilişkisinden artık hazzetmeme hissi karşılıklı olabilir!
Arkadaşlık ilişkileriyle birey iletişim becerisini geliştirir, sosyal beceriler edinir, uyum gösterir, paylaşmayı öğrenir. Arkadaşlık sayesinde birey herkesin aynı olmadığını, kişiler arasında farklar olduğunu öğrenir. Bu farklılıklar karakteristik, kültürel, ailevi, ekonomik, bilişsel ve duygusal yönlerden olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sağlıklı arkadaşlık kurabilmek için dürüst, nazik, anlayışlı, destekleyici ve pozitif davranmak gerekir. Biraz daha açmam gerekirse arkadaşınızın gelişmesini, mutluluklarını, zorluklarını, başarılarını paylaşmalı ve size ihtiyaç duyduğunda yanında olmalısınız.
[1] Kişi kiminle arkadaşlık ederse ondan etkilenir, huy kapar.
Yalan söylemeyen, dürüst olan, arkadaşından aldığı herhangi bir şeyi zamanında geri veren, hatalıysa özür dilemeyi bilen, çalışkan ve sabırlı olan, anlayışlı olan kişiler olmak önemlidir. Bu sayede iyi davranışları bulunan kişilerle arkadaşlıklar kurulmuş olur.
Arkadaşlık;birbirine yardım etmek, muhabbet etmek, paylaşmak, birbirini dinlemek, birbirine güç vermek, birbiriniz için var olmak, farklı fikir ve kültürlerden olunsa da birbirinizi olduğunuz gibi kabul etmek... gibi daha birçok anlam içerir.
Toksik ilişki sözü ilk olarak 1995 yılında Lilian Glass tarafından tanımlandı. Ona göre toksik ilişki demek kişilerin birbirini desteklemediği aksine birbirlerini baltalamaya çalıştığı, rekabetin, çatışmanın ve uyum eksikliğinin olduğu herhangi bir ilişki demektir.
Toksik insan kime denir? Toksik insan, genellikle kendi başarısızlıklarını ve kendi mutsuzluklarını karşısındaki kişiyi ayna olarak görüp yansıtan kişidir… Çoğu zaman sadece bununla da yetinmez. Mutsuz etmek, üzmek, dibe çekmek için elinden ne geliyorsa yapar. Çıkarı için zarar vermekten de asla çekinmez.
İlişkide anlaşılmadığını hissetmek, saygısızlık, aldatmalar, tercihleri küçümseme, karşı tarafı kontrol edici davranışlar, birbirine destek olmama, duyguları bastırmak zorunda kalmak birçok özellik toksik ilişkilerin dinamiklerindendir.
Gerçek dost, arkadaşının TEPE LAMBASI dünyada da ahirette de mutlu olmasını hedefler. Gerektiğinde dürüst ve açık konuşup, varsa ona imani yönden hata ve eksiklerini hatırlatır, öğütle uyarır. Kişiyi ahireti için uyaran insan gerçek anlamda samimi bir dosttur.
Dost, konuşmadan da anlaşabildiğiniz kişidir. Dost, asla yarı yolda bırakmaz. Dost, başarınızı kendi başarısı gibi görür, başarısızlığınızda teselli eder ve yeniden başlamanız için motive eder. Siz ondan uzaklaşsanız da o sizi fark ettirmeden izler ve tehlikelerden korumaya çalışır.
Gerçek dostluk: hiç bir çıkar olmadan, bize el veren, destek olan, sahip çıkan kişilerle olan dostluğumuzdur. Gerçek dostluk, koşullu bir arkadaşlık değildir, maddi ilişkilerin söz konusu olduğu ve gündemi belirlediği bir ilişki hiç değildir.
Arkadaşlık, bireye aidiyet duygusu verir, yardım ve destek almasını sağlar, değerlilik duygusu kazandırır, kişiliği destekler, başkalarına yardım etme fırsatı sağlar. Arkadaşlık ilişkileri toplumsal ilişkilere öncülük edecek, toplumsal becerilerin kazanılmasında önemli rol oynayacaktır.
Arkadaşlık Neden Önemlidir? Aidiyet duygusu, değer görme hissi kazanımına ve özgüveninin gelişimine yardım eder. Aynı dönemi ve aynı sorunları paylaşan insanlarla birlikte ol- mak güven ve rahatlık hissi verir. Diğerlerinin yaşantıları onlar için önemli bir bilgi kaynağıdır.
Bireyin sosyal çevresini oluşturan arkadaşlar onun kim olduğunun göstergesi olarak görülür. Bir insanı tanımada ve tanımlamada arkadaş önemli bir göstergedir. Genel olarak arkadaşlık, bireyin sosyal yönlerini geliştirmekte ve bulunduğu sosyal çevreye uyum göstermesini kolaylaştırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri