Kazazedenin soluk alıp almadığını anlamak için başını geriye doğru iterek kulağımızı ağızına yaklaştırarak soluk sesi dinlenir. Ses duyulmuyor, nefes sıcaklığı hissedilmiyor, göz bebekleri büyümüş ve ayrıca göğüs hareketleri de görülmüyor ise solunum durmuş demektir.
Solunumun durduğu en basit olarak hastanın göğüs hareketlerinden anlaşılır. Tam olarak emin olabilmek için bak – dinle – hisset metodunu kullanırız.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Nefes alamaz, Acı çeker, Ellerini boynuna götürür, Konuşamaz, Rengi morarmıştır, Bu durumda Heimlich Manevrası (Karına bası uygulama) yapılır.
Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacıolan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz ise bir süre sonra kalpdurması meydana gelir. Kalp durması: Bilinci kapalı kişide kalp atımının olmaması durumudur.
İlgili 37 soru bulundu
Solunumun geçici olarak durmasına apne denilmektedir. Genellikle uyku apnesi olarak bilinmektedir.
Solunumu durmuş kişiye, suni solunum yapılır. Suni solunum, ağızdan ağza ve ağızdan buruna olmak üzere iki şekilde uygulanabilir.
Apne: Solunumun, geçici bir süre durmasıdır. Kalıcı olarak solunumun durması solunum arresti olarak adlandırılır.
Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 sn Nasıl Verilir? : Güvenlik, kontrol ve olay yerinde hakimiyet sağlanır. Bilinç kontrolü yapıldıktan sonra bilinç yoksa 112 aratılır. Sıkan giysileri varsa açılır, ağzı açılıp bakılır. Görülen birşey varsa cımbız yöntemi ile eller de hastanın sıvılarına karşı korunarak alınır.
A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
Yaralı alnından bastırarak çeneden kaldırılır ve baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir. - Eğer yaralı olan kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir.
Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır.
Solunumu duran insanlara Temel Yaşam Desteği kapsamında öncelikle hava yolu açıklığı sağlanmalıdır. Sağlıklı solunum yapamayan hastaya yapay solunum desteği verilerek hayatta kalması amaçlanır. Kalbi duran hastalarda ise kalpten kan pompalanmasının sağlanması için dış kalp masajı yapılır.
Uyku apnesi, apne olarak da bilinir. Uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 20 saniye süreyle normal değerinin % 20'sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanabilir.
Solunum, iç ve dış solunum olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Akciğerlerde, kan ile atmosfer havası arasındaki O2 ve CO2 alışverişine dış solunum; (pulmoner solunum) kan ile doku hücreleri arasındaki O2 ve CO2 alışverişine ise iç solunum (doku solunumu) denir.
Diğer bir kritere göre ise gece boyunca yapılan ölçümlerde kan Oksijen doygunluğu: %85'in altına düşerse orta derecede, %60'ın altına düşerse ağır derecede uyku apnesi söz konusu olmaktadır.
Hayat kurtarmak için havayolunu açmak ve sonrasında kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlayarak dokulara yeterli düzeyde kan gitmesini sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
B-Solunumun değerlendirilmesi:
İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.
Kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir. Hasta alnından bastırarak çeneden kaldırılır. Baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir.
Uyku apne sendromu, uykuda solunum yollarının açık tutulamaması sonucu gelişen tıkanma ile kendini gösteren bir hastalıktır. Uyku apne sendromu olan hastalarda uykudayken sağlıklı insanlara göre solunum kaslarındaki oluşan gevşeme daha belirgin hale gelir ve solunum yolları yeterince açık tutulamaz.
Hyperpnea (hiperpne): Dakikadaki solunum sayısı ve derinliğinin artması ile belirgin solunum.
Hyperventilation syndrome- hiperventilasyon solunumu: Aşırı derecede uzun ve derin solunum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri