Bademcik ve geniz eti nedir? Adenoidler burnun gerisindeki nasofarenkse (geniz) yerleşen lenfoid dokudur. Tonsiller (bademcikler) ise boğazın her iki yanında yerleşen iki adet lenfoid dokudur.
Adenoidektomi veya Geniz Eti Ameliyatı, adenoid bezlerini çıkarmak için yapılan cerrahi bir operasyondur. Adenoidler vücudu virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olurken, bazen şişip büyüyebilir ve kronik olarak enfekte olabilir. Bu enfeksiyonlar, alerjilerden veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir.
Bademcikler, boğazın arkasında bulunan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan, lenf dokusu koleksiyonlarıdır. Boğazın girişinde ve her iki tarafında konumlanmaları sebebiyle, vücudun dış patojenlere karşı ilk savunma hattı olma özelliği taşır.
Bademcikler (tonsil) ve geniz eti (adenoid), vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan enfoid dokulardır. Tonsiller yutak girişinde, dil kökünün iki yanında, adenoid ise yutağın üst kısmında yani burun boşluğunun arka tarafındadır.
Pasif sigara içiciliği, yani anne babanın çocuğun yanında sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma yani enfeksiyonlar neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyür. Bu duruma geniz eti büyümesi (adenoid hipertrofi, adenoid vejetasyon) adı verilir.
İlgili 33 soru bulundu
Geniz eti yani adenoidler üzüm salkımına benzer dokulardır. Tek bir bütün halinde bir yapı değillerdir. Bu üzüm salkımına benzer dokunun büyümesi yani hipertrofi olması, hacim olarak genişlemesi anlamına gelmektedir. Hacim olarak genişleyen geniz eti yani adenoid, soluk almada güçlüğe neden olabilmektedir.
Geniz eti bademcik gibi bir lenf dokusu olduğu için mikrop veya virüs gibi hastalık etkeni vücuda girince onu karşılar. Mikropla karşılaşan lenf dokusu kızarır ve şişer. Bu döneme adenoidit (geniz eti iltihabı) denilir.
Çocuğunuz ağzını açtığında boğazın iki tarafında gördüğünüz küçük oval şekilli yapılar bademciklerdir. Geniz eti (adenoid) ise, aynı sistemin görünmeyen parçasıdır. Bademciklerin arkasında, küçük dilin üstünde yer alan bir bağışıklık sistemi dokusudur.
Tonsilit (bademcik iltihabı), boğazın her iki arka bölümünde iki oval şekilli doku yastığı olan bademciğin iltihaplanıp şişmesidir. Bademcik enfeksiyonu anlamına gelen tonsilit, bakteri ve virüslerin vücuda girmesiyle meydana gelir.
Tonsilit genelde virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tonsilitin en sık görülen sebeplerinden biri, boğaz enfeksiyonuna yol açan Streptococcus pyogenes adlı bir bakteri türüdür. Farklı tür bakteriler de tonsilite neden olabilir.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Tedavi. Viral bademcik iltihabında antibiyotik verilmez çünkü etkisizdir, ağrı kesici, ateş düşürücü parasetamol gibi sadece şikayetleri giderecek ilaçlar verilir. Eğer bağışıklık sistemi zayıf hastalarda viral enfeksiyon görüldüyse ikincil gelişebilecek bakteriyel enfeksiyondan korumak amaçlı antibiyotik verilebilir.
Doktorlar, bakteriyel bademcik iltihabını (strep boğaz) antibiyotik ilaçlarla tedavi eder. Antibiyotikler reçete gerektirir. Antibiyotikler genellikle yaklaşık 10 gün boyunca yolla oral (ağız yoluyla) alınır.
Ameliyatın kendisi yaklaşık 10-15 dakika sürer. Hastanın uyuması ve uyanması ile beraber toplam süre yaklaşık 45 dakikadır.
Zamanında müdahaleyle yüz şeklindeki değişiklikler kalıcı olmadan ortadan kaldırılabilmektedir. Geniz eti hastalıklarının tedavisinde ilk tercih ilaç tedavisidir. Sıvı kurutucu burun spreyi, şurup gibi ilaçlarla akıntının giderilmesi hedeflenir.
Adenoidektomi olarak adlandırılan geniz eti ameliyatı genellikle 1 ile 7 yaş arasındaki çocuklar için uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Geniz eti 7 yaşından itibaren doğal olarak küçülmeye başlar ve ergenlik döneminde neredeyse tamamen yok olur.
Antibiyotik kullanılması gerekmez. Beraberinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş veya öksürük var ise bunlara yönelik tedavi yapılır. Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir.
Virüs kaynaklı boğaz iltihaplanması bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Evde uygulanabilen istirahat etmek, sıvı tüketimini artırmak, bitki çayları tüketmek gibi yöntemlerle iyileşme süresi kısaltılabilir.
Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70'i virüs kaynaklıdır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen bademcik iltihabının sebep olduğu durumlardan biridir.
Geniz eti ameliyatı için yaş kriteri bulunmuyor. Çocukta, geniz eti dokusuna bağlı horlama, ağız açık nefes alma, uyurken yer değiştirme gibi belirtiler varsa büyüklüğüne bakılmaksızın alınması öneriliyor. 3 yaş öncesi ve 7 yaş sonrasında çok nadir görülen geniz eti büyümesi yaş ilerledikçe küçülüyor.
Bademcik ameliyatları riski oldukça düşük orandadır. İstatistiklerde 14.000 ameliyattan birinde anesteziye veya cerrahiye bağlı ciddi komplikasyon bildirilmektedir. Ameliyat sonrası ciddi kanama oranı 5/1000 gibi düşük orandadır.
Ameliyatlar genel anestezi ile yapılmakta ve hasta ameliyat esnasında hiç ağrı duymamaktadır. Ortalama 10 dakika süren bir ameliyattır, ağız içinden gerçekleştirilir ve görünen bir kesi veya dikiş uygulanmaz. Eğer gerekiyorsa aynı seansta kulaklara tüp takılması ya da bademcik ameliyatı ile birlikte yapılabilir.
Adenoid, burun gerisinde geniz bölgesinde yerleşmiş dokudur. Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalayıp, vücudun bunlarla savaşmasına yardımcı olan antikorları üretir. Çocuğunuzda, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı, allerji gibi nedenlerle adenoid dokusu büyüyebilir (Geniz Eti).
Adenoid ameliyatı, geniz etinin alınması veya küçültülmesi amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu operasyon genellikle çocuklarda sıkça uygulanır ve geniz eti büyümesine bağlı solunum problemlerini gidermeyi hedefler. Endoskopik yöntemler, geniz etinin küçültülmesi için minimal invaziv teknikler kullanarak yapılır.
Geniz eti nasıl tedavi edilir? Geniz eti semptomlarının minimal olduğu çocuklarda, herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Geniz eti şişmesini azaltmak için hekim tarafından burun spreyi önerilebilir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda ise antibiyotik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri