Türkiye'nin farklı bölgelerinde develeme, kökleme, koçek, fırıldak, gatır, mici, deveme, kamçılı fırça, fırfara, hol, fırfıra, bommaç, daire, dilliç vb. atlar adı altında oynanan, oyun kuralları ve oynanış biçimi farklı olan 18 çeşit topaç oyununa rastlanılmıştır.
Bazı topaçlar bir ip (kamçı) vasıtasıyla döndürülürler. Kamçılı topaçların dönme süresi, kamçılamak suretiyle uzatılır.
“TOPAÇ ÇIKARMA (Aydın)
Kaynak kişinin oyunu kimlerden öğrendiği : Arkadaşlarından.
Topaç çevirme, Türkiye'nin pek çok yöresinde oynanan bir oyundur. Oyuna başlamadan önce, tekerleme söylenerek ebe seçilir. Ardından oyun mekânının ortasına daire çizilir ve tahta kırbacın ucundaki bez (ip) topaca dolanır. Topaç, ucu zemine dik gelecek biçimde yere fırlatılır ve kırbaç yukarıya (oyuncuya) doğru çekilir.
Gürgen ağacından yapılarak çok farklı modellerde şekillendirilen oyuncak hepimizin bildiği geleneksel topaçtan başkası değildir. Genç yaşlı herkesçe sevilen topaç, hatıralarınızda mutlaka yer bulacak Artvin'den güzel bir anıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Rüzgar türbini, vantilatör, bisiklet pedalı, topaç gibi araçlar dönme hareketine örnek olarak gösterilebilir.
Topaç, tahtadan yapılmış bir küçük oyuncaktır. Topaca, “kaytan” adı verilen bir ip sarılır sıkıca. Sonra topaç ileri doğru fırlatılarak ip hızla geriye doğru çekilir. Bu hızla topaç, ekseni çevresinde döner.
Oyun sırasında ebenin topacı diğer oyuncular tarafından kırılabilir (Özdemir, 1984). Topaç Oyunu: En az dört kişiyle oynanan bir oyundur. Oyun başlamadan önce bir daire çizilir.
Topaç gibi DEYİMİ AÇIKLAMASI
vücutça toplu ve sağlıklı (çocuk).
Bu çalışmayla, Türkiye'deki geleneksel oyun kültüründe önemli bir yere sahip olan topaç oyunu ve bu oyunun çeşitleri açıklanarak; bu çeşitliliğin kural ve yöresel adlandırılma açısından karşılaştırılması yapılarak çocuk oyun kültürüne katkı sağlamak amaçlanmıştır.
1.Oyun, içerisinde takımların 4 oyuncusunun da dört turluk oyunu rakipleriyle karşılıklı oynayarak tamamladıkları (4 x 4 turlu ) 1 set üzerinden oynanır. Takımların 4 oyuncusunun da oynadığı oyunlar sonunda en çok sayıyı alan takım maçı kazanır. Oyun süresi ile ilgili bir sınırlama yoktur.
Topaç, çoğunlukla köşeleri yuvarlatılmış koni şeklinde, sivri ucu üzerinde ve dikey bir eksen etrafında dönen oyuncak. Çalışma prensibi ve fiziksel özellikleri jiroskopa benzer. Dönen bir topaca hafifçe vurulursa eğimli bir şekilde daireler çizmeye başlar.
Okul dışı oyunlarımız çok daha çeşitliydi. Bugünün çocuklarınca, oynanması bir yana, adı dahi işitilmemiş onlarca oyun… İlk akla gelenler: Kazık, Düğme, Taşını Dik, Dana Çevirme, Aşık, Uzun Eşek, Fındık, Sigara Kağıdı, Çelikçomak, Körebe, Saklambaç, Seksek, Birdirbir…
Topaç gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: vücutça toplu ve sağlıklı (çocuk)
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
Oyuncular sırayla bir taşı bir kareden diğer bir kareye taşımaya çalışırlar. Taşlar yalnızca çapraz veya yatay olarak hareket edebilir, taşların üzerinden atlamak veya geriye gitmek mümkün değildir. Oyunun amacı, rakip oyuncunun taşlarını hareketsiz hale getirmek veya tahtadaki taş sayısını azaltmaktır.
Topaç dönme hareketini yaparken hem kendi ekseni etrafında döner hem de dairesel bir yol üzerinde dolanma hareketi yapar.
ω Topaç hareket hâlindeyken dik durur ama hareketsiz konumda yan yatar. Topaç, kendi ekseni etrafında ω açısal hızıyla dönerken z ekseni etrafında Şekil 1.3.5'te gösterildiği gibi ω p açısal hızıyla preses- yon hareketi yapar.
3. Sallanma hareketi: Herhangi bir varlığın ya da cismin dönme hareketi göstermesine verilen isimdir. Buna örnek olan, çevrilmiş olan topaç, dönme dolap verilebilir.
Atlıkarınca, yere sabitlenmiş bir eksen etrafında döndürülen bir platform veya askılara takılı oyuncak atlar, uçaklar, arabalar gibi nesnelerden oluşan büyük bir oyuncak ve eğlence aracı.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri