Tonyukuk (d. 640-650? - ö. 720-734?) Türk dili ve edebiyatının yazılı ilk eserlerinden biri. İki taştan oluşan yazıtın her bir taşında dört yüz bulunmakta, dolayısıyla sekiz yüzde Türk runik harfleriyle yazılmış toplam 62 satırlık Eski Türkçe metin yer almaktadır.
Bu yazıtın dil ve kültür değeri, Köktürkçenin, dolasıyla Köktürkçeden türeyen bütün Türk lehçe ve şivelerinin ilk belgelerinden biri olmasıdır.
Kül Tigin Yazıtı'nın 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı'nın 735 yılında ve Tonyukuk Yazıtı'nın ise 716 yılında yazıldığı bilinmektedir. Orhun Kitabeleri'nin yazımında Türkler'in bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi kullanılmıştır.
Yazıt,734 yılında ölen Bilge Kağan anısına, 735 yılında oğlu Tenri Kağan tarafından dikilmiştir. Yazıt, Bilge Kağan'ın yeğeni Yollug Tigin tarafından yazılmıştır. Çince kitabenin altından Türkçe kitabe devam etmektedir.
Bilge Tonyukuk'un “Boyla Baga Tarkan” ve “Apa Tarkan” unvanlarından da söz edilmektedir. Çeşitli ad ve unvanlar alan Bilge Tonyukuk Çin'de doğmuş ve ömrünün önemli bir kısmını orada geçirmiştir. Daha sonra Türklerin bağımsız olarak varlığını sürdürdüğü bozkır çevresine gelmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Bilge Tonyukuk Çin'de doğmasına ve Çin'de yetişmesine rağmen Türk benliğini kaybetmemiş bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmaktadır. II. Göktürk Devleti'nde Kutlug İlteriş Kağan, Kapgan Kağan ve Bilge Kağan ile çalışmış, Türk devlet ve milletine büyük hizmet etmiş bir şahsiyettir.
Tonyukuk Yazıtları ya da uluslararası literatürdeki adıyla Bain Tsokto Yazıtları, Orhun Irmağı vadisinde 8. yüzyılda yazılıp dikilmiş olan Göktürk Yazıtlarından birisidir.
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türkleri'nin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır.
Göktürk Kitabeleri (Orhun Yazıtları) Türk yazı dilinin Eski Türkçe Dönemi'ne ait yazılı ürünleridir. Bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Sertkaya (2012) daha sonraki bir makalesinde ise bu ibarenin Tonyukuk mu, yoksa Tunyukuk mu okunması gerektiği sorusuna şöyle cevap veriyor: “Sahasına ve bölgesine göre ikisi de doğrudur.
Bu yüzden de öğrenmesi oldukça kolay olan bu alfabe çocuk yaşta ve erginken kolaylıkla kavranabilir. Bu alfabenin öğrenmesi sürecinin 2 ile 7 gün arası olduğu tahmin edilmekte. Öğrenmenin kolaylığından bahsetmişken hemen bir kelime ile örnekleyelim.
Tarih. Göktürkçe, 552-744 yılları arasında Moğolistan'da yaşayan Göktürkler'in (Tukyular) yazdığı alfabedir.
UyanTürk - 𐰸𐰆𐰺𐰴𐰢𐰑𐰢𐰕: 𐰾𐰇𐰭𐰾𐰓𐰢𐰕: "Korkmadık. Savaştık.''... | Facebook.
Orhun, Göktürk ya da Köktürk alfabesi, Göktürkler ve diğer erken dönem Türk kağanlıkları tarafından kullanılmış, Türk dillerinin yazılması için kullanılmış ilk yazı sistemlerinden biridir. Alfabe, 4'ü ünlü olmak üzere 38 damga (harf) içermektedir. Ongin Yazıtı'nda Bumin Kağan'a ithaf edilen bir satır.
Ulan Batur. Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde Moğolistan'ın Ötüken bölgesinde yürütülen bilimsel kazı çalışmaları sonucunda Göktürk Devleti'nin hükümdarları Bilge Kağan ve Kül Tigin'in babası İlteriş Kağan'ın külliyesi ile yazıtı keşfedildi.
Bugünkü Moğolistan'ın sınırları içinde bulunan Orhun Yazıtları, Türk dilinin bilinen ilk yazılı metinleridir. Bu nedenle bu metinler çağdaş Türk yazı dillerinde de ilk metin olarak ele alınmaktadır.
Göktürk Yazıtları (Orhun Abideleri), Göktürklerin ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma, yazılı, dikilitaşlardır. Kültigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk adına dikilen bu anıtlar konu ve dil bakımından önemli eserlerdir. Abidelerin yazarı Yollug Tigin'dir. Doğu Göktürk tarihi ile ilgili bilgiler içerir.
Bilge Kağan (Eski Türkçe: , Çince: 阿史那 默棘連), pinyin: píqié kěhàn; d. 683 ya da 684 - ö. 25 Kasım 734), İkinci Göktürk Devleti'nin kağanıdır.
Özet. Moğolistan'ın başkenti Ulaan Batar'ın yaklaşık 450 km. batısında, Koşo-Sadam bölgesinde yer alan Orhun vadisi, II. Göktürk Kağanlığı'nın en önemli iki idarecesine ait olan, Bilge Kağan ve Kül Tigin Anıt Mezar Külliyeleri'ne ev sahipliği yapmaktadır.
Oğuz Kağan ya da Oğuz Han, Türk ve Altay mitolojisinde Oğuz Türklerinin atası. Uğuz Han, Uz Han veya Oğur (Ogur, Ugur) Han olarak da bilinir.
682-691 yılları arasına ait olduğu düşünülür. Kimi görüşlere göre Çoyr yazıtı, Türkler'e ait en eski metinler olarak kabul edilen Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtlarından daha eski olup; Türkçenin tarihlendirilen en eski yazıtıdır.
Tonyukuk âbideleri, Köl Tigin ve Bilge Kagan âbidelerinden bazı hususlarda ayrılmaktadır. Bu hususları şöyle sıralayabiliriz. a) Şekil hususiyeti olarak: Köl Tigin ve Bilge Kagan âbideleri tek taş olarak, Tonyukuk âbideleri ise iki taş olarak dikilmiştir.
Bu anıt, Baykal Gölü'nün güneyinde Koşo Çaydam gölü yakınındadır. Mermer üzerinde Göktürk yazısıyla "Kültigin koyun yılında 17. günde uçtu" diye yazar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri