Yeşil mercimeği pişirmekte çok önemlidir. Pişirmede en iyi yol mercimekleri yıkadıktan sonra 48 saat suda bekletip, ıslatma suyunu döküp temiz su ile düdüklü tencerede pişirmektir.
Yeşil mercimeği pişirmeden önce mutlaka ayıklamanızı ve suda yıkamanızı öneririz. Hatta kullanacağınız kadar mercimeği bir gece öncesinden, üstünü 2 parmak geçecek kadar tuzlu suya koyup bekletin. Ertesi gün o suyunu döküp, temiz suyla yemeğini yapabilirsiniz.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Yeşil mercimeği pişirirken önemli olan bir nokta var o da bir gece önceden suya koyup ıslatmak ve pişirmeden önce süzüp sudan geçirmek. Bu sayede ağır gelmiyor ve gaz yapmıyor.
Öncelikle yeşil mercimekler pişirilmeden önce iyice ayıklanmalıdır. Sonrasında ise yeşil mercimek pişirilmeden önce yaklaşık 2 saat soğuk su içerisinde bekletilmelidir. Yeşil mercimeği ıslatmak pişme süresini de kısaltacaktır. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Yeşil mercimeğin haşlanması için geren en az süre 20 dakikadır en fazla ise 40 dakikadır. Yeşil Mercimek Tencerede ve Düdüklü Tencere de Ne Kadar Bir Sürede Haşlanır? Yeşil mercimek düdüklü tencerede 20 dakikada haşlanırken normal tencerede bu süre 40 dakikadır.
Bununla birlikte, ıslatmak ya da ıslatmamak tamamen kişisel bir seçimdir. Islatırsanız, pişirmeden 15 dakika ila 1 saat önce ılık suda bekletebilirsiniz. Ama, özellikle kırmızı, beyaz veya sarı mercimek gibi kabuksuz, hızlı pişirilen mercimek çeşitleri için buna hiç gerek yok.
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır. Böylece mercimek haşlanıp dağılmaz.
Salça da konulduktan sonra tuz ve baharatlar eklenir. Çorbaya fazla su konursa tadı kaçar, az su konursa tam pişme sağlanmaz ve dibi tutar. Karışıma, boyunu 3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Kaynayana kadar altı açık olacak şekilde, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişirilir.
Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.
Mercimek çorbasının içindeki ürün ve miktarlarına bağlı olarak değişebilir fakat ortalama 15 dakikada kaynama ve olur ve sonrasında kısık ateşte 15 dakika bekletilir. Mercimek çorbasının pişmesi ortalama 30 dakikadır.
Yeşil mercimek çorbalarının, salatalarının yapıldığı hemen hemen Türk mutfağında herkes tarafından pişirilen bir bakliyat türüdür. Sağlık açısından çok faydalı olan yeşil mercimeğin kaynama suyu genellikle dökülür.
Birçok bakliyatın türüne göre bu ıslatma süreleri değişiklik gösterse de genel olarak oda ısısından daha serin bir yerde yaklaşık 15-18 C derecede 24-48 saat kadar eğer yaz ise ekşime yapmaması için buz dolabının sebze kısmında 24 saat ıslatma fermente işlemi yapılmalıdır.
Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz. Son aşamada blender yerine sadece tülbent kullanarak süzerseniz de rengi sarı olacaktır.
Mercimek bir gece boyu su içinde ıslatılacak. Ardından bol su ile yıkanacak, süzülecek ve doğrudan yemek yapımında kullanılacak.
Çorbaya eklenen un, patates, havuç gibi malzemeler çorbaya daha fazla su eklenmesini gerektirir. Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor.
İstediğiniz kadar yeşil mercimeği bir süzgece koyup güzelce yıkayın. Daha sonra tencereye alın ve mercimeklerin üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave ederek orta ateşte ortalama 30 dakika haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımıyla süzün. Mercimeklerin hafif dişe gelecek gibi olması yeterlidir.
Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır. Soğan ve sarımsak yağda kavrulur ve üzerine salçası ilave edilir ve az daha kavrulur. Sonrasında tencereye alınan yeşil mercimeklerin üzerine kavrulan soğan ve salça ilave edilir.
Bir Internet sitesinde şöyle yazıyordu: “Mercimeği kaynattıktan sonra üzerindeki köpüklü su alınmazsa mercimek çorbası ishale sebep olabilmektedir. Özellikle de bebek ya da çocuklara ağır gelebileceği için çok fazla mercimek çorbası içirilmemesi gerekmektedir.
Bilinen net bir zararı bulunmasa da yeşil mercimek fazla tüketildiği zaman ishale neden olabilir. Ayrıca yeşil mercimek gazlı bir besin olduğu için fazla tüketildiğinde yaz problemi yaşamanıza da neden olabilir.
En az nohut ve kuru fasulye kadar sevilen bir bakliyat yeşil mercimek. Önceden suda bekletilen yeşil mercimeği, haşlayıp tarifinde yer alan diğer malzemelerle birlikte pişirebileceğiniz gibi suyunu süzdükten sonra haşlamadan da pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri