Ton balığı yüksek protein ve düşük yağ içeriğine sahiptir. Somon daha nemli bir dokuya sahiptir ve daha yağlıdır. Sağlık sitesi healthline 85 gramlık somon, çiftlik somon ve ton balığının besin değerlerini şu şekilde kıyaslıyor: Somon daha yağlı bir balıktır ve bu yüzden ton balığına göre kalorisi daha yüksektir.
Mümkünse tüketeceğiniz bu balığın cinsi yağlı balık olması,protein miktarının fazla olması ve ton balığının yüksek tuz ve civa içeriği sebebiyle somon olmalıdır. Ancak somon bulamadığınız zamanlarda ton balığı da pratikliği açısından iyi bir seçenek olacaktır.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad. Metne bakınız. Çok hızlı yüzerler. Kendinden küçük balıkları avlar.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur. Boyu 140 cm ve ağırlığı 60,3 kiloya varabilir.
Yağlı balık olarak sınıflandırılan, somon balığı, yüksek protein, yüksek omega-3 yağ asid'leri ve yüksek D vitamini içeriği nedeniyle sağlıklı olarak kabul edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Somon balığı, cilt dostu besinler arasında yer alır. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor, demir, selenyum, A, B, D vitaminleri ve omega 3 sayesinde hem cilt hem de saç sağlığını korur. Antienflamatuar etkisiyle birlikte cildin erkenden yaşlanmasına karşı koyar.
Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balık türlerinin barındırdığı Omega-3 yağ asitleri de diğer balıklara oranla daha fazladır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün de bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında sıraladığı konserve ton balığı, düşük kalorisinin aksine yüksek Omega-3, protein ve mineralleriyle karşımıza çıkıyor. Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda.
Atlantik ve Hint Okyanusu'nun tertemiz denizlerinden sofralara gelen ton balığı, çiftlik balıklarına oranla, bağışıklığı destekleyen Omega-3, protein, vitamin ve minerallere çok daha yüksek miktarda sahip olan bir balık. Günlük 100 ila 300 gram ton balığı tüketimiyle, gerekli Omega-3 ihtiyacı kolayca karşılanabiliyor.
Ton balığı yemek kilo aldırmaz. Bu yüzden diyet programlarında oldukça fazla tercih edilen bir besin olarak bilinmektedir. Ton balığı aynı zamanda tok tutucu özelliği bulunan bir yiyecek olarak bilinmektedir. Ton balığını taze, hazır, light veya zeytinyağlı olması fark etmeden diyet sırasında afiyetle tüketebilirsiniz.
Plinius'un ifadesine göre palamut balığı ancak belli büyüklüğe ulaştıktan sonra ton balığı adını almaktadır. Yani ona göre, ton balığı ile palamut aynı balıktır. Gerçekte, her iki balık ayrı familyadandır!
Ton balığının civa içeriği bebeğin sinir sistemi üzerinde hasar yaratabilir gelişimini engelleyebilir. Hamile ve gebeler dikkatli kullanmalı, peki ton balığı bebeklere verilir mi sorusu akla gelir. Bir yaşına kadar bebeklere balık verilmesi uzmanlar tarafından pek önerilmez.
Dardanel, 1984 yılında Niyazi Önen tarafından Türkiye'nin ilk konserve ton balığı üreticisi kuruldu. Şirket, adını Çanakkale Boğazı'nın antik dönemdeki ismi olan Dardanelya'dan almaktadır. Şirket, 1994 yılından bu yana Borsa İstanbul'da işlem görmektedir.
YAŞADIKLARI ÇEVREYE GÖRE BALIKLAR
Tatlı Su: İç sularımız ve akarsularda yaşayan alabalık, sazan, turna, somon, yayın vb. balıklardır. Tatlı su balıkları, deniz balıklarına oranla daha az lezzetlidir. bunun için, lezzetli oldukları zamanları bilmek ve ona göre kullanmak gerekir.
Taze somon balığı nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı balığın gözlerinin parlaklığından geçer. Gözleri parlak ve göz bebekleri koyu bir renge sahip olan somon balıkları tazeliğini gösterir. Somon balığı bayatlamaya başladığında göz rengi matlaşır. Taze somonun rengi pembe veya turuncu renge sahip olur.
Özelikle omega 3 bakımından çok zengin olan somon balığı kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile hem besleyici, hem de doyurucu bir deniz ürünüdür.
Konserve fabrikasında, balıklar yıkanır, kafaları çıkarılır. Daha sonra balıklar, kızartılarak veya buharda pişirilerek pişirilir, daha sonra kurutulur.
Dardanel ton balıklarında ağır metal/cıva riski bulunmaz. Tertemiz okyanuslarda doğal avcılık ile yakalanan balıklar ülkeye giriş yaparken ağır metal (cıva, kurşun, kadmiyum) analizlerine tabii tutulur.
Konservesi açılmamış ton balıkları kuru ve serin yerlerde 1-5 sene saklanabilir. Konservesini açtığının ton balığını saklamak içinse dondurup kapalı ve hava geçirmek bir kapta derin dondurucuya koyulabilir ve burada 3 aya kadar dayanabilir. Buzdolabına koyduğunuzda ise 3-4 gün daha dayanabilmektedir.
Ton balığı konserve edilmeden önce genellikle pişirme işleminden geçer. Bu yüzden konserve ton balığının pişirilmesine gerek yoktur. Ton balığının en yaygın tüketimi sandviç yapımında kullanmaktır.
Özellikle sıcak yaz günlerinde öğün alternatifi olarak veya çay saati menülerine, akşam yemeği için meze niyetine tercih edebilirsiniz.
Konserve ton balığını taze hali ile tüketmek daha doğrudur çünkü pek çok konserve balığı konserve edilmeden önce pişirme işleminden geçmektedir. Yani bu, kutudan çıkardığınız gibi doğrudan tüketebileceğiniz anlamına gelir.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri