Tonoz, kemerin kendi düzleminde, dik doğrultusunda ötelenmesiyle oluşur. Yük taşıma prensibi kemerin yük taşıma prensibine benzemenin dışında kabuk özelliğine sahip olan tek eğrilikli yapı elemanıdır. Tonoz, kendi ağırlığı ve üzerindeki kaplama yüklerini taşır.
Tonoz; mimarlıkta kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır. Çoğunlukla tuğla ve harçla örülür ve alttan obruk, yarım silindir biçiminde görünür.
Tonoz bir kemerin içinde bulunduğu düzleme dik bir aks boyunca hareket ederek meydana getirdiği genellikle taş ve tuğladan oluşan örtü sistemidir. İlk örneklerine Mezopotamya ve Mısır'da rastlanılan tonoz birbirinden bağımsız kemerlerin sıra sıra dizilmesi ile ortaya çıkmıştır.
Tonoz Başlangıcı, Tonoz Kaburgası gibi bölümlerin yanı sıra; Beşik Tonoz, Çapraz Tonoz, Kaburgalı Tonoz, Aynalı Tonoz, Haçvari Tonoz gibi çeşitli tipleri mevcuttur.
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. Kalıcı derken her yanaşma-ayrılmada tekneye alınmayan, suda bırakılan sistemleri kast ediyoruz. Bizim sularda kullanılan 4 farklı sistem tonoz uygulaması var.
İlgili 43 soru bulundu
Tonoz çatı sistemleri, günümüzde süpermarketlerde, alışveriş merkezleri, hastane, apartman girişlerinde sıklıkla kullanılır. Müstakil evlerde de kullanımı görülmektedir. Hastane ve ibadethanelerde, iki yapıyı birbirine bağlayan ünitelerde çok sık karşılaşılır.
Kubbeli Tonoz Çatı: Kutsal yapılar için kullanılan modeldir. Kubbeli bir görünüme sahiptir. Ağ Tonoz: Ağ görünümünde yüzeyin kaplanmasıdır. Çapraz Tonoz Çatı: En çok kutsal mekânlarda kullanılan çatı çeşididir.
Mimarlık ofisi Ambrosi Etchegaray tarafından tasarlanan Volta House, Meksika'nın Oaxacan bölgesinde, turistik Puerto Escondido kasabasında bulunuyor. 120 metrekarelik dikdörtgen planlı ev, üç açık avlu ve üç tonozlu kapalı alan olmak üzere altı dikdörtgen alana bölünmüştür.
İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde sık olarak inşa edilmiştir. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kerpiç evlerin çatı kısmı huni şeklinde kubbelidir. Buna tonoz çatı denir.
Tonoz çatı yapısı itibariyle iki kenarı yapı cephelerine dayanan ve eyimli bir mahyaya sahip olan çatı türüdür. Estetik görünüşü ve işlevselliği sayesinde yaygın olarak kullanılmaktadir.
Beton tonoz sistemi dünyada en yaygın kullanılan kalıcı tonoz sistemleridir. Özel üretim tekniği sayesinde denizin derinliklerinde uzun yıllar sorunsuz olarak hizmet verebilirler. Beton tonozlar yumuşak zeminlerde zamanla dibe daha da gömülerek tutunma katsayılarını arttırmaktadırlar.
REVAK: Bir yapının önünde yeralan, bir uzun kenarıyla yapıya bitişik, diğer uzun kenarı boyunca sütunların taşıdığı bir kemer dizisiyle dışa açılan, üstü tonoz, kubbe ya da çatıyla örtülü önü açık mekanlara verilen ad.
7) Gotik Mimari
Avrupa'nın en ünlü kiliselerinden bazıları Gotik mimari tarzına sahiptir. Bu mimari tip, Fransa'da başladı ve daha sonra kıtaya uyarlandı. Bu tarzda, yükseklik ve ihtişam, sivri kemerler, Tonozlu tavanlar ve hafif ve havadar binalar göze çarpan detaylardır.
Türk Dil Kurumu, Rumca olan bu kelime ile alakalı olarak mimarlık alanında kullanılan, üzerleri tuğla ve harçla örtülen, yarım silindir şeklindeki tavan örtüsü açıklamasında bulunmaktadır.
Tonoz Çapası Dört Tırnaklı (5-250kg Arası)
Zincirden deniz üstüne halat alınarak tekne bağlamak için kullanabilir. Tonozların sağlamlığı ve bakımı sağlandığında en güvenli tekne bağlama yöntemlerinden birisidir . Tonoza bağlama en kolay ve sağlam yapılabilen bağlama yöntemlerindendir. Tonoz deniz dibine beton bir blok atılarak sabitlenir.
Kemer (Farsça: كمر ,kamar), mimarlıkta iki sütun veya ayağı birbirine üstten yarım çember, basık eğri, yonca yaprağı vb. biçimlerde bağlayan ve üzerine gelen duvar ağırlıklarını, iki yanındaki ayaklara bindiren tonoz bağlantıdır.
7.02.7. Saçaklar: Saçak genişliği maksimum (0.60) m.'dir. Saçak ucu seviyesi son kat döşeme seviyesidir. Saçak genişliği en fazla (0.60) m.'dir.
A.
Ahşap evler, sadece kırsal kesim meskenlerini oluşturmaz.
Aynalı tonoz çatı: Üst tabakasında, tonozun biçimine göre yer verilen düz plakadan oluşan ve dekoratif gaye ile kullanılan tonoz çatı modelidir. Silindir ve beşik tonoz çatı: Bir çemberin yarısına benzeyen görüntüsü ile oldukça şık ve en çok tercih edilen tonoz çatı modelidir.
Geleneksel mimaride sıkça kullanılan yarım silindir formunda örtü. Grekçe'deki tholostan (kubbe, yuvarlak yapı) Ortaçağ Rumcası ile Türkçe'ye aktarılan tonoz Osmanlı yapı teknolojisine ilişkin kayıtlarda bu şekliyle yerleşmiştir. Çoğunlukla dikdörtgen planlı mekânları örten üst yapı unsurudur.
Gelişigüzel atılan tonozlar hem kirlilik hem tehlike yaratıyor. Tonozlarını kaldırmayanlara verdiğimiz para cezaları 618 sayılı Limanlar Kanunu'na göre 750 ila 25 bin lira arasında değişiyor. Liman Başkanlığı'na müracaat edenlerin, inceleme yapıldıktan sonra uygun yerlere tonoz atmalarına izin veriyoruz.
Gotik mimari sanatı Avrupa'nın kuzeyinde 16. yüzyılın başlangıcına kadar sürmüştür. Gotik mimarinin başlıca özellikleri sivri kemerler, kaburgalı tonozlar, gül pencereler, kuleler ve uçan payandalar ile aşırı derecede yüksek görünümlü yapılar olarak sayılabilir.
Gotik mimari tarzını yansıtan yapılara bakıldığında ilk dikkat çeken detaylar kaburgalı tonozlar, sivri kemerler, gül pencereler ve uçan payandalar olmaktadır. Ayrıca Gotik akımın en önemli özelliklerinden biri yapıların uzunlamasına büyümesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri