Bilge Tonyukuk'un “Boyla Baga Tarkan” ve “Apa Tarkan” unvanlarından da söz edilmektedir. Çeşitli ad ve unvanlar alan Bilge Tonyukuk Çin'de doğmuş ve ömrünün önemli bir kısmını orada geçirmiştir. Daha sonra Türklerin bağımsız olarak varlığını sürdürdüğü bozkır çevresine gelmiştir.
Bilge Tonyukuk Çin'de doğmasına ve Çin'de yetişmesine rağmen Türk benliğini kaybetmemiş bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmaktadır. II. Göktürk Devleti'nde Kutlug İlteriş Kağan, Kapgan Kağan ve Bilge Kağan ile çalışmış, Türk devlet ve milletine büyük hizmet etmiş bir şahsiyettir.
Bu yazıtın dil ve kültür değeri, Köktürkçenin, dolasıyla Köktürkçeden türeyen bütün Türk lehçe ve şivelerinin ilk belgelerinden biri olmasıdır.
Tonyukuk Yazıtları ya da uluslararası literatürdeki adıyla Bain Tsokto Yazıtları, Orhun Irmağı vadisinde 8. yüzyılda yazılıp dikilmiş olan Göktürk Yazıtlarından birisidir.
Orhun Yazıtları
Türk budun tabgaçka körür erti." (Bilge Tonyukuk ben kendim, Tabgaç ilinde doğdum. Türk budunu Tabgaç'a bağlı idi.) Orhun yazıtları Bilge Kağan ve Kül tigin dışında aslında genelde hakanlar için yazılması gerekenden farklı olarak bir siyasi kişi olan Tonyukuk hakkında da dikilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
682-691 yılları arasına ait olduğu düşünülür. Kimi görüşlere göre Çoyr yazıtı, Türkler'e ait en eski metinler olarak kabul edilen Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtlarından daha eski olup; Türkçenin tarihlendirilen en eski yazıtıdır.
Sertkaya (2012) daha sonraki bir makalesinde ise bu ibarenin Tonyukuk mu, yoksa Tunyukuk mu okunması gerektiği sorusuna şöyle cevap veriyor: “Sahasına ve bölgesine göre ikisi de doğrudur.
UyanTürk - 𐰸𐰆𐰺𐰴𐰢𐰑𐰢𐰕: 𐰾𐰇𐰭𐰾𐰓𐰢𐰕: "Korkmadık. Savaştık.''... | Facebook.
Köktürk Kağanı Bilge Kağan ve kardeşi Költigin için dikilen yazıtlar ile İlteriş Kağan'dan itibaren devlet adamı olan Tonyukuk adına dikilen yazıt, Köktürk alfabesi ile yazılmış yazıtlar arasında en büyük ve en az tahribata uğrayanlardır.
Tonyukuk İyi bir stratejist ve taktik ustası olmasından ötürü, batılı Türkologlar onun için “Türkler'in Bismarc'ı” ifadesini kullanır.
İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı (Çince: 後突厥/后突厥, pinyin: Hou Tūjué veya 突厥第二汗國; 681 - 744), Çin egemenliğine giren Göktürkler (Doğu Göktürk Kağanlığı) Kutluk Kağan zamanında yeniden bağımsızlığına kavuştu. Bu yüzden bu devlete "Kutluk Devleti" de denir.
Bilge Tonyukuk'un “Boyla Baga Tarkan” ve “Apa Tarkan” unvanlarından da söz edilmektedir. Çeşitli ad ve unvanlar alan Bilge Tonyukuk Çin'de doğmuş ve ömrünün önemli bir kısmını orada geçirmiştir.
Orhun yazıtları Türkçenin tarihsel süreçteki gramer yapısı ve bu yapının değişimiyle ilgili bilgiler verdiği gibi Türklerin devlet anlayışı ile yönetimi, kültürel ögeleri, komşuları ile soydaşlarıyla olan ilişkileri ve sosyal yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler içermektedir.
Bu yüzden de öğrenmesi oldukça kolay olan bu alfabe çocuk yaşta ve erginken kolaylıkla kavranabilir. Bu alfabenin öğrenmesi sürecinin 2 ile 7 gün arası olduğu tahmin edilmekte. Öğrenmenin kolaylığından bahsetmişken hemen bir kelime ile örnekleyelim.
bilge tonyukuk sözü. dünyanın en değerli sözüdür.
Kitabede Bilge Kağan ve yeğeni Yollug Tigin'in sözleri yer almaktadır. Bilge Kağan Kitabesi hem devrilmiş, hem de parçalanmıştır. O yüzden tahribat ve silinti Bilge Kağan Kitabesinde çok fazladır. Bu abidenin etrafında yine türbe enkazı, heykeller ve balballar bulunmaktadır.
Bu metinde genel hatlarıyla Çin-Türk ilişkilerinden, Çin imparatorları ile Türk kağanları arasındaki yakın dostluktan, Türk kağanlarının başarılarından, saygın kişiliklerinden ve Kül Tigin'in ölümünden bahsedilmektedir. Türkçe metin de Köktürk Devleti toplumunun üyelerine, özellikle de ileri gelenlerine hitap eder.
Kül Tigin ve Bilge Kağan II. Doğu Türk Kağanlığı'nın hükümdarları arasında yer alır. Tonyukuk ise İlteriş Kağan, Kapgan Kağan ve Bilge Kağan zamanında vezirlik yapmış bir devlet adamıdır.
Öz adı Kutlug Beğ, unvanı İlteris Bilge'dir. İlteris veya İlteriş (birleştiren, eli (halkı) bütünleştiren) anlamına gelmektedir.
Ötüken şu an Rusya ve Moğolistan arasında bir yerde, yani Orhun Nehri'nin kaynaklarına yakındır.
Bu yazıtlar 1893'te Danimarkalı Türkolog Vilhelm Thomsen tarafından çözülmüş ve böylece, bu yazıtların Kültigin ve Bilge Kağan tarafından diktirilmiş oldukları, bu yazının Göktürklere özgü bir alfabe olduğu ve bu dilin de Eski Türkçenin bir lehçesi olduğunu ortaya çıkarılmıştır.
Göktürk ismi, 3. yüzyıldan beri Orta ve Batı Anadolu'da kullanılmaktadır. Göktürk Kağanlığı, 552 yılında Bumin Kağan tarafından kurulmuş ve yaklaşık 200 yıl boyunca Anadolu'da hüküm sürmüştür. Dil bilimcilerine ve etimologlara göre Göktürk isminin ortaya çıkışında Gök Tanrı inancının payı büyüktür.
Göktürk Devleti "Türk" adını kullanan ilk devlettir. Aynı zamanda Göktürk Devleti Orta Asya'daki en geniş yere sahip olan bir devlettir. Köktürk adı ile de bilinmektedir.
Tarkan Bögü 761 yılında Soğdlardan aldığı Mani Dini'ni devletin resmî dini olarak ilan etmiş, böylece Mani Dini'nin en parlak dönemini başlatmıştır. Eski töresini bırakıp yağmacılık yapan Böğü Kağan, Uygur devlet adamlarınca öldürülmüştür. Uygur boyları Çin'e karşı akınlar yapıp yağmada bulunmak istiyorlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri