Tonoz sözlük anlamı, biçimi alttan içbükey olmak üzere taş ve tuğlayla örülmüş, yarım silindir biçiminde tavan örtüsü, bir kemerin aralıksız olarak devam etmesiyle oluşan örtü olarak tanımlanır. Mimaride tonoz, kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşan ve genellikle tavan örtüsü işlevi gören yapı parçasıdır.
Tonoz; mimarlıkta kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır. Çoğunlukla tuğla ve harçla örülür ve alttan obruk, yarım silindir biçiminde görünür.
Kubbeli Tonoz Çatı: Kutsal yapılar için kullanılan modeldir. Kubbeli bir görünüme sahiptir. Ağ Tonoz: Ağ görünümünde yüzeyin kaplanmasıdır. Çapraz Tonoz Çatı: En çok kutsal mekânlarda kullanılan çatı çeşididir.
Tonoz bir kemerin içinde bulunduğu düzleme dik bir aks boyunca hareket ederek meydana getirdiği genellikle taş ve tuğladan oluşan örtü sistemidir. İlk örneklerine Mezopotamya ve Mısır'da rastlanılan tonoz birbirinden bağımsız kemerlerin sıra sıra dizilmesi ile ortaya çıkmıştır.
Tonoz Çatı: Kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşan tonoz çatılar koridor şekli halini alan bir çatı sistemidir. Daha önceki dönemlerde tuğla, taş ve harçlarla yapılan tonoz çatılar günümüzde geliştirilerek yerini beton ve metal konstrüksiyonlara bırakmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Beton tonoz sistemi dünyada en yaygın kullanılan kalıcı tonoz sistemleridir. Özel üretim tekniği sayesinde denizin derinliklerinde uzun yıllar sorunsuz olarak hizmet verebilirler. Beton tonozlar yumuşak zeminlerde zamanla dibe daha da gömülerek tutunma katsayılarını arttırmaktadırlar.
Tonoz Başlangıcı, Tonoz Kaburgası gibi bölümlerin yanı sıra; Beşik Tonoz, Çapraz Tonoz, Kaburgalı Tonoz, Aynalı Tonoz, Haçvari Tonoz gibi çeşitli tipleri mevcuttur.
Kervansaraylar, saraylar, o dönemin hastaneleri ve ibadethaneleri, tonoz çatı sistemi ile inşa edilmiştir. Ortam sıcaklığını sabit tutmak için, tonoz çatı sistemleri tercih edilir. Tonoz çatı sistemleri, günümüzde süpermarketlerde, alışveriş merkezleri, hastane, apartman girişlerinde sıklıkla kullanılır.
İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde sık olarak inşa edilmiştir. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kerpiç evlerin çatı kısmı huni şeklinde kubbelidir. Buna tonoz çatı denir.
7) Gotik Mimari
Avrupa'nın en ünlü kiliselerinden bazıları Gotik mimari tarzına sahiptir. Bu mimari tip, Fransa'da başladı ve daha sonra kıtaya uyarlandı. Bu tarzda, yükseklik ve ihtişam, sivri kemerler, Tonozlu tavanlar ve hafif ve havadar binalar göze çarpan detaylardır.
Tonoz: Tavan örtüsü olarak açıklanabilecek, bir kemerden ya da birçok kemerin bir araya gelmesiyle oluşan mimari öğe. Taş, tuğla ya da beton kalıpla oluşturulan tonoz, tek bir döneme ait olmayıp her dönemde, camiler, kiliseler, medreseler, manastırlar, hamamlar ve benzeri pek çok mimari yapıda kullanılmıştır.
Tonozların yapısı kemer genişliğinin artırılarak devam ettirilmiş şeklidir. Tonozların yapımında kemerlerde olduğu gibi doğal yapı taşları ve tuğlalar kullanılır. Tonozlar üzerini örttükleri açıklığın planına bağlı olarak kesitleri düz (silindirik) konik ve kavisli olabilir.
Türk Dil Kurumu, Rumca olan bu kelime ile alakalı olarak mimarlık alanında kullanılan, üzerleri tuğla ve harçla örtülen, yarım silindir şeklindeki tavan örtüsü açıklamasında bulunmaktadır.
Tonoz Çapası Dört Tırnaklı (5-250kg Arası)
Kemer (Farsça: كمر ,kamar), mimarlıkta iki sütun veya ayağı birbirine üstten yarım çember, basık eğri, yonca yaprağı vb. biçimlerde bağlayan ve üzerine gelen duvar ağırlıklarını, iki yanındaki ayaklara bindiren tonoz bağlantıdır.
Tonozu gösteren şamandırayı teknenin baş kısmından teleskopik kanca (kakıç) ile yakalarsanız, çember şeklinde bir halat göreceksiniz. Teknenin baş kısmından kalınca bir halatı bu çemberden geçirdikten sonra halatın diğer ucunu tekrar tekneye bağlayarak tonoza bağlanmış olursunuz.
Çatılar binaların en önemli sistemlerinden birisidir. Birçok çatı çeşitleri arasından uygun çatının tipinin belirlenmesinde bulunduğu konum, kent coğrafisi ve iklimsel özelliklere bakılarak belirlenmelidir. Çatının taşıyıcı sistemi, konstrüksiyonu ve örtü malzemesi işi üstlenen yetkili mühendisin seçimine bağlıdır.
REVAK: Bir yapının önünde yeralan, bir uzun kenarıyla yapıya bitişik, diğer uzun kenarı boyunca sütunların taşıdığı bir kemer dizisiyle dışa açılan, üstü tonoz, kubbe ya da çatıyla örtülü önü açık mekanlara verilen ad.
Karşı dik kenarın, komşu dik kenara bölünmesi ve elde edilen sonucun 100 ile çarpılması çatının eğimini verecektir. Karşı dik kenar olarak ifade edilen kavram çatının mahya yüksekliği demektir. Komşu dik kenar olarak ifade edilen kavram ise mahyadan saçak uç kısma kadar olan yatay uzaklık anlamına gelmektedir.
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. Kalıcı derken her yanaşma-ayrılmada tekneye alınmayan, suda bırakılan sistemleri kast ediyoruz.
Beşik tonoz, kemer profiline göre yarım daire veya sivri kesitli olabilen tek bir eğriden oluşan tonoz türü. Genelde yarım daire kesitli, silindirik içbükey bir örtü oluşturacak şekilde kullanılır. En basit tonoz türü olan beşik tonoz, temelde yan yana koyulan kemerlerden ibarettir.
Nuova Rade 43441 Köpük ve galvanizli çelik çubuklu palamar-tonoz şamandırası, ankraj uygulanamayan yerlerde bağlama yapmak için kullanılır. Şamandıra gövdesi, bir boru bağlantısıyla güçlendirilmiş güçlü duvarlara sahiptir.
Zincirden deniz üstüne halat alınarak tekne bağlamak için kullanabilir. Tonozların sağlamlığı ve bakımı sağlandığında en güvenli tekne bağlama yöntemlerinden birisidir . Tonoza bağlama en kolay ve sağlam yapılabilen bağlama yöntemlerindendir. Tonoz deniz dibine beton bir blok atılarak sabitlenir.
Tonoz, kemerin kendi düzleminde, dik doğrultusunda ötelenmesiyle oluşur. Yük taşıma prensibi kemerin yük taşıma prensibine benzemenin dışında kabuk özelliğine sahip olan tek eğrilikli yapı elemanıdır. Tonoz, kendi ağırlığı ve üzerindeki kaplama yüklerini taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri