Ağrı kesici şuruplarla çoğunlukla giderilirler. Ameliyat sonrasında soğuk ve yumuşak gıdalardan başlayıp ılık ve katı gıdalara geçiş şeklinde bir diyet uygulanır. İlk 3 gün soğuk süt, dondurma, muhallebi, tanesiz çorba ve meyve suyu gibi sulu gıda önerilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Bademcik küçültme, bademciklerin cerrahi olarak küçültülmesidir. Genellikle büyük bademciklerden kaynaklanan sorunlar, kronik bademcik iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır. Bu işlem sırasında, bademciklerin büyümüş olan kısımları buharlaştırma metoduyla (koblasyon tekniği) küçültülür.
Ameliyat sonrasında herhangi bir kilo alma durumu yaşanmamaktadır. Bademcik ameliyatının hormonal bir değişimle ilişkisi bulunmamaktadır. Doktorlar genellikle kişinin ihtiyacına göre ağrı kesici ilaçlar reçete eder.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
İlgili 17 soru bulundu
Bademciğin alınmadığı, sadece küçültüldüğü ameliyatların ardından şiddetli boğaz ağrısı olmaz. Genellikle bu durumlarda yutma ve beslenme bozulmaz. Bu nedenle özellikle küçük çocuklarda ağrısız bir operasyon olduğu için bademcik küçültme ameliyatı çoğu zaman tercih edilir.
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Hayır. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Bademcik ameliyatından sonra hastaların boğaz ağrısı yaşamaları normaldir. Boğaz ağrısı şikayetleri ise yaşa bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatların hemen hemen hepsinde yara yeri dikiş ile kapatılır.
Bu noktada ameliyatsız bademcik tedavisi olarak bilinen plasma ile 1998 yılında bu yana devam eden bir tedavi yöntemidir. Isı ile yapılan işlemler koter ya da lazer kadar yüksek sıcaklıklarda olmaması birçok hastanın daha rahat bir şekilde bunu tercih etmesine olanak tanıyor.
Ayrıca geniz etinin ve bademciklerin kronik olarak normalden büyük olması çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir. Geniz eti ve bademciklerin kronik olarak normalden büyük olması çocuklarda yüz kemikleri, çene kemiği, sert damakta ve diş gelişiminde olumsuz etkileri olabilir.
Bademcik büyümesi, hastalarda sık karşılaşılan bir durumdur. Bademciklerinde büyüme görülen hastalarda konuşma, yutkunma ya da solunumda zorlanma görülebildiği gibi bademciklerde de asimetri görülebilmektedir. Bu hastaların ilerleyen zamanda uyku apnesi veya horlama sorunu yaşama ihtimali oldukça yüksektir.
Kanama, ameliyat sonrası sıklıkla ilk 24 saat içinde ortaya çıkan primer kanama veya 24 saatten sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilen sekonder kanama şeklinde olabilir (2,5,6). Sekonder kanama nadir olup, ağırlıklı olarak ameliyat sonrası ilk 10 gün içinde görülmektedir (1,6).
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda boğazdaki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle ameliyat sonrasında alınan bademciklerin boyutu ile orantılı olarak ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzerek, kanama ihtimalini azaltır.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür. İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir.
Sık tekrarlayan bademcik iltihabı nedeniyle ameliyat kararı verilmesi için, son 1 yıl içinde yediden fazla, son iki yıl içinde her yıl beşten fazla veya son üç yıl içinde her yıl üçten fazla bademcik iltihabı geçirilmiş olması ve bu enfeksiyonların bir hekim tarafından belgelenmiş olması gerekir.
Bademcik ameliyatı sonrası konuşma genizden gelir ve bu 3 hafta kadar devam eder. Bademcik alındıktan sonra ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
Bademciklerin alınması ile iştah normal seviyesine gelmekte, bir miktar kilo artışı iştah artmasına bağlı olarak olabilmektedir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir ancak yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı nedeniyle çocuğun sıcı alımı kısıtlanabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve kış ayları ameliyat için daha doğru zamanlardır.
İyileşme süresi nedir? Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Operasyon Ne Kadar Sürer, Anestezi Verilir mi? Operasyon Genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 20 dk kadar sürmektedir. Çocuk ameliyathaneye inmeden önce sakinleştirici şurup verilir ve ameliyathaneye bu şekilde alınır. Sonrasında anestezi uygulanır ve operasyon gercekleştirilir.
Alınması halinde bakteri ve virüsler vücuda kolaylıkla yerleşip tahribata uğratabilir. Önemli antikorlar üreten bademcikler dışarıdan vücuda girmekte olan bakterileri hemen kapar ve bölgede tutar. Bu durumda da kişilerde bademcik şişmesi sorunu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri