bunun yanında de ilaçlı tomografi çekilen kişiye karşı dikkatli olunmalı ve olduğunca radyasyon bölgelerinden uzak durulmalıdır.
Radyasyon göl ve akarsu balıklarına da geçebiliyor. Radyasyondan zarar görmemek için bu tür tehlikenin önceden tahmin edildiği durumlarda, insanların radyasyon kaynağından hızla uzaklaştırılması gerekiyor. Radyasyonun yayılmış olduğu durumlarda ise insanların dışarı çıkmaması öneriliyor.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
İlaçlı tomografi çekiminin ardından hasta bir süre gözlem altında tutulmaktadır. Hastaya damar veya ağız yolundan verilen ilacın idrar yoluyla atılması beklenir. Bu esnada hasta radyoloji doktoru tarafından gözlemlenir.
Çekimden yaklaşık 6 saat önce yemek yemeyen ve en az 4 saat öncesine kadar su içmeyen hasta, bir kabin içerisinde, görüntülenecek bölümdeki kıyafetlerini ya da tüm giysilerini ve takılarını çıkartarak hastane önlüğü giyer. Bu noktada alyans, gözlük, takma diş, toka gibi tüm metal nesnelerin çıkarılması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Bilgisayarlı Tomografi Ne Kadar Sürer? Genel olarak bir BT taraması için 1 saat planlanması gerekir. Bu zamanın çoğu hazırlık içindir. Taramanın kendisi 10 ila 30 dakika veya daha az sürer.
Bir tomografi 442 röntgene bedel
Bir tomografinin 442 röntgene bedel olduğunu belirten uzmanlar, tomografi çektiren insanların vücutlarında biriken radyasyonun II. Dünya savaşında Hiroşima'ya atılan atom bombasından kurtulanlarla eş değerdir.
Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür. Ayrıca düşük olasılık olsa da hastalarda yan etki olarak boğazda ya da vücudun başka bölgelerinde şişkinlik, böbrek sorunları ve nefes darlığı görülebilir.
Yeni nesil bilgisayarlı tomografi sayesinde yayılan radyasyon oldukça azdır ancak hamileler ve emziren anneler için önerilmemektedir. İlaçlı tomografi sırasında verilen kontrast madde alerji yapabilir.
Radyasyon vücutta birikmez. Aldığınız radyasyon, genellikle radyasyon yayılımı bittikten sonra, 1 saniyeden kısa bir süre içinde yok olur. Ancak bu süre zarfında vücudunuz zarar görebilir ve yüksek doz radyasyona uzun süre maruz kalmanız halinde sağlığınız zarar görebilir.
tıbbi cihazlardan röntgen (direkt grafi), floroskopi (yemek borusu-mide- ince bağırsak ve kalın bağırsak görüntüleme), mammografi, bilgisayarlı tomografi ve anjiyografi cihazları çalışır durumda iken çevreye iyonizan (yüksek enerjili) radyasyon yayarlar.
BANYO RADYASYON ETKİSİNİ AZALTIYOR
Radyasyona maruz kalmış bir kişinin hemen buhar banyolarında duş almasının etkiyi azaltacağını söyleyen Prof. Tülay Engizek, tehlikeyi hissettiğimiz ortamdan hemen uzaklaşmamız gerektiğini belirtti.
Tomografi sonrası radyasyon dışkı ve idrar ile vücudun dışına atılır. Tomografiyi günde 10 kez yapmadığınız sürece korkmanıza gerek yok. Vücudunuz dışkı ve idrarla dışarı atacaktır.
Özellikle göz en fazla etkilenen organ olup, görme zayıflığı, katarakt ve göz uyumunun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Deri ise, radyasyona karşı daha dayanıklıdır.
İlaçlı tomografi vücuda enjekte edilen kontrast madde yardımı ile vücudun görüntülenmesi işlemine verilen addır. Bu kontrast madde birtakım yan etkilere neden olabilir. Öncelikle hasta kontrast maddeyi dama yoluyla aldıktan sonra kola yayılan bir sıcaklık hissi ile ağızda metalik bir tat alabilir.
Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Size içmeniz için ilaçlı su (kontrast madde) verilecektir. Buna ek olarak, randevunuzdan 4 saat öncesinden itibaren yemek yemeyin ve bir şey içmeyin. Çok fazla olmamakla birlikte su içebilirsiniz Eğer ilaç kullanıyorsanız alabilirsiniz.
Batın tomografisi öncesi hastaların karınlarının aç olması gerekir ve hastalar metal eşyaları üzerinde bulundurmamalıdır. Tomografi cihazı çekim yapılacak olan bölgeye yani karın bölgesine doğru yöneltilerek çekim işlemi yapılmaktadır.
Her iki tarama türü de benzer kullanım alanlarına sahiptir. Ancak görüntüleri farklı şekilde üretmeleri temel farklılıklarından biridir. Bilgisayarlı tomografi uygulamasında x-ışını kullanılırken, emar taramasında radyo dalgaları ve manyetik alan kullanılmaktadır.
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
İlaçlı bt için hastaya damar yolu ile kontrast sıvısı tatbik edilir. Beyin tomografisi çekimi için hastanın üzerindeki eşyalar çıkartılır. Duruma göre mevcut elbiseleri yerine hastane elbisesi giydirilir.
Damar yoluyla ilaç kullanılması gereken tetkiklerde hastanın aç olması ve bu durumda tetkikten önce 4-6 saat aç olması önem taşır. Bu durumda çekimden en az 6 saat yemek yemeyen ve en az 4 saat önce su içmeyen hasta uygun koşullarla ilaçlı tomografiye alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri